Spargendi lapides Harri Kivistö parlamenttiin!

Nälkätaiteilija

Nälkätaiteilija on hyvin vaikuttava katuesiintyjä. Varsinkin modernina aikana, jolloin varsinainen nälkäkuolema on muinaisen barbarismin muisto, tämä järkähtämättömän itsepäisesti paastoava luuranko herättää paitsi kummastusta, myös kenties pelkoa, kun yleisö saa kosketuksen sellaiseen elämän kaameaan todellisuuteen, minkä olemme pyrkineet kätkemään pois näkyvistämme länsimaisella runsaudenpaljoudellamme.

Kafkan kirjoittaessa kummallisia kertomuksiaan nälkä oli suurten ihmisjoukkojen todellisuutta. Tuolloin kehoaan piinaava esiintyjä oli vielä käsittämättömämpi spektaakkeli, koska se taisteli kaikkia elämän realiteetteja vastaan. Nyt, äärimmäisten kokemustemme aikakautena, joko asetamme uhmakkaan kieltäytyjän poliittisen kamppailun kontekstiin tai käytämme kiinnekohtana extreme-urheilua tai taaimmaisen totuuden, valaistumisen, etsimistä itämaisessa meditaatiossa.

Kafkan kertomuksessa nälkätaiteilija päätyy sirkukseen, jossa yleisö yhä harvemmin vaivautuu pysähtymään tämän häkin viereen. Kiinnostus lopahtaa asteittain ja paastoaja kuihtuu kuihtumistaan vailla minkäänlaista kontrollia, kunnes lopulta menehtynyt varjo ihmisestä siirretään sivuun ja täysin käyttökelpoiseen häkkiin asetetaan nuori pantteri, joka oitis vangitsee yleisön kiinnostuksen.

Kafka kuoli niin ikään nälkään. Kyse ei ollut ruoan puutteesta - aivan niin köyhä tai ystäviä vailla hän ei ollut - vaan vaivasta, jonka vuoksi syöminen ei onnistunut. Ironista tässä on se, että kertomuksen päähenkilölläkin oli pakottava syy ani harvoin keskeytyneeseen hurjaan paastoonsa: hän ei esittänytkään nälkää omasta tahdostaan.

Ennen kuolemaansa Kafka määräsi kaikki kirjoituksensa hävitettäviksi. Mitä ilmeisemmin epäonnistuneen kirjailijan viimeistä tahtoa ei kunnioitettu. Lopulta hänellä ei käytännössä siis ollut oikeutta luovan työnsä tuloksiin. Olisiko pitänyt olla?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Naama (nimimerkki)

"Ennen kuolemaansa Kafka määräsi kaikki kirjoituksensa hävitettäviksi."
- Hm. Se olisi ollut pieni nuotio Frankille, mutta merkinnyt isoa kirjaroviota ihmiskunnalle ;)

Jouni Snellman (nimimerkki)

Leo Tolstoi halusi luopua tekijänoikeuksistaan kirjoihinsa ja antaa ne aitoon piraattihenkeen vapaasti kustannettaviksi. Arvaa kuka pani vastaan? No Sonja-vaimo tietysti ; )

Dorga (nimimerkki)

"Varsinkin modernina aikana, jolloin varsinainen nälkäkuolema on muinaisen barbarismin muisto"

Ei ehkä liity asiaan, mutta kyllähän ihmisiä nälkään kuolee nykyäänkin, tosin lähinnä kehitysmaissa. Ja ruokapula on vaarassa kasvaa vaikka rikkaissa maissa on ylituotantoa.

vai mitä? (nimimerkki)

Nälkätaiteilija ja apurahapelle, kaksi ääripäätä.

Käyttäjän kivisto kuva
Harri Kivistö

#3 Erittäin hyvä pointti. Tosiaan tarkoitin tässä lähinnä länsimaista piiriämme. Nälän ja todellisen puutteen olemme tosiaankin onnistuneet tuloksellisesti "ulkoistamaan" kehitysmaihin ja siirtämään ne sitten pois näkyvistämme. Välillä meitä muistutetaan uutisissa, jolloin todellisuus kyllä vetää yhä useimmat meistä hiljaisiksi.

Nakkel (nimimerkki)

Unohdin limonadini R-kioskille kun hain lapsille elokuvaa. :(

Toimituksen poiminnat