Spargendi lapides Harri Kivistö parlamenttiin!

Luovaa työtä, Osa 8: Insight

Ensimmäisiä varteenotettavia kappaleita aloin tehdä murrosikäisenä löytäessäni tietokonemusiikin. Olin toki soittanut "omia biisejä" pianolla niin kauan kuin jaksan muistaa, mutta paria poikkeusta lukuunottamatta en kirjoittanut niitä ylös. Demoskenessä, johon tosin en tuolloin tutustunut kuin pintapuolisesti, musiikkia tehtiin lähes poikkeuksetta erilaisilla tracker-ohjelmilla, joita voisi verrata sekvenssereihin. Oleellisena erona, ainakin tuolloin, oli trackereiden helppokäyttöisyys.

Ensimmäinen kokeilemani tracker oli PC:llä Scream Tracker 3, jossa kanavia oli käytössä 16. Pian kuitenkin sitä huomasi että kanavia tarvitaan enemmän (esimerkiksi vaikka vain kaikujakin varten), ja siksi siirryin Impulse Tracker 2.14:n, jossa varsinaisia kanavia saattoi olla 64 ja niin kutsuttuja "virtuaalisia kanavia" muistaakseni yhteensä 256. Mitä tulee säveltämiseen, ohjelma tarjosi käytännössä kaiken tarpeellisen: saattoi luoda varsin vaivattomasti suuriakin orkestereita soittamaan sävelmiä ja täten saattoi kuulla suoraan sävellyksen mahdollisia toteutuksia. Uupumaan jäivät ainoastaan nuotit: niitä trackerit eivät kirjoittaneet, ja koska kuitenkin ohjelman avulla saattoi päästä niin pitkälle, nuotit tuntuivat tarpeettomilta.
Näitä vanhoja "modeja" (trackerilla tehtyjä tiedostoja kutsuttiin usein modeiksi aiemmin hyvin yleisen .mod-tiedostopäätteen mukaan) minulle on jäänyt varastoon roikkumaan, ja monia sävelmiä olen nyt alkanut kirjoittaa nuoteiksi. Teen toki muutoksia, ja mitä tulee tämän viikon kappaleeseen, olen leikannut paljon ja vaihtanut käytännössä genreäkin nk. "demomusiikista" (tyylilaji itsessään) bebop-jazziin.

Viikon 20 teos: Insight (15.3.2010)

Kappale on jälleen nopeahko ja monessa mielessä hankala. Soinnut vaihtuvat nopeasti, mutta ne eivät tällä kertaa ole muuten mitenkään monimutkaisia. Nimi on alkuperäinen (n. 1996) ja viitannee tietyn sointukulun ja harmonian löytämisen riemuun.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Haamu (nimimerkki)

Moni ohjelmahan kääntää nykyisin midit reaaliaikaisina nuoteiksi, kuten varmaan tiedätkin.

Käyttäjän kivisto kuva
Harri Kivistö

Joo niin kääntää, tosin ne joita olen itse kokeillut ovat toimineet kovin kömpelösti tässä suhteessa. Midejä on muutenkin vaivalloisempi tehdä kuin modeja. Toisaalta modeissa olevien kanavien muuttaminen nuoteiksi tuntuisi näin intuitiivisesti olevan paljon helpompi toteuttaa. Vaan eipä ole tällaista käsittääkseni missään trackerissä vielä toteutettu.

Joka tapauksessa softat kehittyvät koko ajan. Itse en ole liiemmin trackereilla musiikkia tehnyt enää kahdeksaan vuoteen pieniä kokeiluja lukuun ottamatta.

Toimituksen poiminnat