Spargendi lapides Harri Kivistö parlamenttiin!

Luovaa työtä, osa 37: Schauman

  • Eugen ja Lucas. [http://koti.mbnet.fi/akiranta/Schauman.htm]
    Eugen ja Lucas. [http://koti.mbnet.fi/akiranta/Schauman.htm]

Kuka olisikaan sopivampi hahmo itsenäisyyspäivän sävellyksen keskipisteeksi kuin kansalaisaktivisti Eugen Schauman? Sävellys tosin syntyi vailla ajatusta Suomen itsenäisyyden juurista, mutta lopulta onnistuin yhdistämään kappaleen toiveikkaan melankolian sellaiseen historialliseen sankaripaatokseen, joka löytää ytimensä venäjällä syntyneessä suoran toiminnan miehessä ja erityisesti tämän perinnössä.

 

Viikon 49 teos: Schauman 22.11.2010

 

Tempomerkintää en ole laittanut. Historia kulkee omalla tahdillaan ja omalla painollaan. Jotkut pitävät kenraalikuvernöörin murhaa merkityksettömänä tapahtumana Suomen itsenäisyyden kannalta, toiset häpeällisenä verityönä. Surullista on joka tapauksessa se vääjäämätön väkivalta, jota poliittiset voimakeskittymät tuottavat puhdetöinään. Onnellista on ajatella, kuinka vähän poliittista väkivaltaa valtiossamme on nykyaikana. Kansalaisilla on keinot tuoda mielipiteitään esiin ja vaikuttaa vapaasti. Lisäksi on olemassa sosiaaliturva, joka ei aja yksilöitä murhanhimoiseen epätoivoon. Parannettavaa toki tässä kaikessa vielä on.

Toisin kuin Porvoon seudulla lepäävä Eugen perheineen, uskollinen Lucas-koira on haudattu Pornaisiin, jossa itse olen viettänyt hyvän määrän nuoruuttani.

Hyvää itsenäisyyspäivää kaikille!

Piraattipuolue osallistuu vuoden 2011 eduskuntavaaleihin. Olen ehdolla Pirkanmaan vaalipiirissä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Vieras (nimimerkki)

Ammattiliitot ovat ainoa väkivaltais-henkinen tekijä Suomen politiikassa.

Ilmari Röyskä

Eugen Schauman on kovasti muotiin. Sietääpä miettiä, miksi näin on ja mitä siitä seuraa ja voi lisäksi seurata. Siksi vaalien ja niiden tuloksen on oltava ratkaiseva. Muuten ilmaan tulee liikaa jännitteitä.

Toimituksen poiminnat