Spargendi lapides Harri Kivistö parlamenttiin!

Exodus ja genesis

Jouduin eilen evakkoon aiemmasta blogistani baywordsissä, koska kokonainen sivusto satoine blogeineen sensuroitiin. Näin ollen jouduin muuttamaan muualle. Päätin avata uuden tänne Uuteen Suomeen, sillä pidän monista täällä käytettävistä ratkaisuista, joskin rakentavaa kritiikkiäkin on, mihin voin myöhemmin palata. Ehkä aika oli sikäli myös otollinen, että Piraattipuolue otettiin valittavaksi puoluekannaksi hiljattaisen puoluerekisteröitymisen johdosta, ja olen jo pitkään pohtinut tätä peliliikettä. Tosin ajatuksena oli lähinnä kopioida sisältöä siitä ensimmäisestä tähän toiseen, mutta nyt pitää katsoa miten tilanne edistyy.

Mutta tosiaan, kyllä, luit oikein: blogisivusto sensuroitiin. Tukholman käräjäoikeus päätti eilen kieltää palveluntarjoajaa tarjoamasta kaistaa eräälle ruotsalaiselle torrentsivustolle suurehkon sakon uhalla. Samalla tipahti muutama muu sivusto, muun muassa kuvapalvelu, videopalvelu sekä käyttämäni blogipalvelu Baywords. Minkään mainittujen sivustojen laillisuutta ei ole kyseenalaistettu, ja kyseisen torrentsivuston laillisuus odottaa Ruotsissa hovioikeudenkäyntiä. Käräjäoikeuden langettava tuomio ei Suomen tapaan ole lainvoimainen ja siksi tämän sivuston luokitteleminen laittomaksi (tai kirjoittaminen sen muuttumisesta kenties lailliseksi, mitä media laajalti harjoittaa - virhe on yleinen ja ymmärrettävä) on sinänsä täysin erheellistä.

Olennaista sopassa ei ole se, että minun blogini on lukkojen takana, vaan se että tuomioistuimen päätös asettaa viestinviejän vastuuseen viestin sisällöstä sekä hyökkää itse internetin infrastruktuuria vastaan. Torrentsivuston oma vertaus on sen verran osuva, että lainaan sen tähän sellaisenaan (pikaisesti käännettynä): "[Torrentsivustoa] voi verrata järjestöön, joka rakentaa teitä, joilla autot voivat ajaa. ISP:tä voi verrata järjestöön, joka tekee asfaltin teille. ISP:n ISP:tä voi verrata järjestöön, joka rakentaa työkalut, joita tarvitaan asfaltin tekemiseen. Normaalisti et haastaisi tätä järjestöä oikeuteen, mikäli auto ajaa ylinopeutta." Analogioita voi jokainen luoda itsekin, ainakin ISP:tä (palveluntarjoaja) voi verrata postiin siinä, ettei sille pidä kuulua mitä ihmiset toisilleen kommunikoivat. Keskeinen viesti on joka tapauksessa tämä: kun väitettyyn rikkomukseen liittyy jollain tavoin internet, oikeusvaltion periaatteita voidaan polkea mitä mielikuvituksellisimmin (luovuus) tavoin. Sananvapaus ei paljon paina vaakakupissa.
Muutamia oleellisia sensuurin seurauksia:

1.) Monen artistin julkaisema musiikki/elokuva/muu kulttuuri ei ole nyt saatavilla. Kyseisellä torrentsivustolla on kaiken muun lisäksi runsaasti tekijöiden itsensä sinne linkittämää kaupallista tai epäkaupallista materiaalia. (torrentsivustoilla itsessäänhän ei ole sitä sisältöä vaan sisältö löytyy käyttäjäpilvestä, nk. trackerin toimiessa automaattisena yhdistävänä tekijänä eri osien välillä)

2.) Piraattipuolueen podcastin "piraattiradion" saatavuus vaikeutuu. Kaistan säästämiseksi torrenteja on käytetty alusta alkaen julkaisemisen tukena. (tekniikan olennaisena etuna on juuri se, että käyttäjät voivat jakaa omaa kaistaansa materiaalin levittämiseksi, myös oman lataamisen aikana; näin julkaisijan ei tarvitse itse tarjota kallista kaistaa saadakseen sisältöään tehokkaasti levitettyä)

3.) Yhä useammalle asiaan perehtyvälle valkenee se tosiseikka, että imaginäärioikeuksien itsensä sekä niiden kontrolloimisen aiheuttamat kansalaisoikeuksien heikennykset on korjattava politiikan areenoilla, kuten myös europarlamentaarikko Christian Engström kirjoittaa: "Tuleeko linkittäminen olemaan laillista, vai tuleeko internet kuulumaan niille, joilla on varaa kalliisiin asianajajiin, jääveihin tuomareihin sekä lahjottuihin poliiseihin" (suomennos kirjoittajan, linkit alkuperäiset).

Ja perinteistä mediaa kunnioittaen loppuun raflaava vaihtoehtoisotsikko: Tukholman käräjäoikeus sulki puolueen varapuheenjohtajan blogin. "Ei tässä valittamaan mutta kyrsiihän se."

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (141 kommenttia)

Gagarin (nimimerkki)

Toisaalta voidaan hyvin ajatella, että vaikkapa autovuokraamon virkailijalla olisi tietty vastuu, jos hän luovuttaisi vuokra-auton avaimet humalaiselle asikkaalle, vaikka autovuokraamo ei olekaan vastuussa siitä kuinka ja missä autoa ajetaan.

Käyttäjän kivisto kuva
Harri Kivistö

#1 Toki tällainen vastuu on. Rattijuopumus voi johtaa hyvin traagiseen lopputulokseen. Siksihän humalaiselle ystävälleen avaimia lainaavaa voidaan aivan yhtä hyvin, tai vielä paremmin, pitää vastuullisena. Mikäli torrentsivustot tappaisivat kymmenittäin ihmisiä Suomessa vuosittain (ikään kuin yksi ei riittäisi), muuttaisin varmasti käsityksiäni lainsäädännöstä ainakin jossain määrin.

Syytä on toki minussa, haastoinhan tuossa puolivahingossa keksimään analogioita viestin keskeisen sanoman kustannuksella.

Janne Paalijärvi (nimimerkki)

@1

En näe relevanssia eilisen tapahtumiin per se. Kyseessä oli ISP:n ISP, eli samalla analogialla vuokratun auton valmistaja. Ei ole esimerkiksi Volvon vika, jos joku heidän valmistamallaan autolla humalassa törttöilee tai moista yrittää.

Jussi Vaarala

jaahas - kun mamupauhaaminen saatiin täällä jotakuinkin suhteellisesti oikeaan kokoonsa niin nyt sitten alkaa piraattivenkoilu

muuttakaa piraatit somaliaan, siellä piraattieleinkeinosta ja harrastuksesta saa paremman tuoton - mitä nyt muutaman levyn rosvoaminen on tankkerinkaappaamiseen

Käyttäjän kivisto kuva
Harri Kivistö

#4 Jussi, juuri tällaisten kommenttien vuoksi olen lähtökohtaisesti päättänyt olla lainkaan sensuroimatta kommenttiosiotani (mitä nyt selkeää bottispämmäilyä). Blogailuni tarkoituksia on nimittäin muun muassa vakuuttaa yhä useampia ihmisiä Piraattipuolueen tavoitteiden kestävyydestä sekä rikkoa tiettyjä stereotypioita. Kiitos.

Pekka Manner

Tuen piraatteja, kannatan sananvapautta ja nettivapautta, Jussi Vaaralan kaltaiset ihmiset haluavat vain levittää yksipuolista sanomaa. Jussi on Teostojen asialla kun kerran on "säveltäjä"!

Eläköön moniarvoisuus!

Sumppi (nimimerkki)

Montakos päivää Harri eläissään on tehnyt oikeita töitä ? Vai onko niin, että tuudeliduudeli Harri on koko elämänsä ajan elätetty muiden ihmisten toimesta, kuten piraattipuolueen kotisivujen cv:stä voisi päätellä.

Mene Harri ensin oikeisiin töihin ja vaadi vasta sitten ilmaiseksi muiden työn tuotoksia. Voit vaikka oppia jotain.

Sinänsä tekijänoikeuslain päivityksessä, Lex Karpelassa on paljon korjattavaa, mutta siltikin oksettaa näiden näsäviisaiden pummien itsetietoinen ulostuleminen.

klerk (nimimerkki)

Voisko joku perustaa sellaisenkin puolueen joka edistää sananvapautta ja ruokaa voi ottaa kaupasta maksutta? Liityn heti.

Jussi Vaarala

8. Mulla ei oo autoa ja tulee kohta talvi - tartten ilmaiseksi auto kaupasta -puolueen. Ja lomamatka ilmaiseksi -puolue on aivan ehdoton myös. Tai oikeastaan lomamatka ilmaiseksi päivärahalla puolue on vielä parempi.

tomi (nimimerkki)

kyllä kaupasta voi ottaa maksamatta ja kävellä ovesta ulos, pitäisikö sellaiset kaupat, siis käytännössä kaikki kieltää lailla? postikin välittää huumeita ja varastettua tavaraa, senkun pistät menemään vaan.

Jussi Vaarala

Piraattipuolueen hyväksyminen puolueeksi on sikäli oikein että saatte sekä poliittisesti että juridisesti lärviin koko ajan ja se on teille hyväksi mutta myöskin poliittiselle keskustelulle koska silloin aito rajankäynti asioiden suhteen kirkastuu.

Mutta piraattipuolueella kuten muillakin vastavilla on se ongelma että jos jäsenet oikein puolueen suosituksesta harrastaa rikollisuutta niin kysymys kuuluu onko se rikollisjärjestö

myyra (nimimerkki)

Kyllä se bussimatkavertaus on aika osuva: kun yhä useampi matkustaisi pummilla, kun se on niin helppoa (vrt nettilataus), bussilinja joko lakkautettaisiin kannattamattomana tai sitten lipuntarkastusta tehostetaan - pummilla matkustajien napistessa vapautensa ja "saavutettujen etujensa" kaventamisesta.

On näet niin, että jos joku ei maksa jostain, sitä ei tehdä. Tarkoittaa, että vapaa kopiointioikeus lopettaa ammattimaisen elokuvan- ja musiikinteon siinä missä pummilla matkustaminen bussilinjankin, ja alat siirtyvät amatööreille tai katoavat kokonaan.

Piratistit vetoavat välistävetäjien suureen määrään ja oikeuttavat tekonsa sillä, että suurin osa rahoista sujahtaa näiden taskuihin, mikä sinänsä on totta. Mutta onko minulla oikeus ajaa pummilla siksi, että kuskille jää vain pieni osa hinnasta käteen? Tai siksi, että se on niin helppoa?

Ymmärtäisin piratistien toiminnan, jos heidän tavoitteenaan olisi sosialistinen yhteiskunta, jossa taiteilija saisi palkkansa yhteiskunnalta. Mutta käsittääkseni ainakin valtaosa haluaa elää markkinataloudessa - miinus nämä musiikki- ja elokuva-alat, jotka silti olisivat ilmaiseksi kaiken kansan hyödynnettävissä.

Aivan eri asia on tuo välistävetäjien suuri määrä ja valta, joka onkin epäkohta niin musiikin kuin bussiliikenteessäkin. Sitä vastaan pitääkin löytyä keinoja, mutta ei siten, että lopetetaan kokonaan musiikin tuotanto ja bussilinjat. Siihen näet johtaisi ilmainen kopiointi ja pummilla matkustaminen vapaasti.

Panu H. (nimimerkki)

"On näet niin, että jos joku ei maksa jostain, sitä ei tehdä.". Suuri, *todella suuri* enemmistö kaikesta sisällöstä on epäkaupallista. Esimerkkeinä deviantart, avoimet/vapaat ohjelmistot (mm. Linux-kerneliin pohjautuvat käyttöjärjestelmät jne).

Sakari Soisalo (nimimerkki)

Vanhempi (vanhempi kuin 5 vuotta) talletettu musiikki kuuluu mielestäni kaikille.

Muusikot eläkööt konserteilla, laulukirjojen ja nuottien myynnillä.

Oikeuksien pidättäminen tallenteilta pitkäksi aikaa on fuskaamista.

Tuntematon (nimimerkki)

Mene Jussi Vaarala pois internetistä. Sinunkin viestisi menevät läpi infrastruktuurin, josta merkittävä osa on toteutettu ilmaisilla ja ei-kaupallisilla sovelluksilla.

Jo pelkästään tämän Uuden Suomen blogi pyörii pitkälti ilmaisten ohjelmistojen päällä. Sinun "logiikallasi" jo kirjoittamalla tänne olet itse VARAS!!!

Harri Kivistön toivotan tervetulleeksi ja toivon hänelle kärsivällisyyttä. Näiden luddiittien homeaivojen kanssa keskustellessa tulet tarvitsemaan sitä.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Webbipalvelut on aika aiheellisesti rinnastettu lähinnä sanomalehdistöön, joten käyttämäsi analogia on vähän hassu. Eli palvelun ylläpitäjällä on eräällä tavalla päätoimittajan vastuu julkaistusta materiaalista. Kyse ei siis ole viestinviejästä vaan viestin esillepanosta. Nämä ovat täysin erillisiä asioita.

Vaikka en hyväksy piraattien usein mainitsemia tavoitteita yleensä, toivotan teidät toki tervetulleiksi. Uskon nimittäin, että piraattien mukaantulo pakottaa muutkin puolueet tarkistamaan kantansa tekijänoikeuksien suhteen ja sitä kautta saamme aikaa myöten järkevämmän lainsäädännön asiaan. Eli tapahtunee sama kuin mitä tapahtui vihreiden esiinmarssin kanssa. Nämä useimmin esillä olevat piraattien kannanotot rinnastaisin lähinnä Linkolaan vihreiden ajatusten suhteen. Eli on hyvä, että on joku äärikantaa edustava tuomassa tiukkaa linjaa esille, sillä sellaisten avulla maltillisemmat näyttävät vieläkin maltillisemmilta - suorastaan salonkikelpoisilta.

Huokailija (nimimerkki)

#12: "On näet niin, että jos joku ei maksa jostain, sitä ei tehdä."

Tämähän ei ketään ylläolevaan uskovaa kiinnosta, mutta sanottakoon nyt, että itse tekisin mieluummin musiikkia maailmassa, jossa musiikki tulee sielusta eikä rahantarpeesta.

Suurin osa kaikista analogioista epäonnistuu yksinkertaisesti siitä syystä, että puhutaan virtuaalisista asioista, käytännössä aineettomista tiloista jotka esittävät informaatiota. Jos minä nyt kopioin sarjan bittejä, esittivät ne mitä hyvänsä, mitään jälkiä ei jää, kukaan ei vahingoitu, kukaan ei tiedä.

Joka luulee, että tältä pohjalta voi edes yrittää vaatia korvausta jokaisesta näkymättömästä tapahtumasta, on yksinkertaisesti harhainen eikä ymmärrä digitaalisen informaation luonnetta. Levyteollisuus ynnä muut ovat vain niin aikaansa jäljessä ja varakkaita, että he jaksavat vielä tuulimyllyjä vastaan taistella, vaikka liiketoimintansa on nykyisessä muodossaan jo kuollut ja kaikki yritykset sen jatkamiseksi vain saattohoitoa vanhan sukupolven eläkekassoille.

Kehitys kehittyy ja olemme tästä ylipäätään väittelemässäkin vain siksi, että jotkut luulevat paluun menneisyyteen olevan mahdollista muutenkin kuin leffoissa.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

#17
Valitettavasti muusikonkin täytyy syödä. Piraattien ehdotukset usein vievät tiettyjä taiteita ja viihteen alueita lähemmäs harrastusta, mikä saattaa olla kulttuurin kannalta tasoa laskevaa. Itse kokisin ammattimaisen musiikin tai pienellä viiveellä ammattimaisesti tehdyn kirjallisuuden katoamisen suurena menetyksenä. Paljon suurempana kuin sen, että saisin jatkossa kellaribändien tuotoksia ilmaiseksi netistä.

Käyttäjän kivisto kuva
Harri Kivistö

Olen varsin yllättynyt blogiini kovin äkkiä tulleesta kommenttiryöpystä, mutta lähtökohtaisesti sydäntä lämmittää tämä kiinnostus. Haluan kannustaa kaikkia kirjoittajia jatkossakin tuomaan julki mielipiteitään täällä, mutta mieluiten niin että ne liittyisivät käsiteltävään aiheeseen. Sen, että blogin kirjoittaja edustaa Piraattipuoluetta, ei tulisi automaattisesti tarkoittaa, että jokaiseen kirjoitukseen survaistaan ne kaikki perinteiset piratismin vastaiset argumentit taikka vastaava. Voi toki olla että tämä ilmiö on johtuu uudesta blogista.

Lupaan tuoda eetostani esille myöhemmissä postauksissani - kenties jopa sen kiinnostusta heränneen cv:n jota ei vielä netistä löydy (ainakin parhaat palat). Lisäksi tuon vielä tarkemmin esiin näkemyksiäni tekijänoikeuslainsäädännöstä, nettipiratismista, tuoteväärennöksistä ja niin edelleen, kunhan tässä ehdin. Kärsivällisyyttä - ei asia aivan heti vanhene.

Nyt minua kiinnostaisi tietää mitä mieltä olette tästä uudesta käänteestä, josta kirjoituksessani kerroin. Rohjetkaa ihmeessä perehtyä aiheeseen, mikäli tarvetta on.

Jussi Vaarala

18. Oivallinen avarrusta edelleen kaipaava näkökulma

Huokailija (nimimerkki)

#17: Muusikonkin pitää syödä, kyllä. Tosiasia vain on, että se ei onnistu yrittämällä mahdotonta, vaan alan pitää kehittyä jotenkin (miten?), että muusikot voivat tienata (esiintymällä?) ilman että toimeentulo on sidottu asiaan, jota yritetään myydä, mutta jota saa kuka tahansa loputtomasti ilmaiseksi nollavaivalla.

Nyt kun netti on kuitenkin melko uusi asia - suurin osa väestöstä ei ole syntynyt sen olemassaolon aikana - ja ainakin meidän länsimaisessa maailmassamme vielä tietotekniikankin asema jatkuvasti kehittyy, en ainakaan itse osaa sanoa miten tulee käymään. Mielestäni kuitenkin asia tulee käsitellä rationaalisesti, ja jos muuttuneessa maailmassa jokin ammatti katoaa, sitä varmaan harmitellaan yhtä paljon kuin sitä ettei R-Kioski tao miekkoja.

Jussi Vaarala

Ehdotan että luette tämän blogin keskusteluja läpi ainakin sen osalta mitä itse siellä sanon koska siellä on monta oleellista pointtia esillä - erityisesti luovuudesta ja sen arvostamisesta sekä kunnioittamisesta joka piraattipuolueen jengillä jää aivan unholaan

http://sannaperkio.blogit.uusisuomi.fi/2009/08/14/...

nimi (nimimerkki)

#14 Entäs jos on esiintymiskammoinen tai ei muuten vaan tykkää keikkailusta, mutta on tuottelias musiikin saralla kuten vaikka Leevi & The Leavings tai Nick Drake? Entä jos musiikkisi löydetään vasta kuolemasi jälkeen, ahnettahan siitä on ropoakaan orvoksi jääneille lapsille vaatia.

Laulukirjat ja nuotit leviää siellä torrentteina ämppärien kylkiäisinä, kaikki mikä on digitoitavissa on liian helposti varastettavissa. En myöskään kannata lakimiesarmeijoiden elättämistä ja yletöntä oikeuksien vartiontia, se on varastamista sekin.

Kohtuullisuutta pitäisi itse kunkin oppia. Osallisuustalous kapitalismin, luominen kuluttamisen sijaan!

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen

Jussi Vaarala kehoitti:

"Muuttakaa piraatit Somaliaan".

Ei se onnistuisi, kysy vaikka ns. maahanmuuttokriitikoilta. Astrid Thors hakisi kaikki Somaliaan muuttaneet piraatit heti sieltä takaisin. Bumerangi-ilmiö.

Cheers,

J. J.

timppa (nimimerkki)

No joopa joo. Torrent-sivuston määritelmä ontuu pikkuisen.

Jos Torrent-järjestöä vertaa Destiaan, on helekutinmoinen ero suhtautumisessa viranomaisiin. Destia rakentelee teiden varsille levikkeitä joiden merkittävä käyttäjäkunta on teiden käyttöä valvova viranomainen (polliisi). Torrent-järjestö tekee kaikkensa estääkseen tuon valvonnan suorittamisen.

Jos Destia tai tienpitäjä pyrkisi hankaloittamaan viranomaisvalvontaa, löytyisi betoniporsaat hetkessä paikalle.

Torrent-järjestössä ei tietenkään voi edes katsoa peiliin, ne kun luulee että peiliin katsominen liittyy jotenkin massamuistitekniikkaan. Siksipä onkin vika löydettävä aina jostain muualta. Pöljiä nörttejä, etten muuta sano.

TP (nimimerkki)

Toisaalta Pirate Bayn kundien puolustusasianajaja Per Samuelsson vertasi Ruotsin tv-uutisten haastattelussa tilannetta liikennerikkomuksiin ja autokauppiaisiin: "Eihän autokauppiaitakaan aseteta syytteeseen, vaikka he myyvät autoja, joilla tehdään rikoksia [rattijuopumuksia, kuolemantuottamuksia yms.]". Mielestäni vertaus on täysin väärä. Oikein olisi sanoa, että kyllä autokauppiaatkin joutuisivat syytteeseen, jos he myisivät varastettuja autoja, vaikka he itse eivät olisikaan näitä autoja varastaneet. Kysymys siis rinnastuu esimerkiksi avunantoon varastetun tavaran kätkemisessä tai välittämisessä.

Pekka Manner

Ainakin blogi sai heti osan porukasta hikeentymään ja hyvä niin, on hyvä tietää kuka kannattaa kulttajien asioita kuka taas teosto-korporaatoiden harjoittamaa sanelupolitiikkaa.

Itse haluan että mm. tallennemaksu poistetaan, koen sen jonkinlaisena etukäteen eräänlaisena rangaistusmaksuna.

Niin kauan kuin me kuluttajat maksamme tuota maksau ja yrittäjät maksavat hirveitä teosto-maksuja mm. kampaamot, raflat jne...on minusta oikeutettua ladata tuotteita tuon maksun edestä.

Jos muutama ammatti katoaa ei se mitään, autokin keksiminen hävitti hevoskyydit, hevosvaunujen tekijät, paskanlakaisija kaduilta...Mutta tuli paljon enemmän uusia työpaikkoja autoteollisuuteen ja yhteiskunta kehittyi kun liikkuvuus kehittyi.

Tätä on tietenkin ahneen muusikon tai muun taitelijan tajuat, siis sitä että maailma muuttuu.

Jussi Vaarala

27. Miten hirveitä ne ovat per kampaamo, kerropa manner

Mikko (nimimerkki)

Yllättäen Vaarala taas taiteili itsensä solmuun siihen kaikkein epäolennaisimpaan yksityiskohtaan koko pitkässä kommentissa.

Jussi Vaarala

29. uh - ainiin - kompastuin niin pahasti pilkkuun että jäi piste laittamati

Jussi Vaarala

minä pyysin teostolta keskimääräisen teostomaksun määrää per kampaamo kertoen tarvistevani sitä blogikeskusteluun - saadaan pilkun molemmin puolin lukuja, oikealle puolelle kaksi ja vasemmalle puolelle ainakin neljä ellei viisi

kse (nimimerkki)

Aika vaikea ymmärtää, että miksi yhteiskunta on valmis riistämään kansalaisilta heidän perusoikeuksiaan pelkästään yhden toimialan vanhentuneen ansaintalogiikan turvaamiseksi. Kaikilla muilla aloilla toimijat ovat joutuneet aina muokkaamaan toimintatapojaan ympäristön muuttuessa (mikä on siinä sivussa yleensä generoinut uusia tuote- ja palveluinnovaatioita). Viihdeteollisuuden toimintaympäristö koitetaan kuitenkin sementoida johonkin sen kulta-ajan hetkiin. Miksi?

Mitä tulee muusikoiden, kirjailijoiden ja muiden viihdealan työläisten tuloihin, niin miksi asiaa ei voida ratkaista niin kuin muillakin aloilla - eli palkka- tai free lancer -suhteena? Palkka tai palkkio kouraan teoksen valmistuttua ja siinä se.

Tietysti minustakin tutkijana ja tuotekehittelijänä olisi vallan mukava saada jotain "Tutkijasto"-korvauksia julkaistujen artikkeleiden ja kehittämieni systeemien perusteella. Vaaralakin voisi maksaa yleistä aateekoo-maksua kännykästään ja tietokoneistaan. Sehän olisi vain reilua ja tasapuolista - onhan keskivertotutkimus- ja tuotekehitysongelmien kanssa painiminen vähintäänkin yhtä paljon luovuutta vaativaa kuin kaikenmaailman jussivaaraloiden sepustelut.

Naurettavinta näissä tekijänoikeuskeskusteluissa on yleensä se, että ne kaikkien pienempien roposten saajat ovat yleensä suurimpaan ääneen puolustamassa uusia rahastusmalleja - ja niiden mukana yhä rajoittavampia pakkokeinoja. Käytännössä suurimpana - ja ehkä ainoana - hyötyjänä tilanteessa ovat viihdeteollisuuden jätit, joita ei taatusti vähääkään kiinnosta suomalaisen korpisäveltäjän joulusilakkarahat vaan Mikki Hiiren, Beatlesin ja Rollareiden julkaisuoikeudet.

Jussi Vaarala

Laitteen suhde luovaan teokseen on kuin auton suhde tiehen - jos ei ole tietä niin hankala on autolla ajaa - ja tiestäkin pitää maksaa. Laitteista ja nidien ns tuotekehittelystä kuten kännykkään porakoneen saamisesta parranajokoneen ja hammastikkuterottimen lisäksi me saamme maksaa paljon - miksi - kännykän oleellinen on keksitty - ei sitä tartte tyhjänpäiväisillä lisäherkuilla muka luoden kalliisti lisäkoristella - ja sitähän teknologia tekee ja sillä rahastaa.

Eli kyllä köyhiltä vie rahat aivan muut eli teknokraatit eikä muusikot jne - teknokraattien harrastama ryöstö on aivan toista luokkaa kaikilla tasoilla ja kaikilta suunnilta verrattuna musiikin alan saamiin palkkioihin. Kysymäni kampaamon teostomaksu on todennäköisesti jotain kymmenkunta euroa kuukaudessa kun kaikki muut kulut on kampaamolla ihan toista luokkaa per kuukausi. Asia on niin täynnä falskeja kuplia kuin olla saattaa.

kse (nimimerkki)

#22 - Jännää miten tietty taiteellisena itseään pitävä porukka pyrkii omimaan "luovuus" -sanan ja ahtamaan sen heidän itse määrittelemään rajoitettuun merkitykseensä (joka siis lienee tekotaiteellisen hilppapilpan tuottaminen siis sellaisen, jota ei missään nimessä saa tehdä kaupallinen menestys mielessä - ja parasta tietysti, jos teosta ei "ymmärrä" kuin 1-2 parasta kaveria ja se samassa kantakapakassa käyvä luottokriitikko).

Tosiasiassa luovuudella eli uuden luomisella on suuri merkitys kaikessa T&K -toiminnassa - vaikka sitä monilla aloilla tehdäänkin aivan normaalina palkkatyönä ja useasti kaupallinen menestys mielessä. "Taiteelliset vapaudet" tosin puuttuvat, mutta sehän tekee hommasta vain vaativampaa, kun täytyy toimia luonnonlakien, tekniikan ja talouden rajoitusten alla.

kse (nimimerkki)

#33 No, eikös taiteen ja viihteen oleelliset teokset ole luotu jo aikapäiviä sitten - ei kai kulttuuriakaan siten tarvitse "...tyhjänpäiväisillä lisäteoksilla muka luoden kalliisti lisäkoristella - ja sitähän viihdeteollisuus tekee ja sillä rahastaa."

Mitä kampaamojen riistämiseen tulee, niin mitäpä luulisit keskiverron kampaamoyrittäjän tienaavan kuussa? Tuskinpa nettotulot paljoa yli parin tonnin nousevat - jos ovat niinkään suuria - ja niissä tuloissa parikin kymppiä kyllä tuntuu.

Jussi Vaarala

35. Hehe - parturi-kampaamot kuule taitaa tienata hyvin ja aina oli lama tai nousukausi

Jussi Vaarala

Kun tietää miten valtavan pienituloisia kovankin tason kulttuurintekijät järkiään ovat verrattuna teknologian matalimmankin tason rutiininomaisimpiinkin töihin ja vaikkapa kampaamoyrittäjiin verrattuna ja kun ei viihdeteollisuuskaan mitään jättimäisiä ole verrattuna teknologiateollisuuteen pienintä konepajaa myöten jossain korpikuusen kätkössä niin eipä voi olla hiipimättä mieleen aavistus että tekijänoikeusnapina on paitsi aivan tyhjän ja valheiden päällä mutta myös tahallaan masinoitu että saadaan aineettomien arvojen tekijänoikeudet kipattua kumoon tilanteessa jossa ilmastonmuutos- ja raaka-aineiden vähyyden syistä ihmiskunnan on pakko siirtyä aineettomaan kasvuun jossa tekijänoikeuksien omistaminen on jatkossa paljon arvokkaampaa kuin patenttien omistaminen - nääs kun materialistisen kasvun laantuessa ja aineettoman kasvun noustessa tekijänoikeuksien tuotto tulee huimasti kasvamaan.

kse (nimimerkki)

Jussi, taidat olla hieman erkaantunut arkielämästä? Partureiden ja kampaajien keskiansiot olivat vuonna 2008 1967 €/kk (lähde: Tilastokeskus) - tosin oma veikkaukseni parin tonnin nettotuloistakin oli turhan optimistinen. Tuntuuko tosiaan mukavalta periä parikymppiä suojelurahaa noin 1600 €/kk tienaavalta köyhältä naisparalta?

Mitä tulee teknologiasektorin palkkoihin, niin kukapa aikoinaan koulutusvalintoja tehdessä olisi kieltänyt nälkätaiteilijaa valitsemasta liirumlaarumin sijaan pitkää matematiikkaa ja fysiikaa ja jatkamasta opintoja vaikkapa DIksi asti? Ei varmaankaan kenellekään ole ollut mikään uutinen, että eri uravaihtoehdot tarkoittavat myös erilaista tulotasoa.

Toisaalta - kyllä minäkin tietysti hyvin mieluisasti puuhailisin kotona kylpytakki päällä jonain lääninohjelmoijana ilman mitään ulkoisia velvotteita, jos sitä kautta saisi mukavan elintason. Valitettavasti vain raha ei kasva puussa (ainkaan Teosto-mafian ulkopuolisille) vaan työn on tuotettava vähintään sen verran, että kulujen maksamisen jälkeen tuotoista jää vielä jotain palkanmaksuunkin.

Mikä periaatteellinen ero muuten patenteilla ja tekijänoikeuksilla oikein on? Lukuun ottamatta tietysti sitä, patentit harvoin tuottavat juuri mitään keksijöille, niiden kesto on hyvin rajattu tekijänoikeuksiin verrattuna ja patentin haltijan on ihan itse valvottava oikeuksiaan ilman yhteiskunnan apua.

Jussi Vaarala

38. Kse kuule, puhe oli kampaamoyrittäjistä jotka maksaa teostomaksua - ei yksittäiset palkkatyöparturit - taas yritys naruttaa ihmisiä. Loppuhan sulla kommentissa onkin .....

Tapio O. Neva (nimimerkki)

Marko Kivelä #16:"Webbipalvelut on aika aiheellisesti rinnastettu lähinnä sanomalehdistöön, joten käyttämäsi analogia on vähän hassu. Eli palvelun ylläpitäjällä on eräällä tavalla päätoimittajan vastuu julkaistusta materiaalista. Kyse ei siis ole viestinviejästä vaan viestin esillepanosta. Nämä ovat täysin erillisiä asioita."

- Onko R-Kioskin toimitusjohtaja ja hallitus vastuussa siitä, mitä R-Kioskissa esille pannuissa sisältötuotteissa on kansien väliin painettu esimerkiksi DVD:nä? Mikä on R-Kioski-yrittäjän vastuu?

- Onko luokanopettaja vastuussa kouluhallituksen tarkastamien tai opetushallituksen tarkastamattomien oppikirjojen virheellisistä sisällöistä tai harhaanjohtavista evoluutioteorioista tai siitä, että uskonnon oppikirjoissa salataan se, että Martin Luther oli saksalainen antisemitisti?

- Onko postinkantaja vastuussa postilaatikkoon kantamiensa postilähetysten laillisuudesta? Moniko postinkantaja avunantaa työssään rikollisuutta päivittäin?

- Onko Anneli Jäätteenmäen faksin valmistaja syyllistynyt avunannossa virkasalaisuuden rikkomiseen? Koska Canonille lähtee haastekirje?

Tapio O. Neva (nimimerkki)

Jussi Vaarala:"Kse kuule, puhe oli kampaamoyrittäjistä jotka maksaa teostomaksua - ei yksittäiset palkkatyöparturit - taas yritys naruttaa ihmisiä. Loppuhan sulla kommentissa onkin ….. "

Missä Jussi Vaarala niitä 30 000 € / kk ansaitsevia kampaamokapitalisteja oikein on?

Jussi Vaarala

Kyllä kampaamoyrittäjät joilla on useampia tuoleja ansaitsee enemmän kuin alle 2000 kuussa se on varma - ja toisekseen mitätön teostomaksu otetaan hänen yrityksensä kuluista eikä hänen palkastaan joten sen suhteellinen painoarvo on yritystasolla suorastaan mitätön verrattuna henkilkohtaisiin tuloihin jossa se sielläkään ei olisi järin suuri. Voi armotpon tätä valheen ja luuloharhailun määrää missä ihmiset vaeltaa.

kse (nimimerkki)

#39 Palkkatyöparturi on tänäpäivänä todellinen harvinaisuus. Alan toimintalogiikkahan on nykyään se, että yksi parturiyrittäjä on tiloissa päävuokralaisena ja muut "työntekijät" ovat itsenäisiä yrittäjiä, jotka vuokraavat yhtä parturituolia siltä päävuokralaiselta.

Äkkihän sitä yhden tuolin parturiyrittäjän tulot voi arvioida - jos leikkuun hinta on siinä parin kympin hujakoilla ja siitä vähentää alvin, vuokrakulut, eläke- sotu- ja vakuutusmaksut, niin tuskinpa siitä kymppiäkään käteen jää - mutta sanotaan nyt 10 €. Sitten jos arvioi, että asiakkaita on keskimäärin 10 kpl päivässä ja töitä tekee 20 pv/kk, niin yrittäjän palkaksi jäisi 10 x 10 x 20 = 2000 €/kk.

Saa ihan vapaasti esittää skenaarion, jossa keskiverto parturi pääsee vaikkapa tuplasti suurempiin tuloihin.

Jussi Vaarala

tässä tietoa teoston sivuilta taustamusiikista asiakastilassa:

Hintoihin lisätään kulloinkin voimassa oleva arvonlisävero (tällä hetkellä 8 %).

Asiakastilan
pinta-ala m² Hinta €/
kalenterikuukausi Asiakastilan
pinta-ala m² Hinta €/ kalenterikuukausi
1– 30 9,85 2501– 3000 114,70
31– 100 13,10 3001– 3500 130,10
101– 200 17,25 3501– 4000 146,10
201– 400 22,00 4001– 4500 161,50
401– 600 29,70 4501– 5000 177,55
601– 800 37,20 5001– 6000 201,40
801– 1000 45,05 6001– 7000 225,30
1001– 1200 52,30 7001– 8000 247,75
1201– 1400 59,85 8001– 9000 270,85
1401– 1600 67,90 9001– 10000 293,90
1601– 1800 76,05 10001– 11000 317,40
1801– 2000 83,95 11001– 12000 340,50
2001– 2500 99,30 12001– 13000 364,20
+ jokainen seuraava
alkava 1000 m² + 22,45

Jussi Vaarala

Just - siinä on siis kaksi saraketta pinta-alasta kuten vasemmalla 1-30 neliötä ja toisessa sarakkeessa 2501-3000 neliötä ja sen jälkeen on hinta per kalenterikuukausi johon lisäötään alv 8 %.

Aivan hirveetä kiskomistä eiks jookostajoo

Jussi Vaarala

Parkkimitatreiden tulotkin parturiasiakkaiden kohdalta on ainakin kymmenkertaiset ellei sata kertaiset per kuukausi jossain kaupungissa ja toimitilan vuokriin ei uskalla edes verrata, ikkunanpesutkin maksaa varmaan saman kuin teostomaksut, siivous kymmenkertaisesti kuussa, kaikenmaailman åpartusiin tulevat lehdet 10 ellei satakertaisesti jne jne jne

Jussi Vaarala

Kysyä pitää - mikä on tekijänoikeusmaksuja vastaan hyökkäävien realismintaso tätä taustaa vasten.

Jussi Vaarala

Ja varmaankaan en kuule yhtään vastausta

Käyttäjän kivisto kuva
Harri Kivistö

#22, 28,30-31, 33, 36-37, 39, 42, 44-47 Ehditkö jossain vaiheessa lukea kirjoitukseni?

Jussi Vaarala

Eikä tämä kritiikkini tarkoita sitä etteikö teoston toimintakin olisi monin paikoin sieltä yhestä paikasta mutta se ei pelasta teitä siltä havainnolta että argumenttienne realismipohja jo yhdellä raapaisulla paljastui näin hötöseksi.

Minun pitää tähän päälle esittää toinen aiemmin esittämäni näkökulma suomen kansasta liittyen tähä'nkin kysymykseen näkökulma joka onkin sitten tosi vakava ja aina vaan vakavammaksi tulee ja se kuuluu näin.

Kun tässä maassa jyllää kaksi pääasiallista lähestymistapaa 1. kierot manipuloijat ja vehkeilät ja 2. tyhmät jotka menee täysin ulalla realiteeteista kierojen naruttamana niin millä helvetillä tämmöinen maa voi pärjätä mitenkään missään ulkomaailmassa. Kun sillä kaikki tärkeä on hukassa - etiikan käyttö ja realismi ja älyn käyttö. Esimerkkinä taas tämäkin esiin tullut asia koskien tekijänoikeuksia.

Eikä taatusti kukaan vastaa. Siis ei tuplasti vastaa - sanoakseen jotain tai ottaakseen vastuun jostain. Tajuatteko miten vakava maan tilanne on tyuosta näkökulmasta.

Jussi Vaarala

Minä kävin yhden argumenttilinjanne kimppuun kun se tuolla jossakin esiin tuli ja senl linjan kimppuun että vetelette hatusta käsityksiä joilla ei välttämättä ole reaalista vastinetta.

Timo (nimimerkki)

Kyllä se vaarala vaan on niin että kaikenlainen rosmoaminen olisi syytä lopettaa, ja lasken rosmoamiseksi myös teoston/kopioston/gramexin harrastaman ansiottoman varojenkerjuun. Maksettakoon korvaus sille kelle se kuuluu, ei organisaatiolle joka kerää itsellensä varoja.

Jos se maksaa sille yksittäiselle parturille muutaman hassun euron per kuussa niin paljonko keskiverto artisti saa tästä itsellensä? Paljon pienemmän osan, jos/kun kerran parturin maksama summa on niin säälittävän pieni, miksi tuhannesosia pienempiä summia tarvitsisi laskeskella..?

Jussi Vaarala

Teidän argumenttisokkelonne on loputon - anteeksi vain mutta ei kiinnosta

Timo (nimimerkki)

No itsepä hyökkäsit, nimittäin se koira älähtää johon kalikka kalahtaa :P

Jussi Vaarala

Tuohon parturiargumenttiin viitaten en viitsi tavoitella samaa kuin yrittäisin pidellä märkää lukastelevaa saippuaa käödessä vaikka argumenttienne hötöisyyden voisinkin osoittaa kepeäksi pohjaksi omalle näkökannallenne koska se ei auta yhtään sitä seikkaa että te ette liukkaasta saippuasta kummemmaksi muutu ja kullakin on hupinsa mutta mulla se ei ole liukkaiden saippuoiden kanssa temppuilu.

stu (nimimerkki)

Et jussi oo kärsivällisyydestä kuullu?

Jussi Vaarala

Olen ja olen tätä asiaa jauhanut aiemmin vaikka kuinka näillä palstoilla enkä viitti enää, on ne jossain blogeissa tallella jotka koskee tekijänoikeuksia. Kuten sanoin en viitti liukkaitten saippuoiden kanssa - paitsi naisen saippuoiminen on kivaa :) Ookkos huumorista kuullu

Tube (nimimerkki)

(Viitaten kirjoitukseen: ) Ihme pelleilyä tuollainen, että voidaan kaataa vaikka mitä, vain ja ainoastaan yhden viihteenalan etujen vuoksi. Tuomio, joka ei ole lainvoimainen, pannaan täytäntöön sensuroimalla toistaiseksi vielä laillista tavaraa (tai noh, nykyään tämä "syytön kunnes syylliseksi todetaan"-kommentti tuntuu olevan historiaa) ja samalla SENSUROIDAAN sisältöä, jonka laillisuutta kukaan ei ole edes kyseenalaistanut. Mielestäni Effin verkkokaupassa myytävä paita osuu aika oikeaan Orwell oli optimisti -sloganillaan.

Toivottavasti tämä laiton päätös käräjäoikeudelta herättää jälleen ihmisiä tajuamaan, että eivät asiat vain voi mennä näin. Tarkoitus pyhittää keinot, mutta vain ja ainoastaan tiettyyn rajaan asti ja se raja on ylitetty reippaasti jo vuosia sitten ja pahempaan suuntaan mennään.

Tapio O. Neva (nimimerkki)

Jussi Vaarala #50:"Kun tässä maassa jyllää kaksi pääasiallista lähestymistapaa 1. kierot manipuloijat ja vehkeilät ja 2. tyhmät jotka menee täysin ulalla realiteeteista kierojen naruttamana niin millä helvetillä tämmöinen maa voi pärjätä mitenkään missään ulkomaailmassa."

Katteettomilla veronalennuslupauksilla ja valtionvelalla: kiinteistökuplalla ja rakennuskaavan myymisellä, asumiskustannusten maksimoinnilla ja humpuukilla.

kse (nimimerkki)

#50: "Kun tässä maassa jyllää kaksi pääasiallista lähestymistapaa 1. kierot manipuloijat ja vehkeilät ja 2. tyhmät jotka menee täysin ulalla realiteeteista kierojen naruttamana niin millä helvetillä tämmöinen maa voi pärjätä mitenkään missään ulkomaailmassa."

Tarkoittaako 1 = Teosto ja Gramex, 2 = artistit ja kulttuuriministerit?

Jussi Vaarala

59. Neva ei ole ihan nevalla :)

Ahti Heyno (nimimerkki)

sinänsä hienoa että kirjoittaja tämänkin asina esille ottaa. Eritääin hyvin ja asiallisesti vielä.

Kommenttien kirjoittajat ihmetyttävät kerta kerralta sitäkin enemmän.

Oletteko hyvä ihmiset täysin sanasokeita vai ettekö vain yksinkertaisesti ymmärrä kirjoitettua Suomen kieltä?

Jos oikein ymmärsin, alkutekstissä puututtiin laillisuuteen ja laittomuuteen ja mikä vaikutus internetillä on näihin tulkintoihin.

On aivan sama, onko Harri tehnyt päivääkään eläissään töitä vai ei. sei ei vaikuta laillisuuskysymykseen millään tavalla.

tumppine, sumppine ja Jussi Vaaraloitten kommentit ovat asiaan liittyen täysin käsittämättömiä eivätkä mitenkään vasta-argumentoi alussa kirjoitettua tekstiä.
Sinänsä kuitenkin hyvä, ettet sensuroi tai siis poista näitten, jo tahallaan tyhjänpäiväisten ja ehkä ärsyttämään pyrkivien, tai sitten vain hiemn hitaampien, ishmisten kuin keskivertokansalaisten kommentteja.

Oikeilla nimillä kirjoittavien älykkyysosamäärä selviää siten hyvinkin nopeasti ja siten voidaan nämä "mielipiteet" jättää täysin omaan arvoonsa.

Millään en koko viestiketjua jaksanut lukea, koska tuli jo alusta pää kipeäksi, mutta ainakaan niissä ei mitenkään puututtu keromiisi sensuroinnin seurauksiin.

On tietenkin ehlppo sivuuttaa asia ja olennainen osa tekstistä ja alkaa tehdä älyttömiä vertauksia auton vuokraamisesta jne.

G (nimimerkki)

Me tarvimme tänne Facebookista tutun "hide"-napin. Tulee ranne kipeäksi kun pitää rullata vaaralan kootut kansantarinat ohi.

Tapion nro 40 oli osuva tykitys vastuista. Jos jossakin kauppahallissa kalanmyyntitiskin alta myytäisiin kannabista, tuskin sitä kauppahallin pitäjää tai kaupunginjohtoa siitä tulisi sakottaa.

Jussi Vaarala

63. Sekin olis hyvä jos blogaaja laittais blogiinsa alkuun listan kenen ei halua kommentoivan

Antti Impiö (nimimerkki)

Tiukkaa tekstiä Kivistöltä, mutta kommentointi on kuin hyttysen tappamista haulikolla eli ei osu lähellekkään aihetta.

Jussi Vaarala

Olen aikapäiviä sitten kommentoinut että internetpalvelimet ovat kuin kauppahalleja jotka vuokraavat kojuja myyjille ja edellyttävät että kojujen myynti on laillista. Ja jos ei ole niin jos kauppahallin ylläpitäjä ei huolehdi siitä että laiton myynti loppuu kojussa tai heitä laitonta kauppiasta ulos niin oikeusvaltio läppää kauppahallin ovet kokonaan kiinni ja sinetit päälle - koko hallin sulkemiselle perusteena se että salliessaan laittoman kojun toiminnan on kauppahallin pitäjä osallinen ja myös välillisesti hyötymässä laillisesta toiminnasta hyväksymällä sen ja ottamalla siitä myös normaalin kojuvuokran kuten tietenkin myös laillisiltakin kojuilta.

Minusta asia on äärimmäisen selvä ja yksinkertainen ja looginen jne....

Ja kommentti osuu nyt blogin aiheeseen kohdalleen.

Tapio O. Neva (nimimerkki)

G #63:"Tapion nro 40 oli osuva tykitys vastuista. Jos jossakin kauppahallissa kalanmyyntitiskin alta myytäisiin kannabista, tuskin sitä kauppahallin pitäjää tai kaupunginjohtoa siitä tulisi sakottaa."

Yksi pietarsaarelainen todisti käräjäoikeuden edessä ulkoilmassa, että PIETARSAAREN BENSA-ASEMILLA MYYDÄÄN LAITTOMASTI NUUSKAA. Helsingin Sanomat kirjoitti, että 1/4 pietarsaarelaismiestä käyttää nuuskaa.

Mikä on Shell-Huoltoasema Viklundin vastuu Raatihuoneenkatu 41:ssä? Mikä on Teboil-aseman vastuu Koulukatu 1:ssä? Mikä on Neste Pietarsaaren vastuu Permonkaarteessa?

Onko vastuu henkilökunnan, joka myy? Yrittäjän, joka laiminlyö työnjohtovelvollisuutensa ja sallii salakaupan vai onko vastuu Oy Shell Ab, Teboil Oyj:n ja Neste Oilin toimitusjohtajien ja hallitusten jäsenten, koska sallivat liikemerkkiään käytettävän peitenimenä kansainväliselle nuuskarikollisuudelle ja salakaupalle?

Mikä on sisäasiainministeri Anne Holmlundin ministerivastuu, poliisiylijohtaja Mikko Paateron virkavastuu ja Pietasaaren poliisipäällikkö Jouko Potinkaran vastuu, kun sakkoja tai oikeusjuttuja ei kuulu olevan? Ovatko kaikki perheet sulassa sovussa keskenään tai peräti samaa heimoa vai ovatko kaikki jo parantaneet tapansa eikä ongelmaa ole? Miten kauan oikeuskansleri ja valtakunnansyyttäjä aikovat asiaa "katsella"? Tämä vastuukysymyksen laajuus on hyvä tarkastella EU-tasolta pietarsaarelaisen huoltoaseman kassatoimihenkilöön poliitikkoja ja viranhaltijoita säästämättä.

Jo tällä tavalla asiaa tarkastelemalla selviää, miten vaarallista on laajentaa surutta vastuullisuutta sananvapaudesta webbimestarille ja palvelimen omistajille.

Jokainen postinkantaja eläessään syyllistyy melko monen rikoksen avunantoon.

Tapio O. Neva (nimimerkki)

Jussi Vaarala:"Olen aikapäiviä sitten kommentoinut että internetpalvelimet ovat kuin kauppahalleja jotka vuokraavat kojuja myyjille ja edellyttävät että kojujen myynti on laillista. Ja jos ei ole niin jos kauppahallin ylläpitäjä ei huolehdi siitä että laiton myynti loppuu kojussa tai heitä laitonta kauppiasta ulos niin oikeusvaltio läppää kauppahallin ovet kokonaan kiinni ja sinetit päälle - koko hallin sulkemiselle perusteena se että salliessaan laittoman kojun toiminnan on kauppahallin pitäjä osallinen ja myös välillisesti hyötymässä laillisesta toiminnasta hyväksymällä sen ja ottamalla siitä myös normaalin kojuvuokran kuten tietenkin myös laillisiltakin kojuilta."

Monet myyvät laitonta lihaa 20 vuotta työajastaan. Yhtään E-liikettä, K-kauppaa, S-marketia jne. ei ole suljettu eikä kauppiaan yritystä takavarikoitu eikä yksikään kunta ole jatkettua elintarvikerikollisuutta harjoittaneen vähittäiskaupan jätevesiä tai vesiä katkaissut ja pakottanut sitä lopettamaan rikollista toimintaansa.

elakegubbe (nimimerkki)

Miksi äänestäisin Piraattipuoluetta?

Mitä mieltä puolue on
- Ruuan arvonlisäveron laskemisesta
- Pitäisikö Suomen vetäytyä Afganistanista
- Onko Etelä-Suomessa liian vähän luonnonsuojelualueita
- Pitääkö Suomen liittyä Natoon
- Onko Suomen erottava EU:st
- Miten voidaan ratkaista upoksiin painuva terveydenhoitosektorimme
- Ja jne?

Yhden asian puolue. Kiinnostaako se aidosti muita kuin muutamaa tuhatta nettihörhöä?

Tapio O. Neva (nimimerkki)

- Ruuan arvonlisäveron laskemisesta

* Koska ruuan arvonlisäveron aleneminen hyödyttää keski- ja suurituloisia ylipainoisia eikä köyhitä tietokonetaitoisia, pitää alennus perua ja antaa 200 000 000 € - 300 000 000 € vuodessa köyhille tietoliikenteeseen, jotta oppivat laittamaan ruokaa sienistä ja marjoista sekä ostamaan oikein.

- Pitäisikö Suomen vetäytyä Afganistanista
* Tietenkin. Suomi voi ohjelmoida ISAF:lle verkkoon logistiikkatuen.

- Onko Etelä-Suomessa liian vähän luonnonsuojelualueita
* Varmasti on! Nykyiset luonnonsuojelualueet tulee vain kirjoittaa artikkeleiksi Wikipediaan ja laittaa joka luontokohteelle GPS-koordinaatti sinne. Luonnonsuojelualueiden käyttöastetta voidaan nostaa tiedottamalla.

- Pitääkö Suomen liittyä Natoon
* Ei pidä, koska se vähentää valtion mahdollisuuksia rahoittaa tietoliikennettä.

- Onko Suomen erottava EU:sta
* Tietenkin, koska näin voidaan luoda oma kansallinen tietoliikennelainsäädäntö.

- Miten voidaan ratkaista upoksiin painuva terveydenhoitosektorimme
* Lisäämällä tietokonetaitoisuuta ja hoito-ohjeita verkkoon sekä tekemällä lääkkeiden tilaaminen Kanadasta postimyynnistä mahdolliseksi

Ja jne?
* Olkaa hyvä!

Yhden asian puolue. Kiinnostaako se aidosti muita kuin muutamaa tuhatta nettihörhöä?
* Kaikkia.

Jussi Vaarala

Onpas vaikea ymmärtää kommenttiani 66. - ja varmaan yhtä vaikeaa että nykyisin näköjään toimitaan internetissä yhä enemmän sen mukaan :)

No ei se mitään - siitä seuraa vaan hauskaa blogihuvia kansalle loputtomiin ;)

Ihmettelijä (nimimerkki)

Kannattaisikohan tuon jussi vaarala-tyypin ottaa lääkkeensä...?

Jussi Vaarala

72. terve - mitä sinne suomi24 keskusteluihin kuuluu - kiva kun poikkesit

Käyttäjän alfredermann kuva
alfredermann

Kiitos Harri hyvästä kirjoituksesta. :) Erinomaista, että nämä asiat alkavat olla laajemmin esillä - ne ovat nimittäin huolestuttaneet minua pidemmän aikaa. On kummallista, että siinä missä viranomaiset ja poliitikot väittävät mm. identiteettivarkausten ja pankkihuijausten yhteydessä, ettei Internet ole tosielämästä ja laeista erillinen, he itse käyttäytyvät päin vastoin mitä tulee netin sensuroimiseen. Jokainen voi kuvitella haloon, joka syntyisi, jos hallitus tai virkamiehet yrittäisivät puuttua Pos-- anteeksi, Itellan toimintaan sen nojalla, että kirjeissä saattaa kulkea sopimatonta materiaalia. Silti toista julkaisukanavaa saa polkea aivan vapaasti - jopa silloin, kun tämä on lain kirjaimen vastaista.

Vika on tietysti meissä itsessämme: poliitikoiden suhtautuminen heijastaa asennetta, joka vallitsee edelleen suurella osalla kansalaisista. Onneksi keskustelua on alettu käydä ja sitä käydään yhä näkyvämmin - tämä on konkreettinen seuraus asenteiden valistumisesta ja samalla prosessin kiihdytys. Sen vuoksi tämänkaltaiset kirjoitukset ovat tervetulleita.

Onnea puoluetoimintaan!

Jussi Vaarala

Teosto lähetti mulle emailina samaisen tiedoston teostomaksujen kampaamohinnoista kuin edellä antamani - ajattelin etteivät reagoisi mutta reagoivat kuitenkin

Lasse (nimimerkki)

Tarkoituksenani ei ole särkeä kenenkään omasta mielestään hienosti hahmoteltuja vertauksia kauppahalleista, itellasta tai tieverkostoista, mutta Suomen lainsäädäntö takaa verkkoyhteyden tai muun sähköisen palvelun tarjoajalle lähtökohtaisen vapauden vastuusta verkossa kulkevan sisällön mahdollisen lainvastaisuuden suhteen. En tunne Ruotsin vastaavaa lainsäädäntöä, mutta olen kohtuullisen varma, että laki on about samansisältöinen. Vastuunvapaus voi toki väistyä joissain olosuhteissa, kuten tilanteissa joissa tuomioistuin on asiassa tehnyt lainvoimaisen päätöksen ja palveluntarjoaja edelleen edesauttaisi laittoman palvelun tarjoamista.

Tässä nimenomaisessa tapauksessa, jossa hovioikeus on päättänyt sulkea piratebayn tuomioistuinkäsittelyn ajaksi ei ole kysymys kuitenkaan varsinaisesti käräjäoikeuden tuomion voimaansaattamisesta, vaan väliaikaisesta turvaamistoimesta. Kantajien lakimiehet ovat todennäköisesti vaatineet hovioikeudelta turvaamistointa, joka perustuu väitteeseen, että prosessin pitkittyessä heidän asiakkaansa altistuvat merkittäville vahingoille, kun tiedostonjakelu jatkuu. Tällainen väliaikainen turvaamistoimi on mahdollista tehdä tietyin laissa säädetyin kriteerein, ja sillä voidaan estää tietty toiminta (esimerkiksi Markus Seliniä estettiin kuvaamasta elokuvaa, jonka käsikirjoitukseen liittyvää riitää käsiteltiin tuomioistuimessa) tai jopa pakottaa johonkin toimintaan (esimerkiksi kunnan sosiaalitoimi voidaan velvoittaa maksamaan toimeentulotuki, vaikka kysymystä saajan oikeudesta saada toimeentulotukea käsiteltäisiin parhaillaan tuomioistuimessa).

Kyseisessä tapauksessa muiden palvelujen kuin "trackerin" sulkeminen on selvästi kuitenkin suhteellisuusperiaatteen ja ylipäätään lainvastainen toimi, josta tulisi tehdä kantelu tahi hakea muutosta, riippuen saatavilla olevista oikeuskeinoista.

Jussi Vaarala

Tervetuloa blogeihin Lasse, vaikutat asialliselta.

Tämä ihmetyttää " Suomen lainsäädäntö takaa verkkoyhteyden tai muun sähköisen palvelun tarjoajalle lähtökohtaisen vapauden vastuusta verkossa kulkevan sisällön mahdollisen lainvastaisuuden suhteen. "

ja toisaalta sen rinnalla se että kyseiset internettoimijat voivat roistohinnoin myydä - että oikein poliisi joutuu ne ostamaan hohoi - verkkotunnuksia poliiseille tutkinnan avuksi.

Kysymys kuuluu - mikä ihme vapaamatkustajaluokka kaikesta on tämä internettoimijoiden aateli.

Vastatkaapas tuohon.

Nimimerkki (nimimerkki)

Ei ihmetytä yhtään, että tässä maassa voidaan polkea oikeusvaltion perusteita romukoppaan, koska aina, kun tähän liittyvä keskustelu alkaa, löytyy niitä, joka vetää sen heti sivuraiteille joko tarkoituksellisesti tai kykenemättömyyttään nähdä sitä, mikä oikeasti on asian takana.

Kuin moni edes osaa nimetä oikeusvaltion periaatteet tässä maassa, josta on jo tehty poliisivaltio?

Jussi Vaarala

Tässä wikipediasta käsite oikeusvaltio:

Oikeusvaltio on valtiosääntöoikeuden keskeisimpiä lähtökohtia. Valtiosääntö ja perustuslaki ovat systemaattiselta kannalta oikeusvaltioperiaatteen johdannaisia.[1] Antero Jyrängin määritelmän mukaan oikeusvaltion määritelmään sisältyy kuusi ainesosaa:

* valtio on organisoitu oikeussäännöin;
* sekä valtioelinten ja viranomaisten että kansalaisten on toimittava näiden oikeussääntöjen mukaisesti (laillisuusperiaate);
* valtioelimet ja viranomaiset ovat sidottuja erityiseen, vaikeutetuin menettelyin säädettyyn perustuslakiin;
* yksilön oikeusasemasta (oikeuksista ja velvollisuuksista) voidaan määrätä vain sellaisen elimen päätöksin, jonka asettamiseen yksilö voi itse vaikuttaa;
* oikeussääntöjä soveltavat yksittäistapauksiin riippumattomat tuomioistuimet; ja
* yksilön asemaa suojaavat suhteessa sekä valtioon että muihin yksityisiin perustuslaissa säädetyt perusoikeudet.[1]

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Keskustelu näyttää rönsyilevän...

Kannattaa kuitenkin muistaa, että kyse on Ruotsin poliisin ruotsissa tekemästä päätöksestä. Se ei kerro vielä mitään Suomesta, tätä tietyt nettiaktiivit eivät oikein näytä huomanneen.

Otetaan taas tämä kioskivertaus. Oikeastihan se menisi niin, että on kioski jossa välitetään muun ohella varastettua tavaraa. Poliisi sulkee kioskin. Nyt täällä huudellaan sananvapauden perään kun kioskin lehtivalikoima jää saamatta kioskin sulkemisen takia... Vähän hassua. Onko kyseessä todella ongelma sananvapaudessa? Onko Kivistön nettikirjoittelu estetty, onko häntä kielletty kirjoittelemasta nettiin ja onko jotakuta uhattu rangaistuksella jos hän julkaiseen Kivistön tekstejä? Käsittääkseni ei. Ja sama pätee myös niihin lukemattomiin jotka ovat kirjoitelleet ja vaikkapa levitelleet omaa materiaalisaan kyseisellä suunnalla. Eli sananvapausongelmaksi tämä muuttuu vasta hyvin tarkoitushakuisen tulkinnan kautta.

Lisäksi heittäisin yhden kysymyksen. Mistä lähtien vapaa nettilataus on kuulunut ihmisten perusoikeuksiin? Ei sitä käsitääkseni lue esim YK:n ihmisoikeuksien julistuksessa.

Jussi Vaarala

mutta tämmöinenkin kummallisuus kuuluu netin perusoikeuksiin:

jussi vaarala kommentoi:
26.8.2009 13.17 | Muokkaa

katsokaas näitä tietoja ylläolevista nimimerkkikommentoijista jotka tuli emailiini kommentti-ilmoituksen mukana - ja hämmästykää kaikissa sama id-tunnus - sama jeppe masinoi urakalla kommentteja eri nimierkkien alla:

Uusi kommentti artikkeliin #239 ”Nettikettiin lain säätämä lähestymiskielto”
Kirjoittaja: AuneM (IP: 91.153.172.128 , a91-153-172-128.elisa-laajakaista.fi)
Sähköposti: emil.eturessu@luukku.com

Uusi kommentti artikkeliin #239 ”Nettikettiin lain säätämä lähestymiskielto”
Kirjoittaja: pasi (IP: 91.153.172.128 , a91-153-172-128.elisa-laajakaista.fi)
Sähköposti: jussiss@hotmail.com

Uusi kommentti artikkeliin #239 ”Nettikettiin lain säätämä lähestymiskielto”
Kirjoittaja: Einomies (IP: 91.153.172.128 , a91-153-172-128.elisa-laajakaista.fi)
Sähköposti: jussila@hotmail.com

hehee - hauska tyyppi - toivottavasti avaa oman blogin - saa siellä keskustella aivan itsekseen - kaikkea sitä näkeekin :)

Jussi Vaarala

Luoja varjele tätä jeppeä nimimerkkien takana jos joku löytääkin hänen olevan joku oikea blogaaja ip-tunnuksia tutkimalla

JJ (nimimerkki)

Vaarala, rauhoitu, mieti hetki. Siitähän tässä hommassa pohjimmiltaan on kyse, että internet ja aidosti vapaa tiedonkulku avaavat kokolailla uudenlaista maisemaa horisonttiin, lääniä josta ei ole karttoja ja kompassikin heittää.

Kohtalaisen huvittavaa miten sinä, ilmeisesti nuo mainitut mannut jo läpikotaisin käyneenä, tulet kertomaan tänne Totuutta ja mollaamaan niitä, joita aidosti kiinnostaa näiden läänien kartoitus. Sama pätee tuohon länsinaapurin oikeudenkäyntiinkin - ei tuntemattomalle seudulle voi hakata betonista tienviittaa jossa lukee 'Takaisin' ja olettaa ihmisten sitä noudattavan.

Toivottavasti oli tarpeeksi analogiaa.

Jussi Vaarala

83. Juu ja kuten näkyy kautta linjan heittää etiikankin kompanssi ;)

Rauno (nimimerkki)

Helvatin hieno parta Pekka Kivistöllä!

Tuntematon (nimimerkki)

Rotta on neofobi. Sen suojeluvaisto perustuu kaiken muutoksen pelkäämiseen. Tämä pätee myös moneen ihmiseen.

Ranskassa tuhottiin kirjapainoja, koska pelättiin uuden tekniikan aiheuttamia yhteiskunnallisia muutoksia.

Kirjapainotekniikan muutokset olivat vallankumouksellisia. Ihmisen saavutettavan tiedon määrä kasvoi kertaluokalla.

Nykytekniikka on tehnyt jo samoin. Informaation määrä seuraa eksponentiaalista käyrää. Portit ovat murtuneet, rajavartijoita ei riitä.

Monen ihmisen tulonhankkimismekanismit menevät uusiksi, kuten aina jokaisessa teknisessä vallankumouksessa.

Tämä pelottaa, pelottaa niin vietävästi. Mutta kohdatako muutos rohkein aatoksin, vai työntääkö pää puskaan ja haaveilla menneestä loistosta? Kas, siinä jokainen tekee oman valintansa.

myyra (nimimerkki)

mm. 86: unohdat yhden "pikku"asian: sisällön. Aika moni muukin unohtaa, että netti ei ole pelkkä välityskanava, josta muuten lähes kaikki maksavat kiltisti, koska on pakko. Sisällöstä ei näy olevan väliä.

On aivan vietävän samantekevää, tai taiteilijalle varmaan vain parempi, että välityskanava välittää teoksia mahdollisimman tehokkaasti. En siis usko, että nettiä sinällänsä, siis välityskanavana, pelätään. Sen sijaan siihen liittyvät varastamisen helpottavat keinot huolestuttavat. Siis sisällön varastamisen.

Joku päivitteli meidän homekorvien kauhistelua tekniikan kehittymisestä, jäiväthän hevoskuskitkin työttömiksi tai joutuivat vaihtamaan alaa kun auto ja juna keksittiin. Mutta siinähän muuttui vain se väline, jolla ihmisiä/tavaraa liikutellaan, ei kuljetusvälineen sisältö siitä miksikään muuttunut, eli ei kukaan matkustavainen joutunut vaihtamaan alaa.

On se ihme, että tärkeimmän asian nämäkin piraattivouhkaajat näyttävät säännöllisesti unohtavan ja puhuvat hevosesta kun pitäisi puhua ihmisestä.

Jussi Vaarala

86. Tuntematon puhuu kuin pappi saarnastuolista

Tapio O. Neva (nimimerkki)

Marko Kivelä #80:"Otetaan taas tämä kioskivertaus. Oikeastihan se menisi niin, että on kioski jossa välitetään muun ohella varastettua tavaraa. Poliisi sulkee kioskin."

* Poliisilla ei ole mitään oikeutta lopettaa 1879 perustettua elinkeinovapautta tai sulkea kioskia. Kioskin pitäminen ei ole luvanvarainen elinkeino ja niin R-Kioski tukkuna ja tavaramerkkinä kuin myös R-Kioski -yrittäjä saavat jatkaa.

Marko Kivelä #80:"Nyt täällä huudellaan sananvapauden perään kun kioskin lehtivalikoima jää saamatta kioskin sulkemisen takia…"

* R-Kioskin ylähyllyllä myydään paljon sharian mukaan laitonta tavaraa, josta tulisi vankeutta tai raippoja islamilaisen demokratian mukaisessa oikeusvaltiossa. R-Kioskissa lisäksi myydään myös sianlihaa mm. makkaroiksi naamioituna.

* R-Kioskia ei voi sulkea, vaikka se myy kaikenlaisia vääriä mielipiteitä sisältäviä sisältötuotteita, koska se omistaa Aatos Erkko. Mikael Storsjön sisältötuotantolaitteet voidaan sulkea, koska Storsjön päinvastoin kuin Erkon epäillään osallistuneen avunantoon "kansainväliseen terrorismiin" Kavkazcenterin kautta.

Marko Kivelä #80:"Vähän hassua. Onko kyseessä todella ongelma sananvapaudessa? Onko Kivistön nettikirjoittelu estetty, onko häntä kielletty kirjoittelemasta nettiin ja onko jotakuta uhattu rangaistuksella jos hän julkaiseen Kivistön tekstejä? Käsittääkseni ei."

* Kivistöä pitäisi epäillä moottoripyörän omistamisesta / rikollisjärjestöön kuulumisesta, kiihottamisesta kansanryhmää vastaan (piraattiheimo) ja ehkä myös holokaustin kiistämisestä, jolloin Brax voi luovuttaa hänet Itävaltaan tai Saksaan oikeusvaltion kynsiin. Kun Kivistöä Niklas Herlinin kustannusyhtiö sietää liian kauan eli ei tuomitse ja syrji häntä hänen henkilönsä perusteella Johan Bäckmanin tapaan, pitäisi tietenkin palvelimet takavarikoida ja webbimestari lähettää Guantanamo Bayhin viiden vuoden lomalle.

Marko Kivelä #80: Ja sama pätee myös niihin lukemattomiin jotka ovat kirjoitelleet ja vaikkapa levitelleet omaa materiaalisaan kyseisellä suunnalla. Eli sananvapausongelmaksi tämä muuttuu vasta hyvin tarkoitushakuisen tulkinnan kautta."

* Juuri tässä mielessä Mikael Storsjö ja Johan Bäckman sekä Seppo Lehto ovat mielenkiintoisia henkilöitä.

Marko Kivelä #80:Lisäksi heittäisin yhden kysymyksen. Mistä lähtien vapaa nettilataus on kuulunut ihmisten perusoikeuksiin? Ei sitä käsitääkseni lue esim YK:n ihmisoikeuksien julistuksessa."

* Eikö Marko Kivelä tiedä, että UFO:lla lentäminen on täysin vapaata ilman lentolupakirjaa, koska siitä ei ole mainintaa YK:n ihmisoikeuksien julistuksessa eikä Euroopan neuvoston ihmisoikeussopimuksessa? Oikeuksia voi olla ennakkotapauksen, lain tai oikeusperiaatteen nojalla. Oikeuksia yleensä on, ellei niitä ole poistettu.

Tapio O. Neva (nimimerkki)

Tuntematon #86 "Ranskassa tuhottiin kirjapainoja, koska pelättiin uuden tekniikan aiheuttamia yhteiskunnallisia muutoksia."

28.3.1930 Vaasassa
http://fi.wikipedia.org/wiki/Työn_Ääni
http://www.viestintaliitto.fi/kirjatyo/2005/4/muut/

hpuntti (nimimerkki)

Olipas siellä paljon kommentteja, mahtoiko olla jonkinlainen robotti kyseessä, ei edesTapio tahtonut saada suunvuoroa. Asiaa ei kyllä paljon ollut.

Käyttäjän pekkalampelto kuva
Pekka Lampelto

Musiikin ja muun sisällöntuotannolle on olemassa ratkaisu, jonka nostin esiin täällä Uudessa Suomessa. Ratkaisuehdotelmassa sisällön, kuten musiikin levittäminen, dekriminalisoitaisiin, mutta sen tuotantoa kannustettaisiin valtion budjetista jaettavilla varoilla, joiden jakaminen perustuisi kansan ja asiantuntijoiden internetissä antamiin ääniin.

Ehdotelma tekisi sisällöstä lataamisesta ilmaista, mutta sen tuottamisella voisi edelleen rikastua.

http://pekkalampelto.blogit.uusisuomi.fi/2009/07/2...

Tonivaan (nimimerkki)

Onnea uuden blogin johdosta. Toivottavasti voit vastaisuudessa tuoda esiin monia ainakin itseäni askarruttaneita kysymyksiä liittyen piratismiin (olen päätellyt, että piraattipuolue kannattaa tätä, anteeksi etten ole tarkemmin selvitellyt). Ensinnä, miten teoksen tehneiden palkkiot vastaisuudessa järjestetään, vai onko tarkoitus vain luopua nykyisestä suojasta ilman korvaavaa järjestelmää? Toiseksi, miten ns. immateriaaliseksi omaisuudeksi kutsuttu omaisuus eroaa ns. materiaalisesta omaisuudesta eli onko teosten ohella kantanne ekstrapoloitavissa myös vaikkapa teollisuuden patentteihin (esimerkiksi pakkolisensointijärjestelmää laajentamalla) tai vaikkapa kaupan hyllyllä oleviin karkkeihin.

Toki monia muitakin kysymyksiä nousee mieleeni, kuten vaikkapa miten itse järjestäisitte vastuunjakautumisen Internet-sivustoilla (esimerkiksi keskustelupalstat tai mainitut torrent-sivustot). Niin, ja koska olette rekisteröineet itsenne puolueeksi mikä on kantanne vaikkapa tuleviin ruoan arvonlisäveron muutoksiin, paljon porua herättäneeseen maahanmuuttopolitiikkaan tai vaikka heikon huoltosuhteen parantamiseksi Suomessa. Ei muuta kuin lisäkirjoittelua odotellen.

apollyon (nimimerkki)

Kyllähä ne tekijänoikeusjudut sitten saadaan kuntoon ku vanhempi sukupolvi joka ei internetsist mitää tiedä o mullan alla. Kärsivällisyyttä.

Jussi Vaarala

Nuorempi sukupolvi yrittää tehdä markkinataloudesta varastaloutta.

Leto (nimimerkki)

Tyypit kaikkine analogioineen tuntuu täysin unohtavan, että esimerkiksi äänitemyynti nykyisen kaltaisena jättiyhtiövetoisena populaaribisneksenä on ollut olemassa muutaman hassun vuosikymmenen - taiteilijoista puhuttaessa kyse ei todellakaan ole mistään ikiaikaisesta perinteestä jota nyt paha paha intternet on tullut rikkomaan.

Ei sillä etteikö ongelmaa olisi, mutta sen voi myös yrittää RATKAISTA. On sataprosenttisen varmaa ettei se onnistu tekijänoikeuslainsäädäntöä kiristämällä. Jokaista suljettua torrent-sivustoa kohtaan syntyy kolme lisää, ja jokaista tukittua torrent-porttia kohtaan löytyy uusi salattu protokolla - fakta on, ettei digitaalista tiedonsiirtoa yksinkertaisesti voi estää palaamatta sinne tietoverkottomalle 70-luvulle. Jos edellämainitut sanat menivät ohi, niin suosittelen tekniikkaan perehtymistä ennen sen tuomitsemista. Tai kohkaamaan homman kamaluutta vailla ratkaisumalleja maailman tappiin asti?

Jussi Vaarala

menkää nyt lukemaan se blogi jonka linkkasin tuolla ylempänä niin saatte käsitystä kulttuurin prosesseista koska teillä ei selvästikään ole kunnon käsitystä asiasta

chrome3d (nimimerkki)

Mitä varten rikollisille liikemiehille tarvitaan oma lobbauspuolue? Ei tällä puolueella ole mitään tulevaisuutta koska yritykset tarvitsevat patentteja ja tekijänoikeuksia. Kun esim. Marimekon piraattikopioita tulee tulliin niin tulli takavarikoi ja tuhoaa ne. Jos näin ei olisi niin silloin rikolliset liikemiehet saisivat tuottaa potaskaa markkinoille maksamatta tuotekehittelijälle mitään. Nämä yritykset joiden etuja valvotaan tuottavat myös verotulot Suomeen, joilla maksetaan piraattien työttömyyskorvaukset. Tätä logiikkaa piraatit eivät näe kun purevat ruokkivaa kättä. On järjettömyyttä laittaa lihoiksi sitä ainoaa asiaa miksi Suomessa on elintaso, joten piraattien taival on tuomittu epäonnistuvaksi aina ja ikuisesti.

Rikollisten liikemiesten liikemalliin ei kuulu voittojen jakelu tai verojen maksu muille kuin itselle. Voitot säätiöidään veroparatiiseihin jotta saataisiin mahdollisimman nopeat eläkepäivät. Jos luulee että piratismissa on kyse jostain muusta kuin kylmästä bisneksestä niin on lukenut liikaa propagandaa torrent-sivustoilta. Aivopesu on jo tapahtunut mutta nuoret onkin helppo aivopestä ilmaisella viihteellä.

Leto (nimimerkki)

93. Ja vanhempi sukupolvi vapaudesta vankilan. Taidat oikeasti nyt missata sen, että joku mp3-latailu ongelmana on yksi kärpäsen uloste siinä mahdollisuuksien meressä jonka maailmanlaajuinen tietoverkko tuo tullessaan. Kaikenlainen sensuuri, kontrolli ja rajoittaminen - olipa motiivina sitten kaupalliset tai poliittiset intressit - aiheuttaa suhteessa suunnattoman kovan haitan verrattuna potentiaalisesti saataviin hyötyihin, jos asiaa tarkastelee vähänkään suuremmalla skaalalla.

Hemmo (nimimerkki)

98. Jos luulee että yksityishenkilön verkkolatailulla on MITÄÄN tekemistä piraattimarimekkojen tulliin jäämisen kanssa on sen verta harhainen tai asiasta ymmärtämätön ettei välttämättä kannattaisi syytellä muita väärän informaation omaksumisesta :D

Jussi Vaarala

98. on komea analyysi aiheesta - loistava suorastaan

chrome3d (nimimerkki)

Kaupoissakin on sensuuri ja kontrolli. Vartiokamerat ja valvojat ovat niiden nimikkeet. Viime kädessä poliisi. Jos niitä ei olisi niin ei olisi kauppiaillakaan oikeuksia vaan "asiakkaat" kävelisivät ulos maksamatta. Tästä kontrollista on ihan huomattava hyöty koska muuten ei yritystoiminnasta saataisi mitään rahaa.

Tällä hetkellä piratismi on vain alistettu liikemiehille jotka nettisivuillaan tarjoavat ilmaista viihdettä ja saavat tulonsa huora mainoksista ja levittämistään adware- ja spyware keitoksista. Sexy Girls Near You! Joku taso pitäisi olla taiteilijoillakin jotka eivät halua antaa duuniaan ilmaiseksi huora mainosten kylkiäisinä, joiden tuotto menee Cayman-saarille.

Tapio O. Neva (nimimerkki)

Leto #96:"Mitä varten rikollisille liikemiehille tarvitaan oma lobbauspuolue?"

* Kyseessä on koululaisten ja opiskelijoiden puolue, joilla ei ole omaa Teostoa, Kuvastoa tai Sanastoa.

Leto #96:"Ei tällä puolueella ole mitään tulevaisuutta koska yritykset tarvitsevat patentteja ja tekijänoikeuksia."

* Kansanvallassa edustettuina eivät olet yritykset, vaan kansalaiset. Se, mitä "yritykset" tarvitsevat, on toissijaista. Tämän vuoksi meillä on paljon rikoslailla ja toimilupamonopoleilla kiellettyä yritystoimintaa.

Leto #96:"Kun esim. Marimekon piraattikopioita tulee tulliin niin tulli takavarikoi ja tuhoaa ne. Jos näin ei olisi niin silloin rikolliset liikemiehet saisivat tuottaa potaskaa markkinoille maksamatta tuotekehittelijälle mitään."

* Tullivirkamiesten mukaan jotkut näköistuotteet ovat laadullisesti parempia kuin alkuperäiset. Marimekon kaltaisia kankaita voidaan valmistaa missä vain. Ne eivät ole potaskaa, kaliumkarbonaattia. Joku Puman tai Niken tavaramerkki ei ole tuotekehittelyä, vaan tavaramerkkien hallintaa, jossa tavaramerkillä voidaan ottaa paidan tai lenkkikengän valmistajalle 1/3 eikä työntekijälle Aasiassa jää oikeastaan mitään.

Leto #96:"Nämä yritykset joiden etuja valvotaan tuottavat myös verotulot Suomeen, joilla maksetaan piraattien työttömyyskorvaukset."

* Eivät työttömät paitoja ja lenkkikenkiä valmista. Suomelle ei ole mitään haittaa siitä, vaikka Adidaksen, Puman tai jonkin muun tavaramerkki olisi suojaamaton.

Leto #96:"Tätä logiikkaa piraatit eivät näe kun purevat ruokkivaa kättä. On järjettömyyttä laittaa lihoiksi sitä ainoaa asiaa miksi Suomessa on elintaso, joten piraattien taival on tuomittu epäonnistuvaksi aina ja ikuisesti."

* Niin mistä se elintaso Suomessa tulee?

Rikollisten liikemiesten liikemalliin ei kuulu voittojen jakelu tai verojen maksu muille kuin itselle. Voitot säätiöidään veroparatiiseihin jotta saataisiin mahdollisimman nopeat eläkepäivät. Jos luulee että piratismissa on kyse jostain muusta kuin kylmästä bisneksestä niin on lukenut liikaa propagandaa torrent-sivustoilta. Aivopesu on jo tapahtunut mutta nuoret onkin helppo aivopestä ilmaisella viihteellä."

Käyttäjän kivisto kuva
Harri Kivistö

#93 Kiitoksia, tunnen itseni vähitellen jo tervetulleeksi :). Kysymyksesi ovat hyviä, tosin kaikkea ei voi yhdessä vastauksessa kovinkaan hyvin käsitellä. Piraattipuolueen ei ole missään vaiheessa tarkoitus muodostua yleispuolueeksi jo olemassa olevien yleispuolueiden rinnalle. Puolueella ei ole kantaa "tuleviin ruoan arvonlisäveron muutoksiin, paljon porua herättäneeseen maahanmuuttopolitiikkaan tai vaikka heikon huoltosuhteen parantamiseksi Suomessa." Tämä seikka vaatinee erillisen kirjoituksen, jos ei useampaa.
Mitä tulee kysymykseesi immateriaalisen ja materiaalisen omistamisen suhteesta, vastaan lyhyesti että itse en "usko" imaginääriseen omistamiseen lainkaan. Kun tekijänoikeudet ymmärretään omistusoikeuksina materiaalisen omistamisen rinnalla, syntyy ristiriitaisia tilanteita esimerkiksi niin että asioita omistetaan ristiin tai moneen kertaan. Tekijänoikeuksilla on kuitenkin paikkansa yhteiskunnassa, vaikkei immateriaa olekaan mielekästä käsittää omistettavaksi.

#98 Koska ilmeisesti moni muukin sekoittaa tuoteväärennökset tiedostonjakamiseen tai kuvittelee piraattipuolueen vastustavan järjestelmää, joka lähtökohtaisesti suojelee kuluttajan oikeuksia, lienee parasta kirjoittaa erityinen kirjoitus näiden seikkojen valottamiseksi.

Hemmo (nimimerkki)

102. Et taida ymmärtää mistä hommassa on kysymys.

Kyllä, webistä voi löytää pommiohjeen tai Madonnan uusimman sinkun.

Ei, ei ole mahdollista estää ihmistä löytämästä webistä pommiohjetta tai Madonnan uusinta sinkkua. Ei niin mitenkään. Kiinankin sensuurikoneisto jää kakkoseksi tilanteessa, jossa piuhat on vedetty ja bitti kulkee. Tämän voi joko hyväksyä tai olla hyväksymättä, aiheutunut stressi on oma valinta. Veronmaksajain rahaa tällasiin projekteihin saa kyllä uppoamaan ikuisesti, jos sattuu esimerkiksi olemaan poliitikko ja valitsemaan hyväksymättömyyden.

Mitenkäs, onko mielestäsi hyvä ajatus kieltää kirjastot? Niistäkin löytää pommiohjeita ja Madonnan uusimman sinkun. Ja paljon muuta jolla voi itseään sivistää, suosittelen lämpimästi.

Jussi Vaarala

Voi lapsoset te ette ymmärrä markkinatalouden ja bisneksen perusasioita

Janne Paalijärvi (nimimerkki)

#98

"Mitä varten rikollisille liikemiehille tarvitaan oma lobbauspuolue?"

Puhutko nyt Nova- ja KMS-rahoja saaneista puolueista?

"Ei tällä puolueella ole mitään tulevaisuutta koska yritykset tarvitsevat patentteja ja tekijänoikeuksia."

Ai niinkuin USA:ssa: http://tinyurl.com/Oikeus-kielsi-myymasta-Wordia . Submarine-patenteissa ei ole oikeasti mitään järkeä, ne eivät kannusta innovoimaan, vaan lihottavat asianajotoimistojen kassoja. Kyseinen esimerkki ei ole ainoa laatuaan; montakohan miljoonaa Nokiakin on joutunut maksamaan vihamielisiä patenttimaksuja ulkomaille, kun saman rahan olisi voinut laittaa R&D:hen.

Jussi Vaarala

Nyt on youtube - lue google - ruvennut tekemään tismalleen kuin olen ehdottanut että jos kerran artisti vetää ihmisiä puoleensa youtubessa niin se vetää samalla myös mainostajia ja silloin artistin tulee saada osansa mainostuloista. Tätä olen ehdottanut täälläkin blogissa sekä blogissa joka löytyy nimeäni klikkaamalla - siellä se jossain on arkistossa. Nyt youtube soveltaa sitä ensin usa:ssa - mutta tietenkin se tulee muuallekin. Samoin tulee muualle sekin tyly käytäntö mikä usa:ssa nyt on laitonta lataamista ja välittämistä koskenut että korvaukset ovat hirveät yksityuiselle- Luulisi teitä pelottavan tällainen asiantila - mua ainakin teinä pelottaisi. Eli olette ihan jälkijunassa ja sivuraiteella siträ paitsi seisomassa paikoillaan piraattitouhujenne kanssa.

Jussi Vaarala

Mitäs sanoin 108:

Ennätyssuuri piraattielokuvien takavarikko Ruotsissa

julkaistu tänään klo 20:52

Ruotsin poliisi on tehnyt ennätyssuuren piraattituotteiden takavarikon. Poliisi löysi Västeråsissa sijaitsevalta palvelimelta tiedostoja kaikkiaan 90 teratavun verran. Palvelinta ylläpiti 33-vuotias ruotsalaismies.

Palvelimelta löytyi muun muassa 10 000 elokuvaa, josta iso osa oli blue ray -tasoisia. Blue ray -elokuvien tekninen taso on parempi kuin DVD:llä.

Miestä uhkaa vahingonkorvausvaade jokaisesta elokuvasta, joita hän jakoi ja joihin hänellä ei ollut tekijänoikeuksia. Syyttäjä uskoo, että vahingonkorvaukset tulevat olemaan ennenkuulumattoman suuret, koska tiedostoja oli jaossa niin paljon.

Teratavu on tuhat gigatavua.Tavallisten, kotikäytössä olevien tietokoneiden kovalevy on suurimmillaan noin kaksi teratavua.

YLE Uutiset

Jussi Vaarala

Teidän on syytä panna tämä neuvo visusti mieleenne: googlen kaltaisillakaan jättiläisillä ei ole kanttia ruveta sooloilemaan yleisen markkinatalouden linjoista koska jos muu markkinatalous pulttaa se vetää googlelta jalat alta äkkiä.

Toisin sanoen toiveenne että voisitte jotenkin luottaa googleen tai pienempienkään toimijoiden tukeen asiassanne on aivan katteeton ja se pohja pettää varmasti. Ja jäljelle jääkin sitten mittavat ja kalliiksi korvauksina tulevat toimet laittomista latauksista ja välittämisistä.

Ystävä (nimimerkki)

Voisiko Herra Vaarala olla hyvä ja mennä blogaamaan omia mielipiteitään omaan blogiinsa sen sijaan että tukkii toisen blogin kommenttialueen asiaan täysin liittymättömällä diipadaapalla?

Jussi Vaarala

Juuh - ei mulla enää mitään sanomista olekaan ;)

Käyttäjän kivisto kuva
Harri Kivistö

#111 Mikäli yhteisö olisi mieluummin katselematta täysin asiaankuulumatonta diipadaapaa, voin toki harkita tiukempaa moderointiotetta. Lähtökohtaisesti en tahtoisi siihen lähteä, sillä kaikissa meissä asuu se pieni natsi. Toisaalta uskon esim. vaaralan kommenttien täällä toimivan tehokaana mainoksen ja pr:änä Piraattipuolueelle sinänsä, ja siksi pragmaatikkona olen sietänyt paljon tähän saakka.

Jussi Vaarala

Ääliömäisyytenne on ällistyttävää - mutta varoitettu on :)

Jussi Vaarala

Heikko esitys tuo poisto eikä sulle mikään meriitti, Kivistö.

Jussi Vaarala

Paljastit inhimillisen ylenkatseesi, Kivistö.

Käyttäjän kivisto kuva
Harri Kivistö

Olen pahoillani mikäli poistamani "ajatustenvaihto" loukkasi tunteita. Haluan pitää blogini perheystävällisenä enkä siksi halua jättää erityisen loukkaavaa sisältöä kommenttiosioihin. Omissa kommenteissasi ei ollut sinänsä mitään vikaa, mutta kun ne nyt eivät mitään muuta sisältäneet kuin kummastusta toisen kirjoittajan henkilöllisyydestä reaktiona sopimattomaan kirjoitteluun, etten pitänyt niiden säilyttämistä järkevänä.

Ystävä (nimimerkki)

Kiitokset roskapostittelun poistosta. Jotkut eivät tunnu käsittävän että tämä ei ole mikään chat vaan blogipostin kommenttialue. Kommenttialueen siistimisessähän ei ole kyse mistään ylenkatsomisesta. Jos Vaaralakin ymmärtäisi kirjoittaa kommenttinsa yhteen viestiin niin olisi kommenttialue huomattavasti mukavampi lukea.

Jussi Vaarala

No janne häikiölle edelleen samat sanat, tervetuloa keskustelemaan muiden mukaan vaan

chrome3d (nimimerkki)

Tuoteväärennökset onkin mielenkiintoinen asia. Jos tekijänoikeudet ja patentit poistetaan (mitä ei kuitenkaan tule koskaan tapahtumaan) niin silloin mikään ei estä halpojen tuoteväärennösten massavyöryä. Kun ei ole tekijänoikeuksia niin ei ole. Silloin mitä tahansa tuotemerkkiä apinoivia tuotteita voidaan suoltaa tänne loputtomasti. Joku täällä jo siitä unelmoikin. Näiden tuotteiden laadusta ei ole mitään takeita koska niiden tuottajat ovat yleisesti "hämäriä". Jos luulette että Adidaksen valmistajat saavat vain pari riisikuppia niin nämä halpamaakarien alihankkijat saavat vielä vähemmän. Kukaan ei ole kiinnostunut tullimiesten taiteellisesta silmästä tai mututuntumasta.

Se että varattomat työttömyystuilla elävät piraatit sanovat olevansa alkuperäisten tuotteiden ja kulttuurin ystäviä ja laittavansa niihin rahaa ei tarkoita että he kuitenkaan ostaisivat alkuperäisiä tuotteita vähillä rahoillaan. Merkkituotteiden tekijöillä on jokin vastuu tuotteistaan, väärennösten tekijöitä ei kukaan tavoita.

chrome3d (nimimerkki)

Valvonta, Valvonta....moni täällä ruikuttaa valvonnasta. Valitettavasti valvonta on ainoa asia miksi meillä on yhteiskunta. Jos valvontakamerat, vartijat ja poliisit aamulla poistettaisiin kokonaan niin illalla kaikki kaupat olisi ryöstetty tyhjiksi. Massoittain ihmisiä olisi murhattu tai mukiloitu ja naiset raiskattu. Valvonta on ainoa syy miksi pystymme täällä elämään eikä elämä ajaudu anarkiaan. Yhteiskunnan valvonta suojelee meitä itseltämme.

Tavallisissa kaupoissa valvonnan takia alle 10% tuotteista varastetaan, koska niissä valvonta on tehokkaasti organisoitua ja tavat ovat muotoutuneet vuosien saatossa. Internetissä valvonnan puutteen takia noin 90% tuotteista varastetaan. Rikolliset tekevät tuotteilla rahaa huora-, lääkeväärennös- ja porno-mainosten kylkiäisinä koska sitä ei valvota. Myös pedofiilit ja massamurhaajat ynnä muut sekopäät saavat mellastaa ympäriinsä ilman suurta kiinnijäämisen riskiä. Internet tarvitsee valvontaa jotta edes jonkinlainen yhteiskunnan illuusio siellä säilyisi. Valvonta on sinun hyväksesi, koska ilman sitä ei olisi mitään. Ei mitään.

ansku (nimimerkki)

Musiikkiteollisuus nykyään on kuin laskutikkuteollisuus aikoinaan. Paitsi että maailma olisi aika toisenlainen jos laskutikkuteollisuudella olisi ollut sama painostuskoneisto takanaan. Kolmekymppisten ikäpolvi ja siitä nuoremmat eivät enää suostu maksamaan järjettömiä hintoja cd-levyistä tai kappaleen lataamisesta netistä. Sen sijaan olen löytänyt hyviä uusia artisteja, joilta voin tilata levyn/musiikin netin kautta suoraan. Väliporrasta ei tarvita ja jakelu hoituus sujuvammin. Samalla päästään eroon massamusiikista, jota mainostetaan typerillä kliseillä. Maailma muuttuu ja jos bisnes ei mukaudu, se kaatuu. Niin se on aina mennyt ja niin se tulee menemään vaikka vastaan potkisi kuinka.

Tapio O. Neva (nimimerkki)

#123 => Millainen ihminen jonottaa Britney Spearsin tai Madonnan konserttiin?

Coutsi (nimimerkki)

#122. Ajattelin ensin pysyä erossa tästä, mutta mitä tapahtuu, jos meillä ei olisi poliisia? Voisiko elämä olla parempaa? Ainakin Meksikossa näin tapahtui, kun ihmiset ajoivat valtion pois kaupungistaan. Tässä linkki juttuun: http://fifi.voima.fi/artikkeli/Vallankumouksen-aur... Tuo on varmaan viimeinen kerta, kun demokratia on toiminut, niin kuin se on tarkoitettu.

#109. Mielenkiintoisempi uutinen löytyy parin viikon takaa Suomesta. 10 gigaa warettaneen tyypin kone meni takavarikkoon. Valitettavasti uutista en tähän enää löytänyt.

Lasse (nimimerkki)

#109

Nyt Jussi Vaarala itse rikkoi tekijänoikeuslakia. Aijai.. kohta on syyttäjä ryysyissä kiinni :D

Jussi Vaarala

125. Enpä kun us kun salli julkaisun ;)

Åke (nimimerkki)

chrom3d: "Internetissä valvonnan puutteen takia noin 90% tuotteista varastetaan."

Jos kopioin sinulta tiedoston, kyseessä ei ole varkaus, koska voit edelleen käyttää omaa tiedostoasi. Näinhän ei ole mm. polkupyörävarkauden kohdalla. Internetissä tapahtuvaa "varastamista" ei ole mitään syytä valvoa, koska se ei ole pois keneltäkään.

"Rikolliset tekevät tuotteilla rahaa huora-, lääkeväärennös- ja porno-mainosten kylkiäisinä koska sitä ei valvota."

Minua ei haittaa huora-, lääke- ja pornomainokset. Jos sinua haittaa, niin älä mene sellaisille sivustoille. Miksei mainoksilla saisi tienata?

"Myös pedofiilit ja massamurhaajat ynnä muut sekopäät saavat mellastaa ympäriinsä ilman suurta kiinnijäämisen riskiä."

Miten internetissä voi tehdä massamurhan? Pedofiilit saavat minun puolestani mellastaa vapaasti netissä. Tietty prosentti väestöstä tulee aina olemaan pedofiileja. Miksi pedofiilit pitäisi ajaa kokonaan maan alle? Sekö helpottaisi oikeasti vaarallisten pedofiilien (raiskaajien ja lapsipornon tekijöiden) kiinnijäämistä?

"Internet tarvitsee valvontaa jotta edes jonkinlainen yhteiskunnan illuusio siellä säilyisi."

Internet on nimenomaan siitä hyvä keksintö, että siellä ei ole eikä se tarvitse samanlaista valvontaa kuin yhteiskunta. Internet vapauttaa ihmiset tietyistä yhteiskunnan ja perinteisten yhteisöjen kahleista. Järjestäytynyt yhteiskunta on pelkkä väline, ei itseisarvo.

Jussi Vaarala

Voi herranen aika - yhteiskunnan etiikka ja realiteetit ovat itseisarvo - ei internetin vastaavat.

Åke (nimimerkki)

Reaalimaailmassa valtiolle, väkivaltamonopolille, järjestykselle, valvonnalle jne. löytyy hyviä syitä ja perusteluja. Niitä ei voida kuitenkaan sellaisenaan soveltaa virtuaalimaailmaan. Virtuaalimaailmassa perustelut ja oikeutukset tulee aloittaa kokonaan alusta, puhtaalta pöydältä.

Åke (nimimerkki)

Esimerkiksi reaalimaailmaa varten kehitettyä varastamisen käsitettä ei voida noin vain siirtää virtuaalimaailmaan.

Jussi Vaarala

Hehheh - nyt on niin että virtuaalimaailma ei voi olla ilman reaalimaailmaa ja siitä sitten seuraa vähän enemmän tosiasioita kuin virtuaalimaailmasta. Pääsikö asia unohtumaan.

Mikko Rauhala (nimimerkki)

Chrome3d: Korjaanpa lyhyesti tässä aukon tiedoissasi: tuoteväärennöksiä varten meillä on tavaramerkit, jotka ovat tekijänoikeuksista ja patenteista täysin erillinen oikeudenhaaransa. Tavaramerkkien tarkoitus on juurikin estää tuottajaa väittämästä tuotettaan valheellisesti jonkun muun tekemäksi, eikä tällaisen huijauksen kieltämiseen tahi kiellon valvomiseen vaikuttaisi lainkaan patenttien tai tekijänoikeuksien heikentäminen tai edes poistaminen kokonaan. Tietääkseni kukaan ei ole esittänyt tavaramerkkilain kumoamista.

Suosittelemme edes perusasioihin tutustumista ennen vahvojen väitteiden esittämistä.

Jussi Vaarala

Minä suunnittelin logon 90-luvun lopulla yritykseeni - tyylitelty dynaaminen j ja v kirjain purjeiden tapaan. Sittemmin mulle tultiin sanomaan että logoni muistuttaa Nordean logoa josta syystä halusin katsoa miten käy opetusministeriön tekijänoikeusneuvostossa vai mikä se onkaan asian kanssa. Olin myös Nordeaan asian kanssa yhteydessä ja he painottivat tavaramerkkioikeuttaan logoonsa. No arvata saattaa että minun tekijänoikeusnäkökulmani hävisi tavaramerkkiasialle opestusministeriön käsittelyssä - tosin hauskaa kyllä kiinalainen tossunvalmistaja hävisi samaisessa neuvostossa adidakselle kun käytti kolmea raitaa tossuissaan. Hm - onkohan kolmikaistaiset tienpätkät adidaksen tavaramerkin väärinkäyttöä,

Toisin sanoen tekijänoikeuden hävittäminen hävittäisi edes periaatteessa kyseenalaistaa sen että ihminen voisi luovan tuotoksen oikeuksiaan varjella.

Jussi Vaarala
semi (nimimerkki)

Onko Piraatti puolueella mitään muuta tehtävää kuin tämä netti lataamisen puolustaminen tai sen lain selventäminen yleisesti. Onko piraatit lainkaan jaksaneet miettiä nyt EU,ssa alkavaa maidon hinnan kartelli selvitystä ja onkohan piraatti puolueella jotakin kantaa asiaan. Vai onko teidän puolue yhden asian liike, eli voiko jostain nähdä mitä mieltä piraatti puolue on Iranin ydinvoimala hankkeesta.

Dae (nimimerkki)

Idioottien yksipuolisista kannanotoista viis, kysymykseni on tämä, niin piraateille kuin "Kyllä sika pitää ostaa säkissä"-ihmisille:
Ruotsin vertaisverkkolataaminen on vähentynyt piratebay-oikeusjutun myötä.
Onko levymyynti vastaavasti noussut? Eikö sen pitäisi nousta, koska laitonta lataamista syytetään huonontuneesta levymyynnistä?
Jos se ei ole noussut, mitä johtopäätöksiä siitä voi vetää ja mitä se tarkoittaa tekijänoikeuslakien kannalta?

Kuka ostaa nykyisin sian säkissä? Ei, myspacessa oleva yksi biisi levyltä ei saa minua kauppaan. Ja kyllä, ostan ne levyt joista pidän, tosin ulkomailta. Kympin ero Suomen hintoihin on musiikin suurkuluttajalle tarpeeksi iso motivaattori.

Keskustelu on mennyt naurettavaksi, kun youtubessa olevia huonolla äänenlaadulla ja kuvanlaadulla varustettuja musiikkivideoita poistetaan palvelusta tekijänoikeuksien takia. Samoin videot, joissa joku soittaa akustisella kitaralla vaikka Beatlesia vähän nuotin vierestä. Kysymys on periaatteesta?

Noh, tuloksena on Spotify, josta levy-yhtiöt omistavat kunnon palasen. Ja artistille ei jää mitään käteen.

JoonasD6 (nimimerkki)

#136

Kansalaisoikeudet. Tällä saralla riittää niin paljon tekemistä, että missään nimessä ei voi puhua vain yhdestä asiasta. Myös nämä tekijänoikeusmuutokset, joita Piraattipuoleu ajaa, ovat seuraus nykyisestä kansalaisoikeustilanteesta.

Maidon hinta ja ydinvoima ei kuulu puolueen agenda eikä toivottavasti tule koskaan kuulumaan.

Mikko (nimimerkki)

#136: Pistä ihmeessä linkkiä jonkun muun puolueen nettivuille, josta näkee mitä mieltä ne ovat Iranin ydinvoimalahankkeesta tai ylipäänsä mistään muustakaan. Ollaan aina eri yhteyksissä eri mieltä, mikä nyt milloinkin sattuu kohderyhmää miellyttämään.

työssäkävijä (nimimerkki)

Miten teillä riittää aikaa tähän p***anjauhantaan?

Luulisi, että Jussi Vaaralakin olisi luomassa niitä teoksiaan, että saisi niistä joskus niitä Teosto- ja Gramex-korvauksia.

Ei se fyrkka taskuun tule netissä notkumalla...

Jussi Vaarala

140. Osta multa kymmenen taulua - teen kymmenen uutta tilalle ja silloin olen ainakin pari viikkoa pois netistä :)

Toimituksen poiminnat