Spargendi lapides Harri Kivistö parlamenttiin!

Unohtakaa nyt ne leikkaukset

  • Unohtakaa nyt ne leikkaukset

Oleellisena osana pensaiden ja puiden hoitoon kuuluu ajoittainen leikkaaminen ja harventaminen. Suuret ja liian lukuisat oksat voivat viedä kasvilta liikaa voimavaroja ja vähentää siten hedelmäsatoa. Harventamisella mahdollistetaan se, että kaikki oksat saavat riittävästi valoa ja ilmaa.

Oikeistopuolueet katsovat Suomen julkisen sektorin paisuneen monilta osin ylisuureksi ja imevän liikaa valtion varoja. Heidän mielestään lääke Suomen talouteen olisi leikata rajusti eri puolilta oksastoa, jottei verotus ehkäisisi uusien versojen (yritysten) kasvua ja vähentäisi vanhojen tuottoa.

Vasemmistopuolueet katsovat, että suuret leikkaukset olisivat liian kivuliaita ja lisäisivät vääjäämättä vähäosaisten ahdinkoa. Puu ei käsittääkseni koe kipua, mutta yhteiskunnan oksien leikkaaminen kyllä sattuu niihin, jotka tarvitsevat näitä julkisia palveluita.

Kaikilla vertauksilla on rajansa, eikä tätä välttämättä kannata tämän pidemmälle viedä. Pidän julkista keskustelua aiheesta pahasti vääristyneenä, mutta olen kyllä samaa mieltä sen hyvin voimakkaan yleisen mielipiteen kanssa, että monelta osin oksat ovat kasvaneet liian suuriksi.

Leikkaaminen ei kuitenkaan nyt ole oleellista. Itse asiassa leikkauspuheet vievät huomion tärkeistä kysymyksistä. Leikkauslistojen esittäminen voi toki olla poliittisesti vaikeaa, ja se vaatii tekemään arvovalintoja ja selkeitä linjauksia. Ne ovat kuitenkin varsin yhdentekeviä.

Tällä hetkellä kaikki eduskuntapuolueiden leikkauspuheet ovat joko toivotonta näpertelyä tai epätoivoista koheltamista.

Leikkauksia pidetään julkisessa keskustelussa usein säästöjen synonyyminä. Useinhan asia on täsmälleen päinvastoin: monesti leikkaukset eivät tuo säästöjä vaan lisäävät kustannuksia, kun järjestelmä ei toimi kunnolla ja virheitä joudutaan kalliisti paikkaamaan. Esimerkiksi koulutukseen kohdistuvat leikkaukset näkyvät kilpailukyvyn heikentymisenä ja sen kautta valtion tulojen hiipumisena.

Yhteiskuntamme on monin osin sairas ja tarvitsee kipeästi suuria rakennemuutoksia. Vaikka kuinka leikkaamme julkisista palveluista, merkittäviä säästöjä ei tule, koska uusia työpaikkoja ei synny eikä työn tekeminen lisäänny niin kauan, kun sosiaalitukijärjestelmä ei kannusta työn tekemiseen ja monenlaiset säännöt estävät uusien yritysten synnyn uusille aloille.

Perustulosta on jo vuosia puhuttu ratkaisuna kannustinloukkuihin ja vastauksena toimeentulotukijärjestelmän paisumiseen yli äyräiden. Näissä vaaleissa kaikista ehdokkaista kaksi kolmesta kannattaa perustuloon siirtymistä. Tietenkin on erimielisyyttä siitä, millainen malli olisi optimaalinen, mutta kuka tahansa pitempään sosiaaliturvan varassa elänyt, varsinkin toimeentulotukea saanut, myöntää perusteellisen uudistuksen olevan tarpeellinen. Ei tarvitse kokea itse tukiviidakon kafkamaisuutta, vaan vakuuttumiseen varmasti riittää tutustuminen nykyisen järjestelmän kustannuksiin ja sen aukkoihin, joiden tukkiminen on loputon projekti: yksi ikuinen ympyrä.

Byrokratian vähentämisestä puhuttaessa puhutaan usein täysin eri asioista. Sääntöjen ja sääntelyn järkevöittämisen lisäksi se saattaa tarkoittaa esimerkiksi opettajien ja sosiaalityöntekijöiden irtisanomisia. Kun määrärahoja leikataan, se ei ole automaattisesti se johto- tai väliporras, joka kevenee, vaan turhan usein suorittavan työn tekijöitä irtisanotaan ensimmäiseksi. Piraattipuolue ei kannata tällaista julkisen sektorin rampauttamista.

Kun minä puhun byrokratian vähentämisestä, tarkoitan nimenomaan sitä, että poistamme monenlaisia sääntöjä ja määräyksiä, joille ei ole erityisen voimakkaita perusteita ja jotka rajoittavat yksilönvapauksia tai vaikeuttavat yritysten toimintaedellytyksiä kohtuuttomasti. Paperisotaa käyvien virkailijoiden vähentäminen väliportaasta on mahdollinen seuraus näistä toimenpiteistä, ei itse tarkoitus. Minun puolestani saavat jäädä duuniin ja pelata siellä vaikka pingistä tai katsoa vanhoja puolalaisia animaatioelokuvia, jos se siitä on kiinni. Tärkeintä on vähentää sellaista sääntelyä, joka on hyvistä tarkoitusperistä huolimatta vahingollista yritystoiminnalle tai rajoittaa yksilönvapauksia.

Tietenkään työntekijöitä ei voi vähentää joltain sektorilta ja odottaa jäljelle jäävien hoitavan samat velvollisuudet yhtä hyvin kuin ennenkin. Ensin karsitaan tehtäviä, sitten näemme kuinka paljon voidaan vähentää, jos voidaan.

Poistetaan rikoslaista kokonaan erinäisiä uhrittomia rikoksia, ja yllättäen poliisin voimavarat riittävät valtavan paljon paremmin yleisen järjestyksen ja turvallisuuden ylläpitämiseen. Tunnetuimpia tällaisia ovat esimerkiksi tiedostonjakaminen, mietojen huumeiden käyttö ja hallussapito ja nk. jumalanpilkka. Kun perustulo otetaan käyttöön, on mahdollista vähentää sosiaalityöntekijöitä, mutta toisaalta näillä olisi myös enemmän aikaa auttaa niitä, joilla on aitoja sosiaalisia ongelmia sekä ohjata syrjäytyneitä parempaan elämänhallintaan.

Mitä tulee haitalliseen tai turhaan sääntelyyn, esimerkkejä on kasapäin. Totta kai jokaisesta voidaan erikseen vääntää ja jokaiselle säännölle ja kiellolle löytyy kannattajansa, niille kaikkein pähkähulluimmillekin. Tärkeää on yleinen asenne. Piraattipuolue korostaa kaikessa yksilönvapauksia. Haluamme vapauttaa aukioloajat, purkaa monopolit ja helpottaa pienyrittämistä monin eri tavoin. Itse asiassa juuri pienille yrityksille sääntely on erityisen raskasta.

Rakennemuutokset ovat hankalia, koska vanhat puolueet ovat jääneet kiinni vanhoihin tapoihin ja ajatusmalleihin. Siksi tarvitaan uusia tuulia politiikkaan. Varsinkin nuoret äänestäjät tajuavat tämän. Juuri pidetyissä nuorisovaaleissa Piraattipuolue saikin jopa seitsemän paikkaa eduskuntaan. Olin ilokseni myös näissä varjovaaleissa läpipäässeiden joukossa Pirkanmaalla. Seitsemän edustajan mandaatilla ei kenties vielä maailmaa käännettäisi ylösalaisin, mutta se olisi todella vahva muutoksen alku. Potentiaalisia yhteistyökumppaneita joillekin näille elintärkeille muutoksille nimittäin jo nykyisten eduskuntapuolueiden joukossa on.

 

Olen ehdolla eduskuntaan Piraattipuolueen listalla Pirkanmaan vaalipiirissä.
Vaalisivuni
FB, Twitter, Google+

 

 

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Teillä piraattipuolueessa ei ole yhtenäistä käsitystä euroissa mitattuna suurimpaan vapautta ja kilpailukykyä rajoittavaan epäkohtaan, eli pakolliseen työeläkkeeseen. Sen takia palkan sivukulut ovat yli 20%. Siksi kysyn kantaasi: mitä mieltä olet työeläkkeen pakollisuudesta ?

Käyttäjän kivisto kuva
Harri Kivistö

Itse lähden siitä että perustulo kuuluu myös eläkeläisille ja tämä sitten poistaisi pakollisen työeläkkeen. Jokainen voi toki ottaa oman yksityisen vakuutuksen tai laittaa itse palkastaan osan säästöön jos haluaa elää erityisen mukavasti eläkepäivillään.

Käyttäjän ollimarkkanen kuva
Olli Markkanen

Nimenomaan näin. Myöskin ärsyttää kun vaalikoneissa ja paneeleissa kysytään suunnilleen "elvyttäisitkö vai leikkaisitko" aivan kuin ne olisivat toistensa poissulkevia. Voidaan karsia sitä huonoa ja lisätä sitä hyvää.

Eduskuntapuolueiden leikkauslistat ovat näpertelyä. Itsekin pääsin paljon suurempiin lukuihin parilla jutulla ja pääsin vasta alkuun. Eikä köyhiltä tarvinnut leikata, Kokoomus, Keskusta ja Perussuomalaiset veisivät niiltäkin mielellään. http://ollimarkkanen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1892...

Perustulo ehdottomasti tarvitaan. Asumisen kanssa olisi varmaan parempi, mutta siinä tulee sitten tiettyjä ongelmia mistä pitää keskustella.

Ja olet täysin oikeassa tuossa byrokratiahommassa. Sossutäditkin voisivat vaikka keskustella päivät pitkät niiden työttömien kanssa paperin pyörittelyn sijasta kun perustulo saadaan. Ja turha sääntely veks, muttei kaikki ole turhaa.

Toimituksen poiminnat