Spargendi lapides Harri Kivistö parlamenttiin!

Luovaa työtä, osa 14: Danger Irrigation

Toisinaan ideat eivät millään tunnu etenevän. Muodostuu kelpo melodianpätkä ja harmoniaa ja näihin liittyvää määrittelemätöntä fiilistä, mutta kokonaisuus on puutteellinen. Mitä pidempään näitä palasia kääntelee ja vääntelee, sitä vähemmän tuntuu minkään muuttaminen luonnistuvan. Mieli alkaa käsitellä keskeneräistä rypästä yhä enemmän valmiina kokonaisuutena, johon ei lisätä mitään. Ja kuitenkin se on niin ilmeisesti keskeneräinen.

Yksi mahdollinen ratkaisu on rikkoa rypäs ja liittää palasia uuteen pohjaan. Näin toimimalla saattaa pelastaa toimivan idean tai ideoita hitaalta kuolemalta; ikään kuin ottaisi terveen oksan kehnosta kasvista ja oksastaisi parempaan.

Näin syntyi tämänkertainen teos. Vanha konsepti ei edennyt, joten aloitin vapaasti uuden täysin aiempaan liittymättömän teeman pitäen kuitenkin takaraivossa aiempaa materiaalia. Tässä luonnollisesti tuntuu, että eri osat pikemminkin vähän nujakoivat keskenään kuin sulautuvat yhteen, mutta minusta yhtenäisyys on silti riittävä. 

Viikon 26 teos: Danger Irrigation (10.6.2010)

Jälleen progressiivista fuusiota. Ideasta voi olla hyvin hankala saada aluksi kiinni. Aluksi kannattaa ajatella 15/16 suorana 4/4:na ja muutenkin keskittyä soittamaan harmoniaa välittämättä kaikista tarkoista rytminvaihdoksista. Samoin sointuja voi usein yksinkertaistaa ilman että kappaleen idea karkaa. b5:sia ei yleensä kannata jättää huomioimatta, mutta harmonia ei juuri kärsi, vaikka esimerkiksi 9-soinnut soittaisi seiskoina.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Allan (nimimerkki)

paljonkos sun biisejä on levytetty ja myyty?

Käyttäjän kivisto kuva
Harri Kivistö

#1 Tietääkseni ei yhtään.
Tai itse asiassa on noita rompuille poltettu joskus mutta sitä tässä tuskin haetaan. Jos sinulla on tietoa näiden teosten kaupallisesta käytöstä, ilmoita toki minulle.

Toimituksen poiminnat