Spargendi lapides Harri Kivistö parlamenttiin!

Luovaa työtä, osa 44: Tiedoston jakaminen

Tiedostojen jakaminen, siis tiedon ja kulttuurin vapaa kopioiminen on tulevaisuuden itsestäänselvyys, mikäli tietoyhteiskunta kulkee eteenpäin kansalaisoikeuksien ja demokratian  ehdoilla.

Tämä sävellys tuntuu positiivisuudessaan ja toiveikkuudessaan soveltuvan vapaan tiedonkulun teemaan. Minusta melodia sopisi myös Piraattipuolueen teemaksi.

Tämä, kuten kaikki muutkin julkaistut teokseni ovat vapaasti käytettävissä ei-kaupallisesti. Kaupallisia oikeuksiakaan en aio ikuisesti evätä. Mikäli Piraattipuolue saa suoja-aikoja roimasti lyhennettyä, siirrän kaikki teokseni suoraan "public domainiin", eli toisin sanoen niiden käyttöä ja levitystä ei siinä vaiheessa enää rajoita mikään. (Toki suomen lainsäädännössä nk. "isyysoikeudesta" ei voi luopua, joten teknisesti ottaen kyseessä voisi olla cc-by-lisenssi).

 

Viikon 4 teos: File Sharing (24.1.2011) (näyte)

 

Alunperin olen soittanut näitä säveliä progressiivisen rockin näkökulmasta. Muun muassa siksi tahtilaji on 5/4. Tahditus on kuitenkin niin suoraviivainen, että olisi erittäin yksinkertaista ja vaivatonta sovittaa nuotit myös tarpeen mukaan 4/4-tahtilajiin.

 

Piraattipuolue osallistuu vuoden 2011 eduskuntavaaleihin. Olen ehdolla Pirkanmaan vaalipiirissä. Kampanjasivu facebookissa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Vieras (nimimerkki)

"Tiedon ja kulttuurin vapaa kopioiminen on tulevaisuuden itsestäänselvyys, mikäli tietoyhteiskunta kulkee eteenpäin kansalaoikeuksien ja demokratian ehdoilla."

Samaa mieltä, sillä perinteiset mediat ovat suurimmaksi suurten korporaatioiden omistuksessa. Internet on demokraattisin media.

space (nimimerkki)

Sitten pitäisi vielä löytää joku henkilö jota kiinnostaisi taiteesi edes ilmaiseksi. Siinäpä piraatti-ideologian suurin ongelma. Ilmainen = ei kiinnosta ketään.

Käyttäjän jaakkokoivula kuva
Jaakko Koivula

Tilanteesta riippuen ilmainen joko kelpaa tai ei kelpaa. Vuorotellen voivotellaan, että "Ilmaisen kanssa ei voi kilpailla" ja "kukaan ei enää maksa taiteilijoille mitään, jos Internetistä voi ladata tiedostoja!", mutta nyt asia onkin sitten toisin päin.

Aina löytyy tekosyitä olla hyväksymättä jo auttamatta muuttunutta maailmaa ja yrittää estää asioiden kehittyminen.

Käyttäjän k4rv1n3n kuva
Tapani Karvinen

Space: Mikä sitten saa ihmiset kiinnostumaan kaupallisesta tuotteesta?

Eikö juuri markkinoinnin tarkoitus ole saada mahdollisimman moni kiinnostumaan tuotteesta, vaikka se olisi kuinka tarpeeton tai hyödytön kuluttajalle? Tuoreena ääriesimerkkinä Power Balance -ranneke?

Toisaalta on olemassa tarpeellisia tuotteita, jotka myyvät itse itsensä laadulla ja laajalle mielikuvamarkkinoinnille ei ole tarvetta. Kuten vaikka Fiskarsin sakset.

Lisäksi on olemassa laadukasta musiikkia tarjolla, mutta kuinka löytää sitä kaiken roskan, ihmisen primitiivisiin vietteihin vetoavan massamusiikin joukosta (testaamalla ensin, maksamalla myöhemmin tietenkin)?

Nykyisessä järjestelmässä syntyneisiin suomalaisiin helmiin kuuluu CMX:n Talvikuningas -albumi, jonka sisältö oli artistien vapaan innovaation tuotosta ja laadukas muutenkin kuin musiikillisesti; tuotantoyhtiö antoi A. W. Yrjänälle vapaat kädet, mutta ikävä kyllä rajoitti painoksen 8000 kappaleeseen.

Itse olen kyllä löytänyt useita laadukkaita ilmaisia biisejä ja todellinen esimerkki on James Curcion bändiprojektit, jota kautta löysin - ja päätin ostaa - hänen kirjansa Amazonista.

Käyttäjän petrilagus kuva
Petri Lagus

Ilmainen = ei kiinnosta ketään. lol

Minulla on kohta kaikissa koneissa linux ja saattaapa parilla muullakin ihmisellä olla valintanaan. Ai niin ja siksi ostin N900 puhelimen.

Metsässäkin kjäyskennellään luonnonantimia keräämässä, eli ilmaista on myös jokamiehenoikeudet. Jokunen niistäkin saattaa ollakiinnostunut.

Ympärillämme hyörii kaikenlaisia ilmaisi kulttuuritapahtumia ja väkeä on ainakin vielä riittänyt, mutta tätä on turha jatkaa, sillä aika loppuu ennen kuin ilmaiset kiinnostavat asiat.

Ihan vaan muistuttaakseni, en ole koskaan ilmaiseksi ladannut toisten tekemiä biisejä tai leffoja, mutta se vaan johtuu siitä etten kaipaa tähän mediaähkyyn enempää.

Tiedon vapaus on sitäkin ettei sitä ole pakko hakea :)

Vieras (nimimerkki)

Minua itseäni kiinnostaa erityispiirre pakkopiratismista: mainiona esimerkkinä elokuva Ong-Bak.

Katsoin elokuvan suomenkielisillä teksteillä 3 vuotta ennen kuin se oli saatavilla Suomessa.

Katsoin myös virallisen DVD-version (sain lahjaksi) ja yllätyksekseni huomasin sekä kuvan että tekstin alkuperäistä (siis piraattia) huomattavasti heikkolaatusemmaksi.

Lisäsin DVD-myyntiä ainakin tiulla kipaleita, koska ihmiset tutustuivat meillä elokuvaan vuosia ennakkoon.

Tosin rahat meniväy ulkomaisille firmoille.

Kehitettävää?

Käyttäjän kivisto kuva
Harri Kivistö

http://www.youtube.com/watch?v=yA_D_bXzu_Y Nuotteja lukemattomille tämmöinen yksinkertainen soitto.

Toimituksen poiminnat