Spargendi lapides Harri Kivistö parlamenttiin!

Tästä on hyvä jatkaa

Kiitos kaikille puoluekokoukseen osallistuneille, olen nyt Piraattipuolueen puheenjohtaja. Lisäksi puolueen uudessa hallituksessa on uutta verta ja uutta intoa jatkaa eteenpäin siitä mihin on nyt edetty.

Pasi Palmulehto, useille piraateille "Scoffa", johti suomen piraatteja antaumuksellisesti neljän vuoden ajan. Hänen aikanaan puolue kasvoi parista kymmenestä perustajajäsenestä tuhansien joukoksi sekä saavutti varsin kunnioitettavan eduskuntavaalimenestyksen. Kiitos Pasi, näistä saavutuksista.

Tekisi mieli alkaa luettelemaan kaikkia niitä urakoita mitä Scoffa on hoitanut, mutta tajusin listaamisen olevan liian hankalaa. Asioita on ollut niin paljon vaalimökin rakentamisesta sivustojen säätämiseen ja ylipäänsä verkkopalveluiden hallinnointiin.

Hyvissä ajoin ennen lauantain kevätkokousta Palmulehto ilmoitti, ettei jatka puheenjohtajana. Syynä oli päällimmäisenä halu uudistaa puoluetta, ja olen itsekin samaa mieltä siitä, että on hyväksi vaihtaa puoluejohtoa aika ajoin, vaikka jäsenistön luottamus olisikin vahva. 

Onneksi entinen puheenjohtaja jäi varapuheenjohtajaksi tekemään arvokasta puoluetta puolueen eteen; muuten olisi ollut vaikea ottaa viestikapulaa vastaan. Ahto Apajalahti jatkaa toisena varapuheenjohtajana ja kolmanneksi varapuheenjohtajaksi valittiin uutena Uudenmaan paikallisaktiivi Lasse Kärkkäinen.

Mutta miksi juuri minä otin ruorin?

Ensinnäkin olen kokenut suurta tukea piraateilta eri vaiheissa. Olen pyrkinyt olemaan läsnä kaikin tavoin puoluesihteerinä ja olen oppinut tuntemaan suuren osa puolueen aktiiveista varsin hyvin ja minut vastavuoroisesti tunnetaan myös. Toiseksi rikon perhekeskeisenä humanistina piraateista liikkuvia stereotypioita, mikä on tärkeää kun pyritään laajentamaan puoluetelttaa. Kolmanneksi olen suhteellisen kokenut esiintyjä ja minussa on, jos sallitte, ripaus karismaa.

Tämä on myös hyvä aika suorittaa vaihdos. Puolueohjelman remontti saatiin syksyllä valmiiksi, ja sanoisin että nyt puolue on poliittisesti kypsä. Emme ole vieläkään yleispuolue, mutta olemme vetäneet sellaisia oleellisia linjauksia, jotka mahdollistavat keskustelun hyvin laajalla alueella. Siinä missä alkutaival on ollut liikkeen määrittelemistä ja muotoutumista, seuraava askel on menestyä vaaleissa ja mennä toteuttamaan niitä tuoreita ajatuksia joita meillä on tarjottavanamme.

On aika ottaa ensimmäiset varsinaiset vaalivoitot ja astua kunnallis- sekä kaupunginvaltuustoihin ja sen seuraavissa vaaleissa läpi eduskuntaan. Avaimet ovat täysin meidän käsissämme.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (13 kommenttia)

Käyttäjän mikkonummelin kuva
Mikko Nummelin

Laitoin äsken menemään Piraattipuolueen jäsenhakemuksen Uudenmaan piiriin, mikä päättänee sitoutumattoman blogistin kauteni, jos vastaus on myönteinen. PP:n ohjelmassa on muutama kohta, jotka hieman vaativat sopeutumista ja keskustelua, mutta perusperiaatteena tietoyhteiskuntaa ja kuluttajan ja kansalaisen oikeuksia puoltava liike on oikeutettu hyvään menestykseen, jota haluan olla mukana rakentamassa.

Käyttäjän kivisto kuva
Harri Kivistö

Hienoa kuulla! Keskustelu on ehdottomasti tervetullutta, myös ihan paikallistasolla, sillä puolueen kasvaessa juuri paikallinen toiminta alkaa korostua enemmän. Kaikki me joudumme jossain määrin sopeutumaan, koska iso porukka ei voi joka asiasta olla täysin samaa mieltä. Niiden asioiden suhteen, jotka eivät ole puolueen fokuksen kannalta olennaisimpia, voidaan usein ottaa rennommin ja puhaltaa yhteiseen hiileen koska koetaan että ne puolueen "ydinasiat" ovat sen verran tärkeitä ajaa juuri nyt. Kun erimielisyyksiä on puolueen fokuksen kannalta olennaisista asioista, keskustelua käydään ja pyritään rakentamaan yhteisymmärryksiä.
Mutta tervetuloa, Uudellamaalla on hyvää porukkaa — suuri osa Espoossa käsittääkseni, kuten esimerkiksi uusi varapuheenjohtaja Lasse Kärkkäinen.

Käyttäjän Puutarhuri kuva
Reijo Kamula

Onnittelut valintasi johdosta!

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen

Onneksi olkoon! Sen verran mitä viime keväänä Keskustorilla ohikulkiessani huomasin, niin ottaessasi vaalikopeilla kontaktia äänestäjiin onnistuit kieltämättä hyödyntämään myös sitä mainitsemaasi karisman ripausta. Muhkea parta on tietysti aina eduksi puoluejohtajalle.

Ei muuta kuin valtuustovaaleihin puskemaan. Ei sen puolentoista tuhannen äänen kokonaismäärän nykäiseminen niin hankalaa luulisi Mansessa olevan. Lautakuntapaikka tai pari saattaa myös hyvinkin irrota. Vaaliliittoja jos harkitsette, niin älkää helvetissä tehkö ainakaan Tampereella samaa virhettä kuin viime kevään vaaleissa.

Käyttäjän kivisto kuva
Harri Kivistö

Kiitos! Kunnallisvaaleihin aletaankin nyt keskittyä ihan täysillä, itse asiassa Pirkanmaalla on saatu Tampereen kunnallisvaaliohjelma viittä vaille valmiiksi. Hiomiseen voi tosin mennä vielä tovi.
En vieläkään haluaisi myöntää Pirkanmaan vaaliliiton olleen ainakaan yksiselitteisesti virhe, mutta selvästi se kyllä vaikutti negatiivisesti ihmisten mielipiteisiin ympäri Suomen (vähiten kuului kritiikkiä tampereen seudulla, enemmän muualla, jostain syystä). Vaikea sitten arvioida miten paljon ja kuinka merkittävästi. Äänisaldon suhteen vaaliliitolla ei ollut kauheasti merkitystä, mutta toisaalta se oli myös tarpeellinen testi, joten mikäli voimme sen tulkita virheeksi, niin kenties se kuitenkin piti tehdä jotta siitä voidaan oppia.
Todennäköisesti emme tee vaaliliittoja Tampereella, ihan jo vaalimatematiikankin kannalta se ei vaikuta kannattavalta.

Käyttäjän OulaLintula kuva
Oula Lintula

Muutoksella ja piraateilla on paljon samanlaisia ajatuksia mm. ihmisoikeuksista ja yksilönvapauksista, ja siinä mielessä ne sopivat hyvin vaaliliittoihin. Toki erojakin on, niinhän niitä kaikilla. Eihän sitä muuten olisi mieltä eri puolueita ollakaan. Vaaliliittoihin Tampereen osalta en ota tämän enempää kantaa, jätän sen tamperelaisten mietittäväksi niin muutoksessa kuin piraateissakin (ja muissa puolueissa, jos niikseen tulee).

Jokainen kunta on tietysti omanlaisensa. Piraateilla on hyvä sauma saada omallakin porukallaan valtuustopaikka, tietysti vielä parempi on jos useampia. Lähestulkoon mikä tahansa paikka nykyisiltä valtuustopuolueilta pois on askel eteenpäin.

Joka tapauksessa, onnea Kivistölle tehtävässään.

Anssi Luoma-aho

Onnittelut valintasi johdosta!

Täytyy tunnustaa, etten tunne juurikaan piraattien ohjelmaa, mutta täälläkin olen lukenut joitakin hyvinkin järkeviä ja kannatettavia puheenvuoroja piraattien jäseniltä.

Puolueen nimivalinta on kuitenkin sellainen, mitä kannattaisi ehkä pohtia, mikäli puolue aikoo joskus saada laajempaakin kannatusta asioidensa taakse. Tällä hetkellä se saatetaan mieltää liiaksi nörttien puuhasteluksi, joka rajaa kannatusta omaan lähipiiriin.

Käyttäjän kivisto kuva
Harri Kivistö

Kiitos.
Puolueen nimi on paras mahdollinen, ja tämä on osoitettu. Nimi herättää mielenkiintoa, huomiota, kysymyksiä. Ilman Piraattipuolue-nimeä kukaan ei tietäisi puolueesta yhtään mitään (esimerkkinä vaikka Tietoyhteiskuntapuolue, josta et varmaankaan ole kuullut). Saksassa Piraattipuolue-nimellä on saatu 7-9 prosentin kannatusta osavaltiovaaleissa, Ruotsissa Piraattipuolue saavutti 7 prosentin kannatuksen eurovaaleissa.
Kyllä ihmiset pääsevät ennakkoluuloistaan todella nopeasti kun törmäävät tosiasioihin. Niitä pitää vain tarjota ystävällisesti.

Niin, ja tietenkin sekin että me olemme piraatteja, ylpeitä sellaisia. Emme piileskele minkään eufemismien tai kiertoilmausten takana. Jos itse emme kutsuisi itseämme piraateiksi, muut sen tekisivät joka tapauksessa.

Käyttäjän hautakangas kuva
Ville Hautakangas

Piraateilla on (yhä) Suomen parhaat puoluejohtajat. Kaikki neljä.

En voi tarpeeksi kiittää siitä, miten juuri teidän työnne on palauttanut jo ammoin menettämääni luottamusta politiikkaan ja yhteiskunnallisen vaikuttamisen mahdollisuuksiin.

Joka ainoa puoluekokous on lopulta, kaiken pilkunviilaamisen jälkeenkin, ollut positiivinen yllätys. Tulokset, kuten erilaiset ohjelmat, ovat yksinkertaisesti hyviä. Ei mitään kompromisseja tai tyhmyyksiä.

Erityisen mieltä lämmittävää on ollut nähdä, että piraattien näkemykset ja ajatukset ottavat tuulta myös muissa puolueissa. Kun nuo vielä alkaisivat ajaa meidän juttujamme ihan tosissaan, ja kilpailla niiden suhteen... rimaa olisi yhä varaa nostaa metrikaupalla.

Mutta niin, kiitoksia, ja jaksamista tuleville vuosille!

Käyttäjän mikkonummelin kuva
Mikko Nummelin

Minun käsitykseni mukaan Piraattipuolueella on vuodelle 2015 suunniteltuja eduskuntavaaleja ajatellen hyvät mahdollisuudet muutamiin paikkoihin suurimmista vaalipiireistä, mutta ne paikat eivät tipahda taivaalta itsestään. Puolueohjelmaa pitää todennäköisesti hioa ja siihen lisätä joitakin uusia osioita.

Menemättä yksityiskohtiin, pitäisi ohjelman rakentua siten, että siinä ei missään kohden tyrkytettäisi utopioita, vaan kaikessa pysyisi etenkin talouspoliittinen realismi mukana. Jos äänestäjäkunnan merkittävän osan oletetaan olevan kaupunkien akateemista väestöä ja opiskelijoita, on enemmän kuin todennäköistä, että he osaavat punnita rationaalisesti vaalilupauksia kuullessaan niiden toteuttamiskelpoisuutta. Arvokysymyksissä täytyy olla varovainen, koska niillä ei pidä työntää äänestäjiä pois, pahin peitsenkalistelu niistä kannattanee nykytilanteessa jättää PS+KD vastaan vihervasemmisto-akselille. Piraattipuolueen tulisi myös olla oma itsensä eikä sen pitäisi niin eduskunnan ulkopuolella kuin sisälläkään hitsautua kiinni jonkun muun puolueen tietoyhteiskuntaosastoksi.

Ehdottomasti kiinnipidettävien hallituskynnyskysymysten oikea lukumäärä on kaikilla puolueilla mielestäni vähintään yksi ja korkeintaan kolme. Eduskunnan ulkopuolella ollessa sellaisten pohtimista voidaan äkkiseltään pitää toissijaisena, mutta kuten on nähty Kristillisdemokraattien kohdalla, jopa hyvinkin pienet eduskuntaryhmät voivat olla yllättävän suuressa roolissa, jos hallitusneuvottelut ovat hankalat ja vaa'ankieliasemia pyörii koalitiopelilaskutoimituksissa.

Käyttäjän hautakangas kuva
Ville Hautakangas

Tervetuloa mukaan sorvaamaan ohjelmaa. Siihen on vielä monta tilaisuutta - ellei hallitus ihan heti kaadu. :)

Toimituksen poiminnat