Spargendi lapides Harri Kivistö parlamenttiin!

Piraattipuolue ei lähde presidentinvaaleihin

Piraattipuolue ei tule asettamaan omaa presidenttiehdokasta, vaikka jokin aika sitten alustavasti suostuinkin siihen puoluehallituksen tukemana. Vaalilautakunnan torpattua mahdollisuuden kerätä allekirjoituksia sähköisesti, arvioimme että 20000 nimen kerääminen perinteisellä tavalla olisi liian kallista ja aikaa siihen liian niukasti. Alun perinkin ajatuksena oli kerätä nimet pääasiassa sähköisesti. Asiasta riiteleminen ei tule vaalitavoitteita edistämään, mutta aiomme puolueena työskennellä jatkossakin sen eteen, että demokratian rakenteet tuotaisiin 21. vuosisadalle.

Sähköisen asioinninhan oli tarkoitus olla itsestäänselvyys viranomaistoiminnassa. Lainsäädäntöä muutettiin jo 2003 mahdollistamaan kansalaisen ja viranomaisen turvallinen sähköinen yhteydenpito. Tahdottiin siirtyä valtiollisissa asioissa nykypäivään: tehostaa, järkevöittää ja helpottaa. Tästähän teknologiassa on kyse.

Perusteet sähköisten allekirjoitusten puolesta ovat monet. Lyhyesti, järjestelmän ottaminen käyttöön tulisi pitemmän päälle halvemmaksi ja se olisi ylivoimaisesti varmempi.

Minusta ei sitten tule presidenttiehdokasta tällä kertaa. Selväähän on, että kolmen suurimman puolueen ulkopuoliset presidenttiehdokkaat ovat kilvassa altavastaajia (Rehnin pääsy toiselle kierrokselle oli erikoinen ja huomionarvoinen poikkeus), ja eduskunnan ulkopuolisilla "riippumattomilla" ehdokkailla on sitäkin suurempi työ kerätä vaalillista uskottavuutta. Kuitenkin olisi ollut arvokasta haastaa perinteiset ehdokkaat edistyksellisillä teemoilla ja viedä presidenttikeskustelua kansalaisoikeuksien, demokratian ja perustuslain tiimoille. Lisäksi vaihtoehdot ovat kansanvallalle hyväksi.

Pelkään pahoin että tämänkertaiset presidentinvaalit ovat puolueille yhä enemmän vain vaaleja vaalien vuoksi (nyt kunnallisvaalien). Epäilen, että ehdokkaat eivät tule kertomaan, kuinka aikovat käytännössä käyttää sikäli niukkia valtaoikeuksiaan, vaan keskittyvät arvoihin ja ideologiaan. Ulkopoliittiset asiat tulevat toki varmasti esille, ja niistä kysymyksistä valtaosa on relevantteja, mutta todennäköisen EU-kritiikin lisäksi kansalaisille tuskin tarjotaan selkeitä vaihtoehtoja konsensuspolitiikalle.

Piraattipuolueen kevätkokouksessa puolueen ei katsottu tarpeelliseksi asettua minkään muun ehdokkaan taakse. Sitäkään ovea ei ole lopullisesti suljettu.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän hautakangas kuva
Ville Hautakangas

Itseltäni taitaa joka tapauksessa jäädä presidentinvaalin toinen kierros käymättä, jos sitten pitäisi valita Soinin ja Niinistön välillä.

Toivottavasti edes ekalla kierroksella on joku, jota ilkeää äänestää, ja jonka lähtö pressaksi ei tee puolueestaan entistäkin pahempaa.

Käyttäjän kivisto kuva
Harri Kivistö

Niin, Soinihan ei ole kisaan vielä lähtenyt, ja teoriassa saattaisi jäädä poiskin, mutta todennäköisesti on mukana. En tiedä, mitä vasemmisto keksii, mutta en jaksa luottaa sieltä tuotavan esiin mitään järkevää vaihtoehtoa, ikävä kyllä.

Käyttäjän Kansine kuva
Kaisa Kansine

"Itseltäni taitaa joka tapauksessa jäädä presidentinvaalin toinen kierros käymättä... "

Eikö edes pienimmän pahan periaatteella kannattaisi äänestää? Vai ovatko Soini ja Niinistö mielestäsi tasan tarkkaan yhtä huonoja? :P

Jaakko Meriläinen

Entäs tuo Haavisto, onko se kansalaisoikeuksien, demokratian ja perustuslain puolesta vai vastaan?

Käyttäjän kivisto kuva
Harri Kivistö

Kaikki puolustavat hyviä asioita ja vastustavat huonoja. Paholainen on yksityiskohdissa. Haavisto voisi olla lupaava ehdokas, mutta yrityksistäni huolimatta en ole löytänyt tältä mitään kannanottoja näihin asioihin presidentin tehtävän suhteen. Normaalit linjanvedot presidentin valtaoikeuksista kyllä löytyvät sekä optimistinen näkemys suomen paikasta maailmalla.

Käyttäjän Kansine kuva
Kaisa Kansine

"arvioimme että 20000 nimen kerääminen perinteisellä tavalla olisi liian kallista ja aikaa siihen liian niukasti."

Harmillista, että presidentti-ehdokkuus tyssää tuollaiseen yksityiskohtaan... :/ Kannatus olisi saattanut olla yllättävän suuri, ja vähintäänkin antaa jonkinlaisen viestin.

Toimituksen poiminnat