Spargendi lapides Harri Kivistö parlamenttiin!

Luovaa työtä, osa 4: Frederikshavn

'Frederikshavn' syntyi itse asiassa yli viisi vuotta sitten asuessani ensimmäisiä kuukausia Tampereella ja aloitellessani opiskelujani. Tämä oli suhteellisen hiljaista aikaa. Vaikka tunsinkin paljon ihmisiä ja sosiaalista toimintaa oli mukavasti, oli kuitenkin paljon rauhallisia tuokioita jolloin tuli muisteltua Tanskaa. Tämä pohjoinen kolkka, jossa olin ennen paluuta viettänyt pari kuukautta, palasi uudestaan ja uudestaan mieleen. Samalla sormet syyhysivät päästä tekemään taas musiikkia, josta olin pitänyt harvinaisen pitkää taukoa; erityisesti sellaista teknisesti yksinkertaista lo-fi kamaa, josta olin pyrkinyt aiemmin siirtymään eteenpäin. Tracker-musiikista tulen varmasti tekemään myöhemmin selkoa, sillä se on sen verran kulttuurillisesti mielenkiintoinen ilmiö. Kiehtovuudesta kertoo se että jouduin pitkään miettimään pitäisikö träkkäystä kutsua genreksi vai tekniikaksi - yksiselitteistä vastausta ei ole. Kyse ei ole edes siitä että termiä vastaa kaksi konseptia, vaan että musiikinteon rakenne vaikuttaa hyvin paljon siihen, millaista musiikkia tulee, vaikka tämä musiikki itsessään jakautuisikin, ja jakautuukin, miltei kaikkiin mahdollisiin genreihin. Oli kyseessä "träkätty" valssi, tekno, kitarafiilistely jne, mukana on aina yhdistävä tyyli.

Joten niin syntyi 'Frederikshavn', kirjaimellisesti kaikessa hiljaisuudessa alunperin modiksi ja nyt nuoteiksi mukailtuna, muokattuna, kierrätettynä.

Viikon 16 teos: Frederikshavn (13.4.2010)

Aiemmista poiketen nuotit edustavat periaatteessa kokonaista kappaletta kertauksineen. Toki alkuperäisessä modissa monotonista introa on pitempään ja toisaalta muotoa voi nytkin toistaa vapaammilla sooloilla. Laitoin myös nuotit kolmelle instrumentille. Ylimpänä on sooloinstrumentti (alunperin trumpettisaundi), keskellä urut (suurimmaksi osaksi yhden käden nuotit suorastaan vaativat soittajaa laajentamaan) sekä alimpana basso. Tyyliksi merkitsin "acid jazz". En itse asiassa tunne genreä juuri lainkaan, mutta modiin 'träkkäsin' rummut, jotka kovasti ainakin muistuttavat hip-hop-tyylisiä loopattuja komppeja.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat