Spargendi lapides Harri Kivistö parlamenttiin!

Asevelvollisuus myös naisille

Asiasta pitäisi keskustella laajemmin ja avoimemmin, mutta on hyvä että ainakin ajoittain kysymys nousee valtamediassa esiin.

Siis pitäisikö asevelvollisuus laajentaa sukupuolineutraaliksi?

Kyllä. Alan vähitellen kallistua kannattamaan ajatusta. En kuitenkaan siksi, että mielestäni asevelvollisuuden perimmäinen ongelma olisi tasa-arvon puute. On toki valitettavaa, että yhteiskuntamme syrjii miehiä näin räikeästi, mutta perimmäinen ongelma on pakkotyö, joka on oikeusvaltiossa periaatteellisesti arveluttavaa sekä nykyaikana pitkälti tarpeetonta.

Olen aiemmin puhunut vain asepalveluksen muuttamisesta vapaaehtoiseksi. Nyt on aika muuttaa tätä puheenpartta.

Syyni on puhtaasti pragmaattinen. Pidän varsin todennäköisenä, että kun kutsunnat kattaisivat käytännössä koko ikäryhmän, ei kestäisi kauaakaan, kun tulisi merkittävää poliittista painetta muuttaa koko järjestelmä vapaaehtoiseksi.

Kenties tämä näkökulma selittää muita paremmin, miksi osaavimmat poliitikot eivät halua ehdottaa asevelvollisuuden tasa-arvoistamista ja väistelevät asiaa. He tietävät että rakennelma ei kestä enää kovinkaan monta uutta korttia. Ei ainakaan kaksinkertaista määrää.

Ei ole kuitenkaan aihetta pelkoon. Vapaaehtoinen ja sukupuolisesti syrjimätön asevelvollisuus olisi mitä mainioin tapa järjestää puolustus. Teknisesti se toki tarkoittaisi palkka-armeijaa, oli "palkka" kuinka pieni tahansa, mutta kuten tiedämme, palkka ei ole ainoa tapa motivoida maanpuolustukseen, eikä se ole edes erityisen huono.

Ne kehnommat kannustimet ovat jo käytössä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (23 kommenttia)

Pjotr Hadermann

Jos Suomi on puolustamisen arvoinen maa, niin eikö sen puolustus koske kaikkia?

Käyttäjän hautakangas kuva
Ville Hautakangas

Maanpuolustusvelvollisuus koskee kaikkia Suomessa asuvia. Asevelvollisuus on vain yksi osa sitä.

Käyttäjän roopeluhtala kuva
Roope Luhtala

Olisiko Piraattipuolue kiinnostunut tukemaan kansalaisaloitetta asevelvollisuuden lakkauttamiseksi? Tarkoitus on aloittaa nimien keräys syyskuussa: https://www.facebook.com/KansalaisaloiteAsevelvoll...

Aloitteen alustava sisältö:

Kansalaisaloitteen otsikko: Kansalaisaloite asevelvollisuuden lakkauttamiseksi

Aloitteen teksti: Ehdotamme, että asevelvollisuus lakkautetaan Suomessa. Lakkauttamisen jälkeen nykyinen miehiä koskeva varusmiespalvelus ei olisi enää pakollinen, eikä varusmies- tai siviilipalveluksesta kieltäytyviä tuomittaisi vankeuteen.

Aloitteen perustelut: Yleinen asevelvollisuus on kansantaloudellisesti kallis, epätasa-arvoinen ja realistisia uhkakuvia ajatellen vanhentunut puolustusratkaisu. Suurimmassa osassa Euroopan valtioista asevelvollisuudesta on jo luovuttu.

Käyttäjän kivisto kuva
Harri Kivistö

Voi hyvin olla että Piraattipuolue lähtee mukaan tähän hankkeeseen. Puolueohjelmaan on näillä näkymin tulossa kirjauksia aiheesta, mutta vasta kesän puoluekokouksessa päätetään lopulliset kannat.

Käyttäjän roopeluhtala kuva
Roope Luhtala

Ok, tervetuloa mukaan jos näin päätätte.

Henri Ilmonen

Kelpaako turbaanipäisen bussikuskin poika armeijaan, entä Suomessa syntynyt nigabi-huntutyttö...?

Käyttäjän hautakangas kuva
Ville Hautakangas

Miksi ei?

Turbaanit on sallittu mm. brittiarmeijassa, ks.

http://www.army.mod.uk/join/25789.aspx

Ainakaan Lähi-idässä naiset eivät käytä huntua taistellessaan, vaan korvaavat sen jollain käytännöllisemmällä huivilla tms.

Käyttäjän MikaVyrynen kuva
Mika Väyrynen

Mitä ne turbaanit ja hunnut tähän kuuluu? Jos on Suomen kansalainen niin maan puolustus kuuluu asiaan räteistä riippumatta. Jo kultaisella -80 luvulla oli joukko-osastossamme huonosti suomea puhuvia kansalaisia, eikä ne tulleet rantaruotsin alueelta.

Henri Ilmonen

Meri-Rastilassa onkin aloitettu sissikoulutus jo ala-asteella...

http://www.sll.fi/mita-me-teemme/ymparistokasvatus...

Tapio Ahti

Olen samaa mieltä: Jos Suomeen säädettäisin yleinen asevelvollisuus, pian Suomesta poistuisi yleinen asevelvollisuus. Elikkä en usko, että parempiosaisen sukupuolen etuja lobbaavat kauan sietäisivät jopa vuoden kestävää pakkotyötä nuorille naisille. Käsittääkseni kulttuurimme ei nimittäin ylipäänsä siedä naisten huonoa kohtelua kovin hyvin. Naisasilla onkin hyvin vahva edustus kaikissa puolueissa ja mediassa.

Hesarin otsikosta tulee mieleen, että ajatus haluttiin torpedoida liittämällä se Halla-ahoon. Hesarissa linja ei varsinaisesti ole kuuluisa tasa-arvosuudestaan näissä kysymyksissä.

Käyttäjän kivisto kuva
Harri Kivistö

En itse suhtaudu Halla-Ahoon erityisen sympaattisesti ja siksi pointtisi tuntuu jopa todennäköiseltä ;). Ihan herkästi en kuitenkaan kutsuisi kumpaakaan sukupuolta parempiosaiseksi.

Tapio Ahti

Jos naiset eivät ole parempiosainen sukupuoli, argumentissani ei ole järkeä. Väitinhän juuri, että kulttuurimme kestää huonosti naisten huono-osaisuutta. Siksi, väitin, yleinen asevalvollisuus tai sen uhka johtaisi todennäköisesti vapaaehtoiseen armeijaan. Toisinpäin: pakkotyö on kulttuurissamme mahdollista vain, kun se kohdistuu miehiin elikkä tähän disposable sexiin.

Onneksi - argumenttini kannalta - naiset ovat käsittääkseni liki kaikilla elämänlaatumittareeilla miehiä parempiosaisia ja useimmilla mittareilla hyvin selvästi (terveys, elinikä, koulutus, työttömyys, kulutus jne).

Käyttäjän hautakangas kuva
Ville Hautakangas

Asevelvollisuus on jo nyt käytännössä vapaaehtoinen miehille, mutta vapaaehtoisuus perustuu ihan muuhun kuin terveeseen järkeen. Ainakin vielä jokunen vuosi sitten sai täyden vapautuksen vain väittämällä kutsuntalääkärille, että on käyttänyt tiettyjä huumausaineita - tai hakemalla "hullun paperit" sopivalta psykiatrilta.

Nykyään jopa yksi viidestä keskeyttää palveluksen terveyssyistä. Tämä tuottaa jo ihan merkittävät turhat kustannukset, ja haittaa paremmin palvelukseen sopivien koulutusta.

Sama pätee tietysti myös siviilipalvelukseen - osa Lapinjärvelle määrätyistä ei tee mitään hyödyllistä vuoteen, kun taas motivoituneet tarjoavat hyvinkin hyödyllistä työpanosta ja saavat kokemusta omalta alaltaan.

Jos tuollaisesta konstailusta ja epäkuntoisten kiusaamisesta päästäisiin eroon, ja epämotivoituneiden miesten tilalle saataisiin motivoituneita naisia, kaikki voittaisivat. Eli sukupuolineutraalit kutsunnat ja vapaaehtoinen palvelus, kyllä!

Käyttäjän JouniM kuva
Jouni Minkkinen

Yleinen asevelvollisuus voitaisin korvata yleisellä suojelukoulutusvelvoitteella joka antaa sekä sotilaskoulutusta ja suojelukoulutusta.

Peruskurssin kesto kolme kuukautta joka pitää sisällään perustasoisesti aseenkäsittelykoulutuksen, selviytymiskoulutuksen sekä ensiapukoulutuksen ja vahingontorjuntakoulutuksen. Tämän jälkeen jatkokurssi 3kk erikoistumisen mukaan. Tästä jatketaan päällystökurssille 3kk ja päällystökurssin suorittaneista parhaimmat upseerikurssille. Kaksi ensimmäistä vaihetta pakolliset sukupuolesta riippumatta kaikille, ellei ole terveydelistä estettä. Jos taas vakaumuksellisuus estää aseellisen koulutuksen voi henkilö suorittaa aseettoman koulutuksen joka tähtää ensiapu ja vahingontorjuntataitoihin.

Edwin Blumeaux

Ehkä naivein perustelu varusmiespalvelukseen pohjautuville puolustusvoimien lakkauttamiselle on, ettei me kuitenkaan pärjätä.

Se menee ohi jopa miekat auroiksi retoriikan.

Käyttäjän JouniM kuva
Jouni Minkkinen

Kommunistithan vaativatkin Hornettien huutokauppaamista pois koska ovat maksaneet niin paljon eikä niille ole ollut tarvetta, koska kukaan ei ole hyökännyt... ;)

Käyttäjän AleksiSaunamki kuva
Aleksi Saunamäki

Täältä löytyy hyviä kommentteja. Olen ensisijaisesti tasa-arvon nimissä vaatimassa kaikille yhtäläistä KANSALAISPALVELUSTA. Miten ja millä tavalla se toteutettaisiin on keskustelu joka pitäisi käydä, ei sitä tarvitseeko naisten mennä armeijaan, se pitäisi olla itsestään selvä tasa-arvon takia.

Järjestelmä ei varmasti kestäisi koko ikäluokan laittamista suoraan palvelusvelvolliseksi, joten vapaaehtoisuus arvonnan kanssa olisi yksi ensimmäisistä asioista joita pitäisi pohtia arvonnan kanssa. Ensisijaisesti haettaisiin vapaa-ehtoiset ja jos tarvetta on, niin loput arvottaisiin.

Kun puhun kansalaispalveluksesta, niin aseellinen palvelus olisi vain yksi osa tätä järjestelmää. Jokainen palvelusta suorittava suorittaisi yhteisen, lainaan nyt ylempänä tuleen hyvän termin, turvallisuuskoulutuksen jossa käydään nykyisen alokaskoulutuksen tyyppinen koulutus. Aseiden käyttö vakaumuksen takia ei olisi tässä koulutuksessa pakollinen, mutta ensiavun opetus sekä metsäleiri taas olisivat hyvinkin mukana. Alokasajan jälkeen lähdettäisiin erikoistumaan joko aseellisen koulutuksen piirin tai sitten siivilipuolen avustaviin tehtäviin. Nykyinen siviilipalvelus voitaisiin lopettaa ja siirtää kansalaispalveluksen alle, mutta sillä tavalla, että siitä on oikeasti hyötyä niin suorittajalle kuin työpaikallekkin. Sen sijaan että kolmansista maista tänne tuotaisiin työvoimapulan paikkaajiksi vanhusten pyllyjen pyyhkijöitä, saataisiin työvoimavajetta paikattu kansalaispalveluksessa olevilla työntekijöillä. Tarkoitus ei ole kuitenkaan romuttaa palkkoja tai luoda työttömyyttä vaan helpottaa nykyisin liian pienellä työvoimalla työskenteleviä tahoja. Esimerkiksi kotihoitajat tekevät kaikkea muuta mitä heidän koulutus on, jolloin avustavina työntekijöinä saataisiin nämä ihmiset tekemään sitä mihen heidät on koulutettu.

Muutos olisi iso ja ongelmia olisi paljon, mutta uskon että se olisi silti mahdollista toteuttaa. Tämän myötä kansalaiset olisivat tasa-arvoisessa asemassa ja kansalaispalveluksen suorittaminen olisi motivoituneempaa.

Käyttäjän ilekahila kuva
Ilkka Kahila

Itselleni maanpuolustusvelvollisuuden (sen rauhanaikaisen "harjoittelun") sälyttäminen vain toisen sukupuolen hoidettavaksi, on ensi sijaisesti sukupuolten EPÄTASA-ARVOON liittyvä ongelma.

Jostain syystä tähän itsestään selvyyteen aletaan laajemassa määrin havahtua vasta tässä ajassa.

On ehkä mielekästä tarkastella asevelvollisuutta vain VELVOLLISUUTENA. Nykyjärjestelmässä toisella sukupuolella on velvollisuus valtiota kohtaan, toisella ei ole.

Jos tällaisesta maanpuolustukseen liittyvästä velvollisuudesta halutaan pitää Suomessa kiinni, tulisi "joku vastaava" PALVELUVELVOLLISUUS koskea kaikkia kansalaisia. Ei vain puolta väestöstä. Vain miehiä.

Jos jonkinlainen YLEINEN PALVELU(S)VELVOLLISUUS lanseerattaisiin maahan, ratkeaisivat mm. vanhusten pyllyjenpyyhintäongelmat silmän räpäyksessä ym. nyt työvoimavajeesta kärsivät matalaa ammattiosaamista edellyttävien töiden tekeminen.

Nykyään on suorastaan NOLOA (helvetin noloa) asettua kannattamaan näkemystä, jonka mukaan vain miehillä pitäisi olla kansalaisvelvollisuus. Tuollaisen toispuolisuuden kannattajilla eettinen kehitys on omassa elämässä jäänyt pahasti puolitiehen.

Käyttäjän paulisumanen kuva
Pauli Sumanen

Miesten valikoiva asevelvollisuus (kaikki miehet poisluettuna jehovalaiset ja ahvenanmaalaiset) on perustuslain vastainen, jossa pykälässä 6 kielletään sukupuolisyrjintä ILMAN HYVÄKSYTTYÄ PERUSTELTUA SYYTÄ.

Tunnetteko jonkun ministerin tai kansanedustajan, jolla on esittää tällainen perusteltu syy? Halla-aho se ei taida olla. Hyväksytyksi syy muuttuu, kun perustuslaissa määritelty enemmistö kansanedustajista niin katsoo.

Muuten, perusteltu syy ei voi olla se, että aseellinen maanpuolustus sopii paremmin miehille, sillä EY-tuomioistuin on jo parikymmmentä vuotta sitten tehnyt päätöksen, että naiset sopivat aselliseen palvelukseen yhtä hyvin kuin miehetkin.

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

Onko asevelvollisuus ainoa oikea vaihtoehto? Jos valtio kustantaisi minulle selviytymiskoulutuksen, lähtisin pillit vinkuen.

Ehkä hyväksyisin jonkin verran asekoulutustakin. Pääsääntöisesti tahtoisin oppia toimimaan kriisitilanteissa, muissakin kuin sota. Miten suojata ihmisiä, miten selviytyä luonnossa, ensiapukoulutus, ensisammutus, liikenteenohjaus, pelastuskoulutus, itsepuolustus yms.

Kyllä me naisetkin tahdomme selviytyä kriiseissä ja suojella läheisiämme. Vapaaehtoiset koulutukset ovat niin kalliita ettei pienituloisilla naisilla ole niihin varaa.

Käyttäjän JouniM kuva
Jouni Minkkinen

Etenkin tämänpäivän uusavuttomille ihmisille tämänkaltainen turva, suojelu ja maanpuolustuskoulutus antaisi hieman enemmän eväitä elämään. Tuossa ylempänä jo hieman asiaa avasin. http://kivisto.puheenvuoro.uusisuomi.fi/139999-ase...

Jokaiselle mielenterveydeltään normaalille kansalaiselle pakollisella peruskurssilla käsiteltäisiin juuri toimintaa poikkeusoloissa kuten poikkeavissa luonnonoloissa sekä infraan kohdistuvassa iskussa/vauriossa josta seuraa vaikkapa sähkön, lämmön ja veden jakelun katkeaminen helmikuussa. Sekä peruskurssilla myös aseenkäsittelyn alkeet ja ensiapu eli välitön avunantaminen ja loukkaantuneen/ruhjoutuneen ihmisen kohtaaminen seka alkusammutus kattaen rasva, öljy ja sähköpalot. Jatkokurssilla sitten erikoistutaan joko siviilipuolen tehtäviin tai sotilaalliselle puolelle.

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

Juuri tuollaista koulutusta me naiset kaipaisimme. Emme me tahdo hätätilanteessa seistä sormi suussa odottamassa prinssi rohkeaa. Ei se prinssi tule kuitenkaan, mutta meidän pitää huoltaa melkoinen määrä ihmisiä tilanteessa kuin tilanteessa.

Pekka Salo

Asevelvollisuus tulee laajentaa koskemaan kumpaakin sukupuolta sitten, kun miehet alkavat synnyttää. Ei ennen.

Toimituksen poiminnat