Spargendi lapides Harri Kivistö parlamenttiin!

Luovaa työtä, osa 31: Pine Nuts

Viikon teos on nopeahko bop-valssi. Ehkä suurimmaksi osaksi West Coast -henkinen. Pianolla oikean käden sormet saavat mukavasti liikuntaa, mutta toki melodia on tarkoitettu loppujen lopuksi puhallinsoittimelle.

 

Viikon 43 teos: Pine Nuts 23.11.2010

 

Pinjansiemenet, eli tarkemmin Sembrianmännyn siemenet ("pine nuts" - toki parin muunkin mäntylajin siemeniä käytetään laajalti) ovat herkullinen, ravinteikas ja kaikin puolin terveellinen proteiininlähde. Näiden ominaisuuksien johdosta siemenet ovat suosittuja erityisesti vegaanien, mutta myös muiden kasvissyöjien, kuten karppaajien, keskuudessa. Suosio on ilmeisesti kasvanut runsaasti viime vuosina.

Pinjansiemeniä voi käyttää pitsan täytteenä, salaateissa, leivissä, levitteissä... Yleensä ne ovat pestossa keskeinen ainesosa.

 Inspiraatio tämänkertaiseen kappaleeseen ei tullut niinkään pinjansiemenistä, vaan ihan vain "ei mistään". Se vain lähti käsistä. Kuitenkin aloin myöhemmin huomata teoksessa jotain samaa kuin pinjansiemenissä: liika ahmiminen lamauttaa makuaistia.

Todellakin: ihmiset jotka ovat nauttineet näitä "männyn pähkinöitä" kertovat väliaikaisista ongelmista makuaistissa. Kaikki maistuu metalliselta, kitkerältä - oireilu voi kestää jopa pari viikkoa. Muita sivuvaikutuksia ei ole huomattu ja makuaisti palaa ennalleen itsestään. Suurin osa syöjistä ei saa mitään oireita.

On tärkeä vielä ymmärtää, että siemenistä ei "jää" pahaa makua, vaan ne vaikuttavat jotenkin ilmeisesti makuaistiin (vai kenties sylkeen?), minkä seurauksena syljessä tuntuu olevan jotain ylimääräistä kitkerää, metallista. En ole löytänyt netistä mitään tieteellisiä tutkimuksia aiheesta, mutta ilmiö on huomioitu. Koin itse mäntysuusyndrooman pari kuukautta sitten kun olin syönyt kasvispitsaa.

Ei siis ole vaarallista syödä suurta määrää pinjansiemeniä kerralla, mutta onhan se hurjan epämukavaa, jos muutaman päivän ajan melkein kaikki maistuu pahalta (esimerkiksi leipä oli erityisen kitkerää). Kohtuus siis kaikessa.

Muotoa ei kannata soittaa kerrallaan kuin muutama veto. Koska tempo on suhteellisen nopea, tämä tarkoittanee maksimissaan paria minuuttia.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat