Spargendi lapides Harri Kivistö parlamenttiin!

Luovaa työtä, osa 2: Decommotive

Viikottaisen julkaisuprojektin toinen osa on letkeämpi 7/4 -tahdin jazzkappale (esim fuusiota). Viivastoista alempi on bassolle ja ylempi sooloinstrumentille, esimerkiksi kitaralle.

Viikon 14 teos: Decommotive (20.3.2010)

Tästä kappaleesta osaan sanoa vielä vähemmän kuin viimeviikkoisesta. Tunnelman kuvittelen varsin rennoksi. Bossa novaahan tässä nyt selvästi on jonkin verran (ei sitä tarvitse siihen sen enempää soittaa, varsinkaan kun tahti ei osu :)), ja inspiraatiota on varmaankin tullutmm. Felicianolta (esim. 'Affirmation' George Bensonin käsissä) ja Deodatolta (versio Weilin 'Speak Low'sta sopii ainakin tunnelmaan).

[29.10.2010] Laitoin youtubeen näytteen nuottien tueksi, koska varsinkin tästä kappaleesta tuntuu monien olevan vaikea saada otetta. Harvemmin niitä hiljaisia hetkiä tulee kotona; tämän käytin äkkiä hyväkseni, joskin harjoittelu jäi väliin. Kuten kirjoitan videon esittelyssä, olen ensisijaisesti säveltäjä ja vasta toissijaisesti soittaja.
Tulkinta on näytteessä vapaasti improvisoiva ja välillä hapuileva, mutta eiköhän se auta alkuun. Alempi viivasto on tosiaankin jätetty täysin bassolle, enkä sitä huomioi soitossani.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

JPJ (nimimerkki)

Kiitoksia, Harri!
Sävellysblogisi on kyllä parhaimmista - loistava idea.

Kirjoitat vain aika vaikeasti, siis ainakin minulle. Lueskelin tuossa sävellyksiäsi ja kromaattisuus ja synkopiodut rytmiketjut 7/4 jaolla rupesivat tuottamaan tuskaa tässä jälkimmäisessä, en oikein pysynyt aina ajatuksen perässä.

Mielenkiintoista, että piraattipuolueen jäsen julkaisee sävellyksiä blogissa.
Saahan näitä esittää? Siis improvisoiden?

Käyttäjän kivisto kuva
Harri Kivistö

#1
Kiitos rohkaisevasta kommentista! Näitä sävellyksiä saa ehdottomasti esittää ja muokata jne. vapaasti. Ainostaan selkeästi kaupalliseen käyttöön en suoraan anna lupaa (http://kivisto.blogit.uusisuomi.fi/teoksia/ tuolta lisätietoa). Jos on epävarma niin kannattaa kysyä.

Olen itse asiassa vähän epäillyt, että kenties nämä sävellykset ovat hieman hankalia. Asiassa on sekin puoli, etten ole oikeastaan opiskellut musiikkia vaan olen itseoppinut - matkin muilta. Tästä syystä merkinnät eivät aina välttämättä täytä kaikkia "taiteen sääntöjä". Tulossa on kyllä yksinkertaisempiakin kappaleita. Minulla on varastossa joitain vanhempia säveliä, joita en ole vielä nuotintanut ja joita aion jonkin verran muokatakin. Nämä ovat lähtökohtaisesti suoraviivaisempia.

Olen myös miettinyt, että koittaisin äänittää jonkinlaisia yksinkertaisia tulkintoja. Käytännön soitto on minulle heikompaa kuin säveltäminen, sovittaminen jne, mutta eiköhän tuo onnistuisi ainakin tyydyttävällä tasolla. Itselleni oli taannoin vaikea soittaa monia standardeja näistä 'fake bookeista', kunnes tajusin etsiä versioita mm. youtubesta. Nuotit avautuvat niin paljon helpommin sen jälkeen, silloinkin kun kuultu versio on kovasti improvisoitu. (ehkä juurikin silloin, mikäli kuitenkin melodia edes alussa tulee läpi ainakin suurin piirtein 'oikein')

Toimituksen poiminnat