Spargendi lapides Harri Kivistö parlamenttiin!

Suomessa ei järjestetä eurovaaleja 25.5.2014

  • Yllättävää mutta totta
    Yllättävää mutta totta

Luulin itsekin pitkään, että Suomessa järjestetään eurovaalit 25.5.2014, mutta sitten aloin kuunnella tarkemmin. Puhutaan kyllä eurovaaleista ja EU:sta mutta perinpohjaisempi tutkiskelu osoitti, ettei kansi vastannut sisältöä. Aloin havaita, että julkisessa keskustelussa ja tiedotuksessa oleellista ei lainkaan ole Euroopan unionin poliittinen päätöksenteko ja siihen vaikuttamiseen liittyvä demokraattinen toiminta, vaan eduskuntapuolueiden kannatuksen perinpohjaisempi mittaaminen.

Tätä poikkeuksellisen suurta kyselytutkimusta ei suoriteta puhelimitse lyhyessä ajassa, vaan kyselyyn vastaajat saavat miettiä jopa monen kuukauden ajan rauhassa, kenelle sekä mille puolueelle kannatuksensa antavat. Otos on myös paljon laajempi, mutta on toki hyvin kiistanalaista, onko se edustavampi kuin normaaleissa mielipidemittauksissa. Tämä kysymys on hyvin mielenkiintoinen sinänsä ja koskettaa koko kannatuskyselyn ja kannatuksen konseptin perusteita, mutta en nyt käsittele sitä tämän enempää.

Juuri missään poliitikkojen omia twitterviestejä tai sisäistä viestintää lukuunottamatta ei puhuta mitään parlamentin ryhmistä, vaan keskitytään aivan täysin eduskuntapuolueisiin. En tiedä sitten onko sillä mitään merkitystä, että parit puolueet ovat keskenään samassa ryhmässä parlamentissa, mutta eivät tee keskenään koskaan eurovaaleissa vaaliliittoa (poikkeuksena keskusta ja rkp 1999). Ehkä siinä ei ole mitään outoa, jos kyseessä on eduskuntapuolueiden kannatuskysely eivätkä eurovaalit. Tällöin äänestäjien ei tarvitse tällaista yksityiskohtaa edes tietää.

Samoin on turha keskustella siitä, millaista politiikkaa europarlamentissa olevat ryhmät ajavat ja eroaako ryhmän politiikka siitä viestistä, jota ryhmään kuuluva eduskuntapuolue kuuluttaa vaaleissa. Tällaiset asiat kuuluvat politiikan tutkijoille ja ammattilaisille.

Mediassa vaalien yhteydessä puhutaan vain eduskuntapuolueista ja kysymyksistä jotka koskevat eduskunnan työskentelyä. Vaalipaneeleissa ja muissa tapahtumissa ovat edustettuina eduskuntapuolueet; täsmällisempää olisi esimerkiksi vetää raja niihin puolueisiin, joilla on europarlamentissa edustajia (yksi puolueista putoaisi pois). Tällöin olisi selkeästi kyse ryhmistä eurovaalien näkökulmasta eikä eduskuntapuolueista eduskuntavaalien näkökulmasta, kuten nyt.

Itse asiassa jos näissä "eurovaaleissa" haluttaisiin välittää europarlamentista vähääkään, vaalipaneeleihin osallistuisi yksi edustaja joka ryhmästä. Tällöin pitäisi toki jotenkin onnistua arpomaan, osallistuuko kokoomuksen vai kd:n ehdokas sekä osallistuuko keskustan vai rkp:n. Ja se olisi erityisen hankalaa koska kyseessä ovat kannatuksesta kilpailevat eduskuntapuolueet.

Toki yhdestä näkökulmasta on teknisesti ottaen kiistatonta, että Suomessa järjestetään eurovaalit 25.5.2014. Saatujen kannatuslukemien perusteella nimittäin tusinan verran ehdokkaita valitaan sinne parlamenttiin, ja siellä parlamentissa nämä menevät omiin ryhmiinsä ja alkavat työskennellä europarlamentaarikoina.

Älkäämme kuitenkaan unohtako mikä tässä on oleellisinta eli niiden prosenttiyksiköiden heilahtelut.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (15 kommenttia)

Käyttäjän AnteroTossavainen kuva
Antero Tossavainen

"....parlamentissa nämä menevät omiin ryhmiinsä ja alkavat työskennellä europarlamentaarikoina. ..."

Suomalaisilta kuluu noin 20 vuotta (tuon verran kansalaiset asioista jäljessä) , ennenkuin he ymmärtävät, että vuonna 2014 olikin Euroopan unionin parlamenttivaalit, eikä Suomen "puoluevaalit".

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Onneksi Vihreät muodostavat poikkeuksen. Äänestämällä Suomen Vihreitä äänestät Euroopan Vihreitä. Muista käydä äänestämässä.

Käyttäjän kivisto kuva
Harri Kivistö

Mitäköhän tällä mahdat tarkoittaa? Vihreiden lisäksi omassa ryhmässään ilman muita suomalaisia puolueita ovat sdp (s&d), vasemmisto (eivät tällä hetkellä parlamentissa, ovat kuuluneet ja kuuluisivat vihervasemmisto-ryhmään gue/ngl), sekä perussuomalaiset (efd). Ja miksei voisi sanoa, että äänestämällä kokoomusta äänestät samalla epp:tä, tai että äänestämällä rkp:tä äänestät aldea?

Käyttäjän AnteroTossavainen kuva
Antero Tossavainen

Börje. Muistatko , kun jokin aika sitten HS teki kyselyn äänestäjille.
2/3 Vihreiden äänestäjistä ei osannut sanoa Suomen hallituspuolueita.

Kysypäs Vihreiltä, mitä elimiä ovat Euroopan unionin neuvosto , Euroopan neuvosto , Eurooppa-neuvosto.

Kuinkahan moni osaa vastata ?

Käyttäjän hautakangas kuva
Ville Hautakangas

Olen yrittänyt jo muutaman vuoden ajan ymmärtää jotain EU:n toiminnasta noin yleisesti, kun on ollut näitä kaiken maailman kauppasopimuksia, valuuttakriisejä ja erilaisia typeriä direktiivejä.

Suomalaisesta mediasta saatavan tiedon arvo on suunnilleen nolla, satunnaiselle uutisten lukijalle koko laitos näyttäytyy lähinnä kasvottomana mörkönä, johon ei voi vaikuttaa mitenkään.

Tosin vähän sama juttuhan se taitaa olla myös Suomen eduskunnan kanssa. En tiedä, josko näitä asioita vieläkään opetetaan edes koulussa, muuten kuin ihan palikkateorian tasolla.

Käyttäjän kivisto kuva
Harri Kivistö

Media yleensä kertoo että EU aikoo tehdä jotain, mutta koskaan ei kerrota mikä ryhmä tai mikä poliittinen taho yleisesti ottaen on asian takana. lisäksi yleensä EU:n esitykset ja päätökset tulkitaan aivan väärin, kenties pyrkimyksenä herättää populismia ja kiihkomielisyyttä täysin tyhjästä.

Mitä jos media tekisi samoin Suomen eduskunnasta? Uutisoisi että eduskunta tahtoo rajoittaa alkoholin saatavuutta tai sallia homoavioliitot kertomatta yhtään mitkä poliittiset ryhmät tai edustajat ovat asioiden takana, kuka mahdollisesti niitä vastustaa, ja miten nämä esitykset mahdollisesti saattavat implementoitua tulevaisuudessa. Luulisin että eduskuntavaalien suosio putoaisi jonkin verran.

Käyttäjän hautakangas kuva
Ville Hautakangas

Yksi vallan ominaisuushan on, että se haluaa piilottaa itsensä. :)

Suomessa todella moni kiinnostui politiikasta aikoinaan, kun vaalirahakohu roihahti. Silloin jotkin päätöksenteon kiemurat ainakin hetkellisesti avautuivat tavalliselle tallaajallekin, kun median piti oikein rautalangasta vääntää että mitä ne herrat oikein touhuavat ja millaisia hankkeita ajavat, ja kenen hyväksi.

Mutta se kiinnostus, ja tärkeiden asioiden popularisointi, tuntuu sittemmin paljolti kadonneen. Hakkaraisen kikkeli on tänäänkin kivempi uutisaihe kuin köyhiä raiskaava työvoimapolitiikka sun muut oikeat ongelmat.

Käyttäjän erkkihavansi kuva
Erkki Havansi

Eikös tuo päivämäärätieto 22-25.5. ole suorastaan virheellinen? Ennakkoäänestys nimittäin on muistaakseni kotimaassa 14-20.5. ja ulkomailla 14-17.5 ja sitten varsinainen vaalipäivä on 25.5. Mitään vaaleja ei siis ole toukokuun 22-24. päivinä.

Käyttäjän kivisto kuva
Harri Kivistö

Kyllä, olet oikeassa. Käsittämätön lapsus. Kiitos.

Käyttäjän SamiRinne kuva
Sami Rinne

Itse olen miettinyt, miksi kukaan haluaa äänestää eurovaaleissa? Miksi antaa kannatuksensa ja hyväksyntänsä epädemokraattiselle systeemille? Äänestämällä nimittäin annat oikeutuksen moiselle moolokin kidalle.

Ihmettelen erityisesti perussuomalaisten tunkua Brysselin lihapatojen ääreen, koska jos he jättäytyisivät pois kokonaan EU parlamentista ja päätöksenteosta olisi se suoraselkäisempää ja vakuuttavampaa kuin jonkinlaiset epämääräiset lupaukset vaikuttamisesta sen sisällä.

Mutta raha houkuttelee raatokärpäsetkin paikalle. Ja siinä ohessa menetetään uskottavuus. Vai miten todennäköistä on, että jokin todellinen muutos systeemin sisältä käsin olisi mahdollinen? Itse en pidä sitä kovin todennäköisenä.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Itse olen miettinyt, miksi kukaan haluaa äänestää eurovaaleissa?"

Oletko sitä mieltä ettei EU-järjestelmää voi muuttaa sisältäpäin parlamentaarisin keinoin vai miksi et haluaa kriittisiä mukaan järjestelmään?

Käyttäjän SamiRinne kuva
Sami Rinne

Epädemokraattista ja korruptoitunutta systeemiä, jonka tilejä ei ole hyväksytty kertaakaan sen olemassaoloaikana, ei pystytä muuttamaan sisältäpäin. Ainoa mahdollisuus on ero kokonaan.

Parlamentti - johon suurin osa wannabemepeistä päätyy - ei voi esittää lakeja vaan ne annetaan sille ainoastaan hyväksyttäväksi tai hylättäväksi. Suomella ei pienenä maana ole kuin maksajan rooli. Saksa ja Ranska vievät ja muut vikisevät.

Kuten kirjoittajakin ehdottaa, EU parlamenttivaalit soveltuvat lähinnä kalliinpuoleiseksi kannatusgallupiksi kotimaan puolueille.

Käyttäjän kivisto kuva
Harri Kivistö Vastaus kommenttiin #12

Täysin väärin. Eu-parlamenttivaalit ovat tärkeimmät vaalit joissa Suomalainen voi äänestää. Siksi on erityisen harmillista että media, puolueet, koko julkinen keskustelu käyttäytyy kuin kyseessä olisi pelkkä eduskuntapuolueiden kannatusmittaus.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Minä ihmettelen enemmän sitä, että miksi Perussuomalaiset menivät kannattamaan äänivaalien kynnysrajaa 3 %:iin? Tällöin sementoidaan eduskuntapuolueiden turvaa niiltä ulkopuolisilta pienpuolueilta.

Tällä uudella asetuksella ei olisi esim. Virheät, Suutarisuomalaiset päässeet eduskuntaan lainkaan.

Kannattaa lukea kirja Lumedemokratia "Kun konsensus vei rahan ja vallan suomalaisilta".

Käyttäjän kivisto kuva
Harri Kivistö

Miksi ihmettelet? Mikseivät Perussuomalaiset kannattaisi äänikynnystä?

Toimituksen poiminnat