Universal Musicin raivostuttavat sopimusehdot vs. lasten oikeudet

Nuortenkirjassa Musta veljeskunta (Die schwarzen Brüder 1941) kerrotaan n. 1850-luvulla elävästä köyhän italialaisperheen pojasta, joka perheen ahdingon vuoksi myydään kaupunkiin lapsinuohoojaksi. Kirjassa kuvataan nuohoojien sietämätöntä arkea ja toisaalta yleisesti köyhyyttä.

Nykylukijaa saattaa päällimmäiseksi järkyttää ajatus oman lapsen myymisestä orjaksi, mutta historiallisesti tämä ei ole ollut mitenkään erikoislaatuista. Äärimmäinen köyhyys ja nälkä saavat ihmisen tekemään joskus asioita, joita paremmassa asemassa olevan on mahdoton hahmottaa. Onneksi nykyaikana länsimaissa on niin voimakas sosiaaliturva, ettei lapsia edes tarvitsisi lähettää päivätöihin; lapsityövoima on toki laitontakin.

Viime aikoina on puhuttu kovasti Voice Kids -ohjelman osallistujasopimuksesta sekä musiikkioptiosopimuksista, jotka yhdessä sitovat kilpailuun osallistuvan lapsen käytännössä moneksi vuodeksi varsin epäreiluun diiliin. Monet muusikot ja musiikin tekijät ovat kritisoineet voimakkaasti sopimusehtoja ja mielestäni aivan hyvästä syystä.

Se että lapsi voidaan ylipäänsä asettaa varsin tiukkoihin sopimusehtoihin, johin vielä liittyy vaitiolovelvollisuus, ei ole lasten oikeuksien kannalta hyväksyttävää. Muutenkin sopimusteksti on varsin karmeaa luettavaa, hyviä esimerkkejä esittää Muusikoiden liiton lakimies Lottaliina Lehtinen täällä ja täällä. Viulisti Pekka Kuusisto kutsui koko asiaa oksettavaksi; on vaikea olla yhtymättä tähän.

Ei ole yhtään epätodennäköistä ajatella että tällaiset lasten kykykilpailut yleistyisivät varsin voimakkaasti. Monikansallisille mediaimperiumeille tämä on suurta unelmaa: he saavat sopimuksin sidottua jo lapsesta alkaen suuria määriä musikaalisesti lahjakkaita yksilöitä tuottamaan heille sisältöä ilman mahdollisuutta neuvotella parempia ehtoja tai mennä kilpailevan yrityksen leipiin.

Piraattipuolueen näkökulmasta tämä on eräänlainen immateriaalikapitalismin huipennus: vapaan kulttuurin mahdollisuutta pyritään minimoimaan sitouttamalla lapsia työskentelemään kaupallisen kulttuurin orjina. Tekijöiden oikeudet ovat piraateille tärkeitä; ikävä kyllä tekijänoikeudet nykymuodossaan palvelevat pikemminkin suuryhtiöiden etua.

Kuinka vanhemmat voivat sitten allekirjoittaa jotain tällaista alaikäisen lapsensa puolesta? Moni ei yksinkertaisesti osaa olettaa sopimuksen olevan niin epäreilu tai ei muuten ymmärrä sopimustekstiä, vaikkei se erityisen koukeroinen olekaan. Toisaalta toive oman lapsen menestymisestä saattaa sokaista. Joka tapauksessa kilpailijoita on riittänyt.

 

Miten sinä voit vaikuttaa?

Mielestäni helpoin tapa korjata tämä asia on viedä Järkeä tekijänoikeuslakiin -kansalaisaloite eduskunnan käsittelyyn ja varmistaa riittävällä kansalaispainostuksella sen meneminen läpi. Itse asiassa hallitusohjelmaan on jo kirjattu pyrkimys säätää ”nykyistä tarkemmin tekijänoikeuksien
siirtämisen edellytyksenä olevista kohtuullisista ehdoista ja
kohtuullisesta korvauksesta.”

Tekijänoikeusaloitteessa nk. kohtuullisuusvaatimus (29 §) on muotoiltu mielestäni varsin hyvin ja hallituksen olisi helppo toteuttaa kirjaamansa tavoite sillä.

Joten mikäli sinusta tämä asia tulee korjata toimi seuraavasti:

  1. Allekirjoita Järkeä tekijänoikeuslakiin -aloite täällä.
  2. Kerro aloitteesta henkilökohtaisesti tuttavillesi ja kannusta heitäkin allekirjoittamaan se.

Allekirjoituslomakkeita voi myös tilata mikäli netin kautta pankkitunnuksin allekirjoittaminen on syystä tai toisesta hankalaa.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu