Spargendi lapides Harri Kivistö eduskuntaan

Kaikki blogit puheenaiheesta Edistys

2018 - uusien sotien vai vahvistuvan toivon vuosi?

Ensi vuonna toteutuvan kehityksen pääkysymys on, ajautuvatko suurvallat uusiin sotilaallisiin konflikteihin ja niiden myötä vastakkain keskenään. Mutta toki ensi vuosi voi jäädä historiaan myös ihmiskunnan lisääntyvän järkiintymisen yhtenä merkkipaaluna.

Miksi sodan uhat ovat kasvussa?

Sadan vuoden takainen edistys

"Historiallinen kehitys on tosi hidasta.

               Joskus kestää vuosisadan

päästä viisikymmentä vuotta taaksepäin."

(Paavo Haavikko, Runoja matkalta salmen ylitse, 1973)

Haaste Mikael Jungnerille

Monien muiden tavoin satuin minäkin lukemaan Mikael Jungnerin ajatuksesta suomen kielen rakenteiden uudistamisesta. Koska en ole Facebookissa eivätkä uutiset antaneet kovinkaan selkeitä esimerkkejä tästä päivitetystä suomesta, ajattelin haastaa Mikael Jungnerin kääntämään uudistetulle suomelle vaikkapa viisi sivua Kalevalasta. Näin pääsisimme me vähemmän hienostuneetkin elämänmuodot nauttimaan edistyksellisen ajattelun hedelmistä.

 

Kaupallistetusta kuolemasta Suomen uusi vientivaltti!

Nyt syyskuussa 10. päivä oli itsemurhien kansainvälinen estämisen päivä. Sitä on vietetty vuodesta 2003 lähtien aina 10. syyskuuta ja sen tarkoituksena on lisätä keskustelua itsemurhien tehokkaammasta ennaltaehkäisystä. Tämä on mielestäni erittäin tärkeä aihe joka liittyy kiinteästi länsimaissa tärkeään ihmisarvokäsitykseen. Sen mukaan ihminen on arvokas itsenään ja tästä syystä ihmistä tulee lähtökohtaisesti estää tappamasta itseään.

Avaako kristinuskosta luopuminen tien maanpäälliseen paratiisiin?

Aikamme edistysuskoinen ajattelu kiinnittää mielellään huomiota siihen kärsimykseen, mikä on seurausta kristillisten yhteiskuntien epäoikeudenmukaisuuksista. Tavanomaisia esimerkkejä ovat ristiretket, inkvisitio ja noitavainot. Tausta-ajatuksena on, että parempi aikakausi koittaa, kun kristinuskosta luovutaan. Tämän kritiikin kristinuskoa vastaan esitti Uuden Suomen blogissaan muun muassa Veli-Pekka Leivo (4.5.).

Oikea vertailukohde

Suomi hyödyllisyyden malllimaaksi!

Menneellä viikolla erityisesti kaksi uutista kiinnitti huomioni. Ensimmäinen koski Japanin hallituksen yliopistoilleen antamaa kehoitusta karsia humanististen tieteiden opetusta. Taustalla on ajatus siitä kuinka yhteiskunnalle hyödyllisiä aloja tulisi tukea enemmän kuin muita. Kuinka tuo hyöty tarkalleen lasketaan, sitä ei Helsingin Sanomien uutisessa kerrota. Japanin tapauksessa rajuun leikkauksiin tai jopa lakkautuksiin joutuisivat myös esimerkiksi oikeus, talous -ja yhteiskuntatieteitä.

Galileo tyrmässä ja kilpailukyky

Luen tällä hetkellä vähän aikaa sitten suomennettua kirjaa Galileo tyrmässä ja muita myyttejä tieteestä ja uskonnosta. Kirjalla on 25 uskontotaustaltaan erilaista kirjoittajaa ja se koostuu erillisistä artikkeleista.

Internatsionaalin houre - vasemmiston taantumus!

Sanon nyt tähän muutaman sanan internatsionaalin horkkaisesta houreesta ja natsionalismin okaselkäisestä peikosta!

Nykyinen vasemmisto elää eilisen maailmassa, kun se kamppailee internatisonaalin puolesta. On käsitettävä, että keskus-periferia vastakkainasettelu on käynyt globalisaation myötä yhä tähdellisemmäksi ja on suuri vaara, että ylikansallinen kapitalismi ja sen tuoma kulttuurillinen rappio on mitä suurin uhka paikallisille kulttuureille ja tämä rappio on tuhovoimassaan hyvinkin mahdollisesti paikallisen solidaarisuuden hävittävä voima.

Ken ei töitä tee

Länsimaisten usko kehitykseen on suorastaan lapsenomainen uskonkappale. Sen kiistäminen aiheuttaa jopa suurempaa hämmennystä ja epäuskoa  kuin kapitalististen ennakkoluulojen kritiikki.

On kuitenkin hyvä hieman tarkastella, että millä tavalla työ on kehittynyt viimeisten vuosisatojen aikana, jotta saamme asiasta hieman paremman käsityksen.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä