Spargendi lapides Harri Kivistö parlamenttiin!

The Pirate Bay:n perustaja Piraattipuolueen euroehdokkaaksi

Piraattipuolueen eurovaaliehdokkaiden valitseminen on edennyt vauhdikkaasti. Seuraava askel on jäsenäänestys, jossa puolueen jäsenistö karsii 26:n hakijan ryhmän 20 ehdokkaaseen. Kun nämä on hyväksytty puoluekokouksessa, kampanjointi voi varsinaisesti alkaa.

On olennaista, että jäsenistöllä on lopullinen valta ehdokasasettelussa. Vain tällä tavoin puolue voi toimia demokraattisesti. Tämä on toki ensimmäinen kerta kun Piraattipuolueessa ehdokkaat valitaan jäsenäänestyksellä. Aiemmissa vaaleissa äänestykset eivät ole olleet tarpeellisia erityisesti ehdokaslistojen suuruuden vuoksi.

Listalla on paljon piraateille tuttuja nimiä aiemmista vaaleista. Puheenjohtajistosta ehdolle hakee minun lisäkseni Ahto Apajalahti. Puoluesihteeri Arto Lampila on myös mukana, kuten muun muassa eduskuntavaaleissa suhteellisesti paljon ääniä keränneet Ville Hautakangas, Mika Isomaa, Maria Morri sekä Pekka Mustonen.

Tunnetuin ehdokas on kuitenkin The Pirate Bay:n perustaja Peter Sunde, joka tunnetaan myös nimimerkillä brokep. Sundesta on piraattilahden äänitorvena tullut maailmalla eräänlainen piraattiliikkeen symboli: kansalaisoikeustaistelija joka ei taivu periaatteistaan.

Sunde oli yksi niistä neljästä, jotka tuomittiin Piratebay-oikeudenkäynnissä miljoonasakkoihin sekä muutaman kuukauden vankeusrangaistukseen. Piraattipuolue on kritisoinut tuomioita paitsi kohtuuttomiksi myös perusteiltaan kyseenalaisiksi.

Koko oikeusjuttu oli toki pitkä ja monimutkainen prosessi, johon kannattaa tutustua mm katsomalla tämä dokumentti: TPB AFK (tekstitykset mm suomeksi voi valita videon alalaidan valikosta). Joka tapauksessa arveluttavia ovat ainakin tuomarien sidonnaisuudet mediateollisuuden kanssa sekä syytettyjen poliittisten mielipiteiden nostaminen oikeuskäsittelyn keskiöön.

Sunde on perustanut myös Flattr-mikrolahjoitusjärjestelmän, jonka perimmäisenä ajatuksena on helpottaa taloudellista toimeentuloa internetin vapaan sisällöntuotannon alalla. Piraattilahden sekä Flattrin vuoksi on minusta oikeutettua pitää häntä maailmanlaajuisesti keskeisenä visionäärinä.

Poliittisesti Sunde kutsuu itseään sosialistiksi, vihreäksi ja piraatiksi. Tiedon vapauteen liittyvien asioiden lisäksi hän puhuu usein eläinten oikeuksista ja ympäristönsuojelusta. Sosiaalinen tasa-arvo ja tasa-arvo ylipäänsä ovat hänelle myös tärkeitä teemoja.

Peter Sunde on Norjan lisäksi Suomen kansalainen, ja voi siksi osallistua vaaleihin Suomesta. Hän puhuu sujuvasti useita kieliä, myös suomea.

Sunden oma kirjoitus ehdokkuudesta: http://blogi.piraattipuolue.fi/2013/05/15/piraattina-eurovaaleihin/

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

10Suosittele

10 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (32 kommenttia)

Käyttäjän jussikeinonen kuva
Jussi Keinonen

Piratismi on iljettävää. Ihmettelen, miten joku ihminen voi tietoisesti riistää toisten ihmisten tekemää työtä.

Käyttäjän kivisto kuva
Harri Kivistö

Nykymaailma on hyvin monimutkainen ja varmasti hämmentävä paikka. Meditoi tämän äärellä, se auttaa http://www.geekosystem.com/wp-content/uploads/2012...

Käyttäjän jussikeinonen kuva
Jussi Keinonen

Jestas, ei nyt aleta hämmentää ihan noin syvältä piratismin perususkomuksilla.

Kopiointi inflatoi alkuperäisen tuotteen arvon, siksi on aivan turha väittää että pöllimisellä ja kopioimisella on eroa.

Osaatko selittää, miksi yhteiskunnassa on sopimus ja lainsäädäntö, ettei rahaa saa kopioida? Vastaa tähän vertaillen relevantisti, niin saamme ehkä lisäkeskustelua aikaan.

Käyttäjän kivisto kuva
Harri Kivistö Vastaus kommenttiin #5

Kopioidun tuotteen arvon inflaatiovaikutuksesta haluaisin nähdä jotain dataa jotta voisin vastata tuohon kysymykseen. Rahajärjestelmä nyt perustuu siihen, että rahan painamiseen annetaan monopoli jota voidaan hallita valtiollisesti. Kulttuurin luomiseksi mikään vastaava monopoli ei ole tarpeellinen, kuten historia osoittaa.

Käyttäjän jussikeinonen kuva
Jussi Keinonen Vastaus kommenttiin #6

Harmillista, että sain puheenjohtajalta melko tyypillisen piraattien kiertovastauksen.

"Dataa", jotta väite olisi todistettu. Aikuisten pliis! Analogia ja vaikutus on täysin sama kuin jos rahaa saisi painaa itse = kopioida ilmaiseksi. Kyllähän sen jo maalaisjärki kertoo - vai oletko eri mieltä?

Perään väistö ja sumennus keskusteluun monopoleista. Kun oikeasti on kyse oikeudesta tehdä työtä digitaalisessa maailmassa ja työmiehen ja -naisen mahdollisuudesta saada siitä palkkaa, vapaasti ja kovasti kilpailuilla aloilla.

Piratismi ideologiana ei ole työntekijöiden puolella, vaan riistäjien.

Käyttäjän kivisto kuva
Harri Kivistö Vastaus kommenttiin #7

"Aikuisten pliis!" :D
Totta kai olen eri mieltä; on täysin päivänselvää ettei kopiointi tuhoa luovaa alaa.

Käyttäjän jussikeinonen kuva
Jussi Keinonen Vastaus kommenttiin #10

Joudun irtoamaan muualle (palaan kyllä rikospaikalle ;)), mutta eihän "on täysin päivänselvää ettei kopiointi tuhoa luovaa alaa" ei liity mitenkään argumentteihini. Se on väistöliike.

Käyttäjän kivisto kuva
Harri Kivistö Vastaus kommenttiin #11

Väistöliikkeistä puhutaan nyt enemmän kuin Korkeajännitys-lehdissä ja Remo-kirjoissa yhteensä! Alkuperäinen esittämäsi analogia ei toimi millään tasolla ellei väite ole, että kopiointi tuhoaa luovan alan.

Käyttäjän jussikeinonen kuva
Jussi Keinonen Vastaus kommenttiin #14

"kopiointi tuhoaa luovan alan" taas on väittelyissä käytetty maksiimi-tekniikka. (Ja väistöliike – Achtung, ein Englander!) "Jos et ole samaa mieltä kanssamme, sanot että kopiointi tuhoaa luovan alan".

Ei tuhoa. Kopiointi tuhoaa luovien alojen mahdollisuuksia tehdä työtä ansaitsemistarkoituksessa. Se vaikuttaa miljoonien luovien ihmisten ja aloilla työskentelevien elantoon. Siksi se on ilkeää ihmisyyttä kohtaan.

Eli jos väitettä totaalituhosta EI ole, toimiiko analogia?

(Ei kannata väistellä, minulla on tähtäimessä automaattinen lock-on. :))

Käyttäjän kivisto kuva
Harri Kivistö Vastaus kommenttiin #15

Vapaan kopioimisen ei ole osoitettu vähentävän tekijöiden tuloja, päinvastoin. Esimerkiksi Euroopan komission tutkimuskeskuksen tuoreessa tutkimuksessa vahvistettiin aiemmin useissa tutkimuksissa esitetty tulos: piratismi lisää musiikin myyntiä http://www.scribd.com/doc/131005609/JRC79605.
Vaikka asia ei olisikaan näin, analogia ei toimisi. Rahan painamisen monopolin perusteet eivät ole edes samankaltaisia tekijänoikeusmonopolin perusteiden kanssa.

Käyttäjän jussikeinonen kuva
Jussi Keinonen Vastaus kommenttiin #18

Analogian löytämiseksi yksinkertainen kysymys: jos jokainen saisi kopioida rahaa halunsa mukaan, alenisiko rahan arvo – Kyllä vai Ei?

Asian voi hahmottaa myös näin: rahan "arvo" on samanlainen imaginäärinen "luottamusasia", kuin kopioitavan digitaalisen sisällön. Jos luottamus rahaan menee, sen arvo yksinkertaisesti vähenee. Samalla tavalla piratismi vähentää luovan työn tekijöiden arvoa. Voidaan oikeutetusti kysyä, onko missään laillisen järjestyksen yhteiskunnassa tapana antaa jonkun tahon "syödä" toisen tahon arvoa ilman lupaa.

Linkittämäsi tutkimustulos muuten EI väitä piratismin lisäävän musiikin myyntiä. "...clicks on legal purchase websites would have been 2% lower in the absence of illegal downloading websites" (...) "All of these result ssuggest that the vast majority of the music that is consumed illegally by the individuals in our sample would not have been legally purchased if illegal downloading websites were not available to them. Tämä kertoo mielestäni vain, että hardcore-piraatti ei ostaisi musiikkia vaikka ei voisikaan ladata luvatta. Mutta silti piraatti lataa, hmm...

Tutkimusten valikoiva siteeraaminen on piratismikeskustelussa(kin!) yleistä. Ohessa vastapainoksi linkki erään alan kokonaiskatsaukseen tutkimuksista:

http://www.digitalbookworld.com/2013/does-piracy-h...

josta selviää että 25:n mukaan piratismi vahingoittaa myyntiä ja 4:n (neljän) ei.

Muistathan, että alussa oli hyvin yksinkertainen kysymys, johon kansalaiset voivat odottaa poliittisen puolueen puheenjohtajan osaavan vastata.

Käyttäjän kivisto kuva
Harri Kivistö Vastaus kommenttiin #23

Kyllä, rahan arvo vähenee sitä mukaa mitä enemmän sitä on markkinoilla. Immateriaalisen teoksen arvo ei vähene sen mukaan mitä enemmän kopioita on olemassa.
Tutkimus kyllä väittää piratismin lisäävän musiikin myyntiä: se vain kertoo että osa piraateista ei ostaisi muutenkaan mutta että suuri osa piratismista synnyttää lisää ostoa.

Käyttäjän jussikeinonen kuva
Jussi Keinonen Vastaus kommenttiin #29

"Kyllä, rahan arvo vähenee sitä mukaa mitä enemmän sitä on markkinoilla. Immateriaalisen teoksen arvo ei vähene sen mukaan mitä enemmän kopioita on olemassa."

Kiitos vastauksesta, jäin jo ajattelemaan että ollaan kuin timosoinipuheenjohtajat, jotka eivät vastaa selkeisiin kysymyksiin ja siten halveksivat äänestäjiä.

Vastauksesi kaksi lausetta ovat tietenkin ristiriidassa toisiinsa nähden, mutten kiusaa enempää, koska halu vastata tiukassa paikassa on sinänsä hienoa.

Käyttäjän kivisto kuva
Harri Kivistö Vastaus kommenttiin #30

Ristiriitaa ei ole ja olen oikeastaan tämän jo vääntänyt aiemmin rautalangasta mutta et ilmeisesti ymmärrä riittävästi asiaa?
Joka tapauksessa jonkinlainen irvikuva antipiraatista tässä on muodostumassa, kun olennainen argumentti on että kopioiden määrä vähentää immateriaalisen sisällön arvoa samalla logiikalla kuin valuutan määrä markkinoilla aiheuttaa inflaatiota. Ei kai tällainen älyttömyys nyt oikeasti vetoa ihmisten maalaisjärkeen tai jotain?

Käyttäjän jussikeinonen kuva
Jussi Keinonen Vastaus kommenttiin #31

Ai me jatkammekin. Vaikutat järkevältä ihmiseltä, paitsi tässä piratismiasiassa. Siksi aion pitää debatin omalta osaltani siistinä.

"Ristiriitaa ei ole ja olen oikeastaan tämän jo vääntänyt aiemmin rautalangasta mutta et ilmeisesti ymmärrä riittävästi asiaa?"

Rautalankamalleissa raudan olisi hyvä taipua samaan suuntaan kaikissa tilanteissa. Silti väännät eri suuntiin näin:

"Kyllä, rahan arvo vähenee sitä mukaa mitä enemmän sitä on markkinoilla. Immateriaalisen teoksen arvo ei vähene sen mukaan mitä enemmän kopioita on olemassa."

Loogisesti järkeillen ristiriita on selkeästi kestämätön, joten pyydän perustelemaan miksi väität noin. Mistä ero? Ja jos pidät jälkimmäisestä lauseesta kiinni, on kai minun vuoroni kysyä, mitä Dataa on saatavilla sen tueksi. :)

"Joka tapauksessa jonkinlainen irvikuva antipiraatista tässä on muodostumassa, kun olennainen argumentti on että kopioiden määrä vähentää immateriaalisen sisällön arvoa samalla logiikalla kuin valuutan määrä markkinoilla aiheuttaa inflaatiota."

Emme tietääkseni ole käsitelleet muita argumentteja, enkä ole tarttunut väistöliikkeisiin pitääkseni fokuksen. Teillä piratismiuskovaisilla on – monien muiden lahkojen tapaan – taipumusta hakea tukea uskolle jonkunlaisella rotaatioperiaatteella: "jos tämä ei toimi tai tunnu kivalta, otetaan tilalle tämä tai tuo ajatus". JOS kuitenkin haluat tuoda keskusteluun jonkin toisen piratismia puolustavan argumentin, olen valmis dissektoimaan sen(kin).

Pohjimmiltaan kuitenkin kyse on siitä, että piratismi on väärin toista IHMISTÄ kohtaan. Bittipiratismissa väkisinottaja ei näe tai halua nähdä tätä ihmistä, vain ykkösiä ja nollia.

Käyttäjän JuhoRimpelinen kuva
Juho Rimpeläinen Vastaus kommenttiin #7

Piratismia harrastavia ei välttämättä kiinnosta ostaa tuotetta ilman minkäänlaista vakuutusta tuotteen laadusta. Tai vaihtoehtoisesti eivät pidä tuotetta rahan arvoisena.

Jos tarvitset esinettä a, mutta et ole valmis maksamaan siitä kaupan pyytämää hintaa, saatat lainata sen kaveriltasi. Voiko a:n valmistaja kieltää lainaamisen? Menettääkö valmistaja tuloja jos et alunperinkään ole valmis maksamaan esineestä?

Mielenkiintoista että sanot piraatti-ideologian olevan riistäjien puolella. Kumpi osapuoli pyrkiikään rajoittamaan oikeuttamme siirtää informaatiota paikasta toiseen; piraatit vai tekijänoikeusjärjestöt?

Lisäksi: kuinka määritellään kulttuurin arvo tai määrä?

Käyttäjän jussikeinonen kuva
Jussi Keinonen Vastaus kommenttiin #19

Juho, kaksi ensimmäistä kappaletta ovat ns. peruskamaa piratismikeskustelussa, joka vain kiertää peruskysymyksen: onko piratismi oikein vai väärin? Ehdotan että googlaat pätevät vasta-argumentit itse (voit toki pitäytyä uskomuksiisi).

Sanoin vain, että piraatit ovat riistäjiä. Se ei mitenkään liity informaation kulkuun, mutta (ehkä huomaamattasi) siirsit keskustelun vastakkainasetteluun ja lähdit syyllistämään tekijänoikeusjärjestöjä (jostain muusta kuin riistosta). Se on väistöliike.

Kulttuurin arvon ja määrän määrittelyyn meidän ei kannata ryhtyä tässä, enkä tiedä mitä lisäarvoa se toisi. Kerro toki näkemyksesi, jos saisin jostain kulmasta kiinni.

Käyttäjän JuhoRimpelinen kuva
Juho Rimpeläinen Vastaus kommenttiin #24

Mitä ihmettä puhut väistöliikkeistä? Piraattiliikkeen tarkoitus ei ole vielä sisällöntuottajien tuloja, vaan estää tekijänoikeusjärjestöjen ihmisten vapauksia rajoittavat toimet. Kommenttisi viittaavat siihen, ettet ole juuri perehtynyt kansainvälisen piraattiliikkeen ajatuksiin.

Kulttuurin arvon ja määrän määrittelyllä on oleellinen merkitys väittämäsi inflaation käsittelyssä.

Käyttäjän mikkonummelin kuva
Mikko Nummelin Vastaus kommenttiin #5

Tyypillisesti mediatuotteiden, esimerkiksi elokuvien tai pop-albumien arvo on korkea vain hyvin lyhyen aikaa julkaisuhetkestä. Elokuvateatteriesityksiin menemistä ei myöskään vähennä se, että samat filmit ovat saatavilla myös verkosta, koska nykyään sellaisiin menemisellä on lähes aina muu funktio.

Esimerkiksi TPB-AFK:n katsoin elokuvateatterissa (ilmaisesityksenä), koska se liittyi puolueemme tapahtumaan, ollen myös muuten kiinnostava elokuva ja "21 tapaa pilata avioliitto"-elokuvan menin katsomaan elokuvateatteriin (maksullisena esityksenä) vain siksi, että piti keksiä jokin paikka, mihin viedä nainen treffeille. Jälkimmäisenä mainittua elokuvaa en olisi varmaan katsonut muussa tapauksessa missään muodossa. Todennäköisesti se on hyvinkin pian Anttilan halpalaareissa johonkin 3,95€-hintaan, jos ei ole jo nyt.

Käyttäjän jussikeinonen kuva
Jussi Keinonen Vastaus kommenttiin #9

En ymmärrä, mihin pyrit? Tarkoitatko, että jos tuotteen hinta halpenee, sen vieminen ilman lupaa on silloin ok?

Käyttäjän mikkonummelin kuva
Mikko Nummelin

Toisen ihmisen työn riisto onkin iljettävää, mutta monilla on harhakuvitelma, että sitä tekisivät tiedostoja verkossa epäkaupallisiin tarkoituksiin lataavat ja jakelevat henkilöt tai että Piraattipuolueen jäsenet sellaista toimintaa kannattaisivat.

Sen sijaan tällaista riistoa osaavat harjoittaa eräät suuret mediayhtiöt käytännössä pakottaessaan viihdemusiikkikilpailujen osallistujat tai muut tarpeeksi heikossa asemassa uransa alkuvaiheessa olevat artistit täysin kohtuuttomiin sopimusehtoihin, jotka eivät kunnioita heidän omia tekijänoikeuksiaan tai esitysoikeuksiaan:

http://www.kauppalehti.fi/etusivu/lapsitahtien+sop...

Nykytilanteeseen ollaan johduttu ilmeisesti siksi, että muutama suuri tuotantoyhtiö on onnistunut valtaamaan itselleen lähinnä aluksi Yhdysvalloissa ja sen jälkeen muualla maailmassa liian suuria ja määrääviä markkina-asemia, jotka ovat mahdollistaneet myös lainsäätäjien laajamittaisen lobbaamisen.

Käyttäjän jussikeinonen kuva
Jussi Keinonen

Piratismin puolustajilla on jännä tapa apuperustella toimintaansa osoittamalla epäkohtia jossain muualla. Tosiasiassa ne eivät liity mitenkään itse piraatti-aktiin.

Luvattomasti lataavat ja jakelevat paitsi riistävät toisten ihmisten mahdollisuuksia työtuloon, myös rakentavat "työllään" verkkoon satojen miljoonien mainosmarkkinat, joista rahat käärii erilaiset hämärät bisnesmiehet. Latausjengi ottaa korvauksensa väkisin "luonnossa" rahanarvoisena bittitavarana, bisnesmiehet cashinä. On älyllisesti epärehellistä väittää, että laiton jakelu ei olisi monimuotoista bisnestä.

Mikko Kumara

Vastaan kommenttiisi pyrkimättä varsinaiseen "väittelyyn"; tavoitteenani on lähinnä tuoda esiin pointteja, joita en itsekään huomannut aikaisemmin ja joita olet myös mahdollisesti saattanut missata.

Käytännön esimerkki: Taannoin erääseen youtube-videoon oltiin (laittomasti) sisällytetty eräs musiikkikappale, joka kiinnitti huomioni. Selvitin yhtyeen, levyn ja biisin nimen. Latasin koko levyn koneelleni. Levy oli sen verran hyvä, että kävin ostamassa sen seuraavalla viikolla läheisestä musiikkikaupasta. Nyt yhtyeen nimi on muistissa, ja saatan ostaa heidän tulevia levyjään tai käydä jopa keikalla.

Kuvittele nyt (täysin kuvitteellisessa mielessä) olevasi artisti, jonka musiikkia EI voisi kuunnella kukaan maksamatta siitä. Levyjäsi ei löytyisi radioasemien soittolistoilta, mutta ei myöskään esimerkiski spotifystä, kirjastoista, youtubesta tai laittomilta internet-sivuilta. Kukaan levyäsi kuuntelemaan eksynyt ja siitä mahdollisesti pitänyt ei voisi kopioida, tai edes soittaa levyä kaverilleen. Ei taida olla mahdollista. Mutta olisitko tyytyväinen?

Vai, olisiko sittenkin parempi, että levyäsi voisi halutessaan kuunnella myös ilmaiseksi? (Sivuhuomautuksena todettakoon, että tämä pätee tavalla tai toisella nykyään käytännössä aina.) Nyt kuuntelijoidesi joukko voisi helposti kasvaa vaikkapa kymmenkertaiseksi, ja jos edes murto-osa näistä uusista kuuntelijoista päätyisi sitä kautta vaikkapa ostamaan levysi tai käymään konsertissa, olisi tämä tilanne sinulle jo parempi kuin ennen.

Huomaa, että tämäkin on ajateltu nyt "maalaisjärjellä", eikä varsinaista "dataa" tähän siis ole liitetty.

Käyttäjän jussikeinonen kuva
Jussi Keinonen

Kiitos, Mikko, uskon vilpittömyyteesi.

Samalla tuo on kuitenkin tuttua argumentointia. Jokaista levyn ostanutta Mikkoa kohden on X kpl ei-Mikkoja, jotka eivät jälkikäteen maksa pitämästään. Jokaista Mikkoa kohden on myös X kpl toisia Mikkoja, jotka saattavat kuunnella levyn toisen ja kolmannenkin kerran, katsomatta tarpeelliseksi maksaa siitä isolle joukolle työläisiä.

Nämä ei-Mikot ja toiset Mikot ovat itsekkäitä ihmisiä, jotka hidastavat digitaalista kehitystä ja hidastavat käyttämiensä tuotelajien kehittymistä.

Käyttäjän usvi kuva
Janne Paalijärvi

Mediahuomio on ollut kerrankin suht asiallista. Hyvä me!

Käyttäjän vpsainio kuva
Vesa-Pekka Sainio

Piraattipuolueen kannattaisi ottaa tavoitteeksi ns. yleispuolueeksi kasvamisen, jotta saisivat liikkuvia/nukkuvia äänestäjiä liikkeelle. Nyt puolue profiloituu hyvin voimakkaasti yhden asian porukaksi ja kerää äänensä hyvin rajatulta, noin 18-25-vuotiaiden miesten ryhmältä. Ainakin tämmöinen käsitys on itselleni muodostunut piraateista.

Käyttäjän jussikeinonen kuva
Jussi Keinonen

Asiaa sivuten, kun nyt tähän keskusteluketjuun jämähdin: äänestäisin mielelläni puoluetta, joka kannattaa digitaalista ja muuta yhteiskunnallista kehitystä.

Valitettavasti tämä piratismin muotoon puettu sosialismi (sitähän se on!) pääteemana kuitenkin hirttää puolueen kehitysmahdollisuudet, vähän samaan tapaan kuin vihreiden fakkiutuminen ydinenergiavastaisuuteen vie uskottavuuden heidän ilmastoagendaltaan (ja aiheuttaa hiilivoiman käytön jatkamisen).

Näin Peter Sundea siteerataan tässä keskustelun avauksessa: "Sunde kutsuu itseään sosialistiksi, vihreäksi ja piraatiksi."

Peter Hallberg

Piraattinen tie vakavasti otettavaksi yleispuolueeksi on vielä pitkä. Eräs syy siihen on se, että puolueen viesti on perin ristiritainen.

Muistaakseni piraattipuolue sanoutuu puolueohjelmassaan irti laittomasta toiminnasta. Samalla se houkuttelee ehdokkaikseen tekijänoikeuden loukkauksesta rikos- tai siviilioikeudelliseen vastuuseen tuomittuja henkilöitä.

Mitä äänenstäjän tulisi tästä ajatella?

"...tuomittiin Piratebay-oikeudenkäynnissä miljoonasakkoihin"

Tarkkuutta terminologiaan. Sanalla sakko tarkoitetaan suomen kielessä rikosoikeudellista maksuseuraamusta. Ne tuomitut miljoonat tuskin olivat sakkoja. Maksuvelvollisen kannalta ero on luonnollisesti teoreettinen.

Toimituksen poiminnat