Spargendi lapides Harri Kivistö parlamenttiin!

Keppiä työttömille

    Vastikkeellinen sosiaaliturva on työttömille iloisin asia maailmassa. Kotona he ovat ilman rehellisyyden tai kiitollisuuden häivää ja elävät kurjuudessa. Menemällä töihin he saavat hyviä asenteita ja tulevat tuntemaan velvollisuutensa.

Tämänkaltaisia kommentteja kuulee usein kun keskustellaan sosiaaliturvasta ja työttömyydestä.

Kokoomuksen sosiaali- ja terveysministeri Paula Risikko ilmoitti haluavansa kokonaan eroon "vastikkeettomasta sosiaaliturvasta" (sikäli kuin meillä sellaista todella edes on, joskus sosiaalietuuksien eteen tehtävä paperisota tuntuu ainakin jonkinlaiselta vastikkeelta). Hän ilmaisi olevansa huolissaan työttömien passivoitumisesta ja osallistumattomuudesta.

Näin kokoomuslaiset näkevät työttömät: joko omasta syystään laiskoina vetelehtijöinä tai hyvinvointivaltion vangiksi jääneinä joutilaisuuden uhreina. He ovat menettäneet velvollisuudentuntonsa ja omanarvontuntonsa ja heidät täytyy pelastaa tästä ahdingosta valtion isällisellä ohjauksella. Pakkotyöstä ei haluta puhua vaan esimerkiksi työvelvoitteesta.

Aina toisinaan tällaisia heittoja tulee, vaikka ne on aikoja sitten ammuttu alas. Tämän kaltaissa tempputöissä on aina perusteellisia ongelmia:

  • Ensinnäkin vaikka monesta tuntuu, että ympäriltä löytyisi valtavasti tekemättömiä töitä, joihin pitäisi vain ohjata työttömiä, käytännössä asia ei yleensä toimisi, vaan työt vaativat suunnitelmallisuutta ja pitkäjänteisyyttä; vastuuta ei voi antaa väliaikaisesti satunnaiselle työttömälle.
  • Toiseksi työttömien työllistyminen "aitoihin" töihin vaikeutuu, kun jää vähemmän aikaa hakea niitä ja järjestää elämäänsä niitä varten.
  • Kolmanneksi tällaiset pakolliset työurakat tuskin vakuuttavat työnantajia CV:ssä työnhakijan kyvykkyydestä ja aktiivisuudesta sen enempää kuin työttömyyskään.
  • Neljänneksi keinotekoiset 'pakkotyöt' eivät tarjoa minkäänlaista motivaatiota tehdä työtä kunnolla ja sen vuoksi työn valvominen saattaisi tulla raskaaksi.
  • Viidenneksi tällainen pakkotyön periaate ei sovellu länsimaiseen oikeusvaltioon eikä suomalaiseen kulttuuriin ylipäänsä; pitemmälle vietynä se romuttaisi koko hyvinvointiyhteiskunnan perusteet.

En tietenkään halua ampua alas halua aktivoida kansalaisia ja ehkäistä syrjäytymistä. Ajatus siitä että kaupungit ja kunnat voisivat löytää keinoja tarjota hyödyllistä tekemistä työttömille on itsessään arvokas, kunhan käytännön ongelmat ymmärretään täysin eikä lähdetä talouskonservatiiviselle ristiretkelle sosiaaliturvaa vastaan. Nykyisessä järjestelmässämme on todellisia ongelmia, joita Risikot ja muut kriitikot kyllä myös nostavat esiin ansiokkaasti. Työnteko ei aina ole kannattavaa, ja sosiaalitukien viidakko passivoi sekä turhauttaa. Varmasti kaikki ovat kuulleet kauhukertomuksia kasvottoman järjestelmän mielivallasta.

Ratkaisu ei ole kuitenkaan antaa keppiä ja kutsua sitä palkinnoksi, vaan vapauttaa tukijärjestelmä byrokratian kahleista. Ratkaisu on perustulo, joka paitsi kannustaa ottamaan vastaan monenlaisia, monen kokoisia, eripituisia töitä, myös vapauttaa täysin turhasta työstä — niin työttömät kuin sosiaalityöntekijätkin. Byrokratia ei toki täysin poistuisi, sillä joitain harkinnanvaraisia tukia on toki jätettävä.

Niin, se alussa ollut lainaus? Se oli vapaa suomennos ja ote The Christian Observer -lehden toukokuun 1804 numerossa olleesta artikkelista "Journal of a Voyage in a Slave Ship" (s. 355).

   The slave trade is the happiest thing in the world for Africans. At home they are without natural affection, liars, and thieves; without a spark of honesty or gratitude; they live also in misery. By going to a christian country they acquire good dispositions, and come to know their duty. Besides you see how happy some of them are on board ship, and they are still happier in the West Indies.

Kyseisessä lainauksessa orjalaivan kapteeni puolusteli kirjoittajalle orjakauppaa pitäen sitä erityisen hyödyllisenä asiana afrikkalaisille. Muokkasin lainausta hieman nykyaikaan ja käsillä olevaan aiheeseen soveltuvaksi.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

8Suosittele

8 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (14 kommenttia)

Käyttäjän jsalmi kuva
Juha Salmi

Toisaalta kun tätä tähän asiaan liittyviä kommenteja on lueskellut niin eipä ihme että monella nuorella on sellainen käsitys että opiskelu ja töissä käynti on turhaa, koska yhteiskunta rahoittaa muutenkin oleskelun. Onneksi ei sentään kaikilla.

Itse olen törmännyt sellaisiin toimeentulotuki summiin joka on pistänyt miettimään kannattaako tosiaan tehdä töitä, onneksi näm ovat olleet vain yksittäistapauksia, onneksi.

Käyttäjän cessu kuva
Kenneth Oksanen

Harri: "vaikka monesta tuntuu, että ympäriltä löytyisi valtavasti tekemättömiä töitä, joihin pitäisi vain ohjata työttömiä, käytännössä asia ei yleensä toimisi, vaan työt vaativat suunnitelmallisuutta ja pitkäjänteisyyttä; vastuuta ei voi antaa väliaikaisesti satunnaiselle työttömälle."

Olen jotenkin alkanut epäillä, että taipumus oleskeluun on viimeisten sukupolvien aikana kehittynyt kansallinen, ellei peräti geneettinen erityispiirre. Bulgarian romanit tulevat tänne keräämään pulloja, baltit poimimaan mansikoita ja thaimaalaiset metsämarjoja ihan ilman erillistä suunnitelmallisuutta ja pitkäjänteisyyttä. Jokunen talvi sitten joukko vastaanottokeskuksessa peukaloaan pyöritteleviä turvapaikanhakijoita päättivät ryhtyä luomaan lunta, ja vaikka tuo tempaus ilmeisesti jäi ainutkertaiseksi ennenkuin oppivat maan tavoille, niin osasivat ihan ilman erityistä koulutusta tunnistaa sen kylmän valkoisen nöftän lumeksi ja soveltaa siihen lapiota juuri tarvittavalla tavalla, jotta se saatiin jalkakäytäviltä ja autojen välistä kasoiksi keräyspisteille.

Olemmeko me todellakin niin hienoja ihmisiä, ettei fyysinen työ enää ole ihmisarvollemme sopivaa? Onko todellakin niin, että henkilöt, jotka ovat johtaneet laajoja tuotekehitys- ja tuotantoprosesseja kansainvälisesti menestyneessä tietoliikenneyrityksessä, eivät osaa organisoida muutamankymmenen henkilön ryhmää siivoamaan roskat määrätyltä alueelta?

William Green

Jos tekemättömiä töitä on ja niitä vaaditaan tekemään, on vaadittava palkkaa. Sosiaaliturvalla selviää hengissä silloin kun järjestelmässä on virhe eikä sitä vastaan pidä suostua eväänsä liikauttamaan.

ulf fallenius

Ehdotan kaikkien tukien lakkauttamista ja verot sen mukaiseksi niin lupaan että täysityöölisyys on taatu ja asiasta ei tarvii puhua.Kaikki tukeminen vie aina väärään suuntaan.

Käyttäjän kivisto kuva
Harri Kivistö

valitan, mutta uskon että olet harhainen

Käyttäjän moro kuva
Markku Tyry

"Viidenneksi tällainen pakkotyön periaate ei sovellu länsimaiseen oikeusvaltioon eikä suomalaiseen kulttuuriin ylipäänsä; pitemmälle vietynä se romuttaisi koko hyvinvointiyhteiskunnan perusteet."

Länsimainen oikeusvaltio on synonyymi kapitalismille. Myöskin hyvinvointivaltio on osittain sitä. Sensijaan hyvinvointiyhteiskunta ei ole kapitalismia.

Hyvinvointiyhteiskuntia ei ole montaa historiassa. Ruotsi nyt ensimmäisenä tulee mieleen, mutta sekin perustui kapitalistiseen kaupankäyntiin.

Olisi pyrittävä hyvinvointiyhteiskuntaan ja se tarkoittaisi sitä, että kapitalismille jätettäisiin vähemmän tilaa. Ei kuitenkaan niin, että kapitalismi,- tai paremminkin vapaa yrittäjyys vaarantuisi.

On suorastaan absurdia, että kokoomuslainen ministeri, -pohjanmaalta- Risikko esittää natsimaisen ehdotuksen osan kansasta joutumisen pakkotyön tekijöiksi ilman omaa syytään.

Ongelma on Risikon (kansallinen Kokoomus) aatenäkemyksen aiheuttama.

Miksi ihmiset luottavat Risikkoon? Hän on äärioikeistolainen nyt muussakin, kuin vain taloudellisessa merkityksessä.

...Ihmisiä joita yritykset ovat erottaneet, pitäisi laittaa pakkotyöhön. Huh, huh...

Nyt ehkä silmämme avautuvat kumpi ajoi kansalaisten etua, ja kumpi omaa etuaan. Paula Risikko (kok) vai Maria Guzenina -Richardson.(sdp)

Harri Rautiainen

Tyry: "On suorastaan absurdia, että kokoomuslainen ministeri, -pohjanmaalta- Risikko esittää natsimaisen ehdotuksen osan kansasta joutumisen pakkotyön tekijöiksi ilman omaa syytään."

Natsikortti!
Tästä eteenpäin keskustelu vain paranee.
(Myös epäsuora viittaus Lapuan liikkeeseen oli taitava.)

Ossi Väänänen

Miten sitten valvotaan yritysten töiden säilyminen?
Autojen välistä lumenluontia tuskin tekee vielä mikään yritys, mutta kun etsii tekemisiä sieltä kyllä yleensä löytyy jo tekijä.
Tekemisen valvonta tulee sitten puolestaan niin kalliiksi, että joutuu taas miettimään, että onko siinä mitään järkeä.

Syrjäytyjän yksi suurimmista ongelmista on aamulla liikkeelle lähtö ja ilmestyminen ihmisten ilmoille.Epäilempä, että on paljon sellaisia jotka eivät enää pysty tähän ja heidät tulisi hakea kotoa.

Jos tällaista työllistämismuotoa haaveilee, niin siihen pitää löytyä joku hyvä porkkana, että porukan saa liikkeelle, mutta sekin taas varmasti maksaa.
Näitä himmeleitä kun aletaan suunnittelemaan siihen oletettavasti tarvitaan uusi virkamies, koska niillä muilla on niin kiire!!
Luulempa, että tästä syntyisi vaan uusi rahanreikä lisää, jos työstä kieltäytyjät pannaan karenssiin, niin mikähän siitä sitten syntyy.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

Keskeistä ihmisen elämässä on, ettei työ elätä, palkka elättää. Ajatus siitä, että ne, jotka tekevät eniten työtä saavat eniten palkkaa (ja päin vastoin), on lapsellinen ja järjetön.

Ministeriön idea "vastikkeellisesta sosiaaliturvasta" on nerokas. Se tietysti edellyttää, että tuosta "vastikkeesta" tulee maksaa työehtosopimusten määräämä palkka. Näin työttömyyskin häviää kuin "kaupanpäällisiksi".

Mikseivät yritykset siis jo tee niin? No siksi, että kukaan ei työllistä ketään, jos työn tulokselle ei ole ostajaa. Tekemättömiä töitä toki on, vaikka kuinka. Palkanmaksajista tuntuu olevan pulaa.

Käyttäjän satuimmonen kuva
Satu Immonen

“Kolmanneksi tällaiset pakolliset työurakat tuskin vakuuttavat työnantajia CV:ssä työnhakijan kyvykkyydestä ja aktiivisuudesta sen enempää kuin työttömyyskään.”

Pakkotöitä ei tosiaan kannattane mainita CV:ssä sen rangaistusluonteen vuoksi. Eihän kukaan mainitse CV:ssään muitakaan rangaistuksia, sakkoja tai vankeutta.

“Neljänneksi keinotekoiset 'pakkotyöt' eivät tarjoa minkäänlaista motivaatiota tehdä työtä kunnolla ja sen vuoksi työn valvominen saattaisi tulla raskaaksi.”

Ainahan olisi mahdollisuus palkata kunnon väkeä valvomaan työttömien työskentelyä. Onhan vangeillakin vartijat.

Kirjoittelin itsekin jotakin tuosta, mitä työttömille voisi tehdä http://satuimmonen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/146232...

ulf fallenius

Ellikä se ei ole harhaa että yhteiskunta voi hoitaa ja maksaa kaikken ja yksilö ei kanna yhtään vastuuta mistään.Kukahan on harhainen kysyn vaan.

Käyttäjän kivisto kuva
Harri Kivistö

Harhaa on kuvitella, että pakkotyö voi olla kansantaloudellisesti järkevää.

Harri Rautiainen

Eivät ne Risikon mainitsemat aktivointitoimenpiteet välttämättä olleet työtä, saatikka sitten pakkotyötä.

Toimituksen poiminnat