Spargendi lapides Harri Kivistö parlamenttiin!

Vaalit tulevat ja kaikki haluavat yhtäkkiä laihduttaa

En puhu nyt ylipainoisista puoluejohtajista tai kansanedustajista. Puhun ylisuuresta byrokratiasta, tai keskiportaasta, tai sääntelystä, tai hallinnosta, ja niin tuntuvat  tällä hetkellä puhuvan miltei kaikki vanhat puolueet. Joku on ilmeisesti kertonut että tätä kansalaiset näissä vaaleissa haluavat, joten nyt sitä annetaan ainakin verbaalisti kahden kuukauden ajan, kunnes vaalit ovat ohi.

Samat puolueet jotka vuodesta toiseen lisäävät erinäisiä määräyksiä, säädöksiä, kieltoja, holhoavia toimenpiteitä ja niin edelleen, ovatkin nyt sitä mieltä että sääntelyssä/byrokratiassa/holhoamisessa (riippuu puolueesta, mitä sanoja käytetään) on menty liian pitkälle. Passiivia käytetään jottei tarvitsisi kertoa kuka on vastuussa. Harva poliittinen taho on tässä asiassa näet viaton.

Vasemmistopuolueet eivät missään nimessä halua, että julkinen sektori pienenisi, joten siitä suunnasta ei niin paljon laihdutuspuheita kuulla. Sen sijaan yksittäiset ehdokkaat puhuvat yksittäisistä byrokratian ongelmista ja haluavat mennä niitä paikkailemaan. Hyvä että näitä nostetaan esiin, mutta ongelman ydin ei tällä tavoin löydy.

Porvarilliset puolueet haluavat kovastikin pienentää julkista sektoria. On totta, että niin kutsutun väliportaan koko on kasvanut todella suureksi, mutta oikein olisi ensin poistaa sieltä turhia tai jopa haitallisia tehtäviä, ja sitten vasta katsoa mistä voidaan sitten leikata. Toisinpäin tehdessä pakotetaan karsimaan palveluista ja toiminnan laadusta. Kun tällainen poliittinen retoriikka on kaiken lisäksi sumeaa, on vaikea tietää halutaanko milloinkin vähentää opettajia, sosiaalityöntekijöitä vaiko jotakin muuta.

Prosessien tehostaminen on maaginen konsepti, joka käyttöön otettaessa toimii päinvastaisesti. Halutaan että jokin osa prosessista toimii tehokkaammin, joten lisätään raportointia, asetetaan uusi taho valvomaan toimintaa, ja mahdollisesti vähennetään työn tekijöitä, jolloin tehtäviä ei enää hoideta kunnolla ja tehokkuus laskee. Saatetaan asettaa työryhmä tutkimaan tehokkaampia menetelmiä ja pahimmillaan tästä aiheutuu taas uusi pysyvä prosessi aiempien päälle.  Tämä surullinen kaava toistuu uudestaan ja uudestaan kuntatasolla.

Uudenvuoden jälkeen se suurin laihdutusinto tavallisesti sammahtaa noin kuukauden sisällä. Ei ole tapahtunut mitään asenteenmuutosta, vaan on ollut äkillinen innostus joka on luonnollisesti laantunut, koska se ei ole perustunut kuin hetken mielijohteeseen. Samoin käy byrokratian keventämisen suhteen. Kenties vielä alussa joitain yksittäisiä asioita tehdään. Puututaan niihin jäävuoren huippuihin, jotka ovat nousseet mediaan ja josta kansa on sosiaalisessa mediassa möykännyt. Sallitaan ”alkoholimainonta” tapahtuman nimessä tai rekan kyljessä tai sosiaalisen median sivujen statuksissa tai nimissä. Ehkä jopa saamme uuden rahankeräyslain, joka hieman helpottaa lupamenettelyä ja mahdollistaa erilaisia joukkorahoituksen muotoja. Sitten tämä into lopahtaa koska ei ole tapahtunut asenteenmuutosta.

Viime aikoina on tuotu esille useita esimerkkejä siitä, kuinka kansalaiset ovat eri puolilla vaatineet päättömiltä kuulostavia sääntelytoimenpiteitä tai kieltoja eri virastoilta. On paha sanoa, tuleeko se holhousvimma virkamiehistöstä vaiko kansasta, mutta ehkei sillä ole väliä. Kumpikin puoli ruokkii toistaan.

Piraatit eivät ole anarkisteja yhteiskuntafilosofisesta näkökulmasta, mutta tietynlainen anarkistinen ajattelutapa löytyy piraattien asennoitumisesta politiikkaan. Yhteiskunta tarvitsee sääntöjä ja suurelta osin olemme tyytyväisiä hyvinvointiyhteiskunnan perustaan, mutta sääntöjen ja säädösten tulisi palvella selkeää yhteiskunnallista hyötyä. Kansalaisia ei pidä suojella heiltä itseltään, sillä liika holhoaminen kääntyy itseään vastaan. Se passivoi ihmisiä ja monissa tapauksissa vähentää näiden vastuuntuntoa itsestä ja lähiympäristöstä. Vastuu sysätään valtiolle, jonka tulisi kieltää ihmisiä tekemästä huonoja päätöksiä

Byrokratian keventäminen, sääntelyn purkaminen, holhouksen hellittäminen, millä termeillä halummekaan asiasta puhua, ei tarkoita näpräämistä. Näprääminen on se ongelma. Piraattipuolueen ratkaisu on asenteenmuutos, jonka tuloksena lakeja aletaan säätää ja purkaa korostaen kansalaisten valinnanvapautta sekä vastuuta: ei laihdutuskuuria vaan elintapojen perusteellinen uudelleenarviointi.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

Toimituksen poiminnat