Spargendi lapides Harri Kivistö parlamenttiin!

Miten ja miksi poliittisia nuorisojärjestöjä tulee tukea?

Miksi?

Kaksi syytä: poliittiset nuorisojärjestöt tekevät nuorisotyötä ja ne aktivoivat nuoria politiikkaan. Se, kuinka tehokkaasti ja hyvin ne näitä funktioita toteuttavat on toki oma kysymyksensä. Tähän on olemassa arviointikriteerejä, joiden tulisi olla olennaisia tekijöitä arvioitaessa tuen määrää.

 

Miten?

Jäsenmäärä ei ole järkevä mittari, koska sitä voi eri tavoin peukaloida eikä se oikeastaan kerro mitään olennaista nuorisojärjestön toiminnasta. Emopuolueen kansanedustajamäärä ei myöskään ole järkevä mittari täysin samasta syystä. Tämä pätee myös emopuolueen äänimäärään.

Tuen määrä pitäisikin laskea sen mukaan, kuinka paljon ääniä nuorisojärjestön jäsenet saavat vaaleissa (eli ne nuoret joita yritetään aktivoida politiikkaan). Tämä on yksinkertainen ja mielestäni varsin hyvin suuntaa antava indikaattori siitä, miten nuorisojärjestö on onnistunut toteuttamaan tätä tehtäväänsä. Toinen kriteeri on tietenkin toiminnan laatu: järjestön on osoitettava että he käyttävät saamaansa tukea mielekkäällä tavalla nuorisotyöhön, jottei rahaa anneta turhan paljon tai väärään tarkoitukseen. Tässä ei ole sinänsä mitään uutta; näin on tähän mennessäkin toimittu. Toki toiminnan laatua on vaikea arvioida ja toisaalta järjestö voi antaa toiminnasta imartelevan kuvan, joten tämä mittari on aina epätarkka.

Jotta voidaan jakaa tukea nuorisojärjestön jäsenten saaman äänimäärän perusteella, on ministeriön saatava tieto siitä, ketkä kaikki nuorisojärjestön jäsenet ovat olleet vaaleissa ehdolla. Tämä toimisi yksinkertaisella ilmoittautumisperiaatteella. Nuorisojärjestöt voivat toimittaa omat listansa, tai ehdokkaat voivat itse tehdä ilmoituksen omasta puolestaan. 

Mitä mieltä olette? Eikö tämä olisi sekä reilua että tarkoituksenmukaista?

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (12 kommenttia)

Matti Jalagin

Miten olisi positiivinen syrjintä progressiolla toteutettuna niin, että pienimmät ja kaikkein heikoimmassa asemassa olevat saavat eniten?

Käyttäjän kivisto kuva
Harri Kivistö

Kaunis ajatus, mutta en ole oikein vakuuttunut siitä että tämä olisi tarkoituksenmukaista. Nuorisojärjestön tuen on tarkoitus edesauttaa nuorten aktivoitumista politiikkaan ja ylipäänsä nuorisotyötä, tekee sitä minkä poliittisen ideologian alla hyvänsä.

Puoluetuki sen sijaan...

Matti Jalagin

Tällä hetkellä jo valmiiksi aktiiviset saavat eniten eli asia on päällään.

Haluaisin kuulla eniten saavien kommentin ylläolevaan ehdotukseeni, sillä ne tuntuvat viljelevän sitä samaa ideaa omissa tavoitteissaan silloin, kun kyse on heidän politiikastaan.

Miksi ei siis tässäkin?

Kaikkein heikoimmassa asemassa olevat nuorisojärjestöt tarvitsevat minusta positiivisen syrjinnän avulla aikaansaatua tasoitusta vahvempiensa suhteen.

Käyttäjän SuperNinjaTurtle kuva
Tuomo Järvelä

Miten nuorisoehdokkaiden saama äänimäärä eroaa kriteerinä puolueiden äänimäärän perusteella saatavasta tuesta? Yleensähän vaalityö keskittyy puolueen puolelle, eikä nuorisojärjestöihin, ihan siitä yksinkertaisesta syystä ettei nuorisojärjestöillä ole $-resursseja omiin kampanjoihin.

Toisaalta, mallisihan synnyttäisi insentiivin asettaa mahdollisimman maltillisia nuorisoehdokkaita vaaleihin. En minä ihmettelisi yhtään jos nuorisojärjestöissä alettaisiin ehdokaskriteerinä kenellä tienataan eniten fyrkkaa.

Miksei tuen määrää voisi jättää kansalaisten päätettäväksi, esimerkiksi näin tai näin?

Käyttäjän kivisto kuva
Harri Kivistö

Päinvastoin, mallissani nimenomaan puolueiden kannattaisi tuoda esiin räväköitä nuorisoehdokkaista jotka saisivat paljon ääniä vaaleissa. Olennaisin insentiivi olisi puolueen nostaa nuoria ehdokkaitaan esille ja siten parantaa nuorten asemaa poliittisessa päätöksenteossa. Nuorisojärjestön tarkoituksena ei ole kampanjoida vaaleissa vaan aktivoida nuoria politiikkaan, toimivatpa nämä missä puolueissa hyvänsä.

Käyttäjän SuperNinjaTurtle kuva
Tuomo Järvelä

Harri. Mistä lähtien puolueissa ollaan oltu kiinnostuneita siitä miten sen nuorisojärjestöllä menee? Viime vaalikaudella eduskunnassa oli ainoastaan yksi alle 30-vuotias kansanedustaja eli Tuomo Puumala (kesk) ja vaikka tunnenkin Tuomon, niin en minä hyvällä tahdollakaan pysty häntä radikaaliksi kutsua.

Yleensä nuorisoehdokkaista suuria äänimääriä saavat juuri ne kaikkein maltillisimmat eivätkä missään tapauksessa kaikkein radikaaleimmat. Tämä johtuu siitä hyvin yksinkertaisesta vaalimatemaattisesta seikasta etteivät ihmiset äänestä kovin aktiivisesti alle 30-vuotiaina. Tuskin tämä uusi asia on?

Käyttäjän kivisto kuva
Harri Kivistö

Ehdotukseni saisi puolueet kiinnostumaan siitä miten nuorisojärjestöillä menee ja toimimaan niin, että yhä useampi nuori tulisi valituksi. Minusta sillä ei sinänsä ole väliä millaisia nämä ovat poliittisilta näkemyksiltään (siis tukien antamisen näkökulmasta), vaan oleellista on se että nuoret osallistuvat yhä enemmän päätöksentekoon. Nuoret myös äänestävät aktiivisemmin kun puolueet tukevat enemmän nuoria ehdokkaita.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Poliittista nuorisotyötä ei tulisi tukea erikseen ollenkaan. Nykyiset tukimuodot vain houkuttelevat petoksiin ja muihin laittomuuksiin. Puoluetuen tulisi myös sisältää tuki puolueiden nuorisotyölle.

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

Siinä tapauksessa puoluetukea pitäisi antaa myös eduskunnan ulkopuolisille puolueille.

Käyttäjän kivisto kuva
Harri Kivistö

Eikö puoluetukikin kannusta kaikenlaisiin laittomuksiin, ja politiikka ylipäänsä? Ja kun ne laittomuudet eivät kuitenkaan ilmene väkivaltana, ilkivaltana tai muuna vakavana rikoksena niin eiköhän pari mätää omenaa voi sietää siellä joukossa.

Käyttäjän akuaarva kuva
Aku Aarva

Terve

Toimisi muuten ihan hyvin, mutta kaikki poliittiset nuoriso- ja opiskelijajärjestöt eivät aseta ehdokkait vaaleihin tai ole edes emopuolueen jäseniä.

Lisäksi herää kysymys siitä, onko tarpeen (entisestään) kasvattaa näitten järjestöjen broilerihautomoja?

Kirjoitin samasta aiheesta.

http://akuaarva.puheenvuoro.uusisuomi.fi/106178-va...

Käyttäjän kivisto kuva
Harri Kivistö

En näe miten nuoriso- ja opiskelijajärjestöjen puoluesidonnaisuudet ovat relevantti asia. Jos poliittinen nuorisojärjestö ei kykene aktivoimaan nuoria politiikkaan, en tiedä millä perusteella se ansaitsee tukea valtiolta. Tai sitten tukea voi jakaa paikallisesti sen mukaan miten järjestö onnistuu pitämään nuoria pois kaduilta ja irti huumeista :P.

Toimituksen poiminnat